Redakcija Mozzart Sporta birala je iz kola u kolo najboljeg igrača i idealni tim kola. Sada nakon 37 rundi došao je trenutak da saberemo sve utiske, izmerimo “minuli rad”, saberemo individualne učinke i da ga proglasimo idealni tim Mozzart Bet Super lige za sezonu 2023/24.

  1. ALEKSANDAR JOVANOVIĆ (PARTIZAN)

Golman Partizana je apsolutno briljirao tokom sezone. Pored svih silnih pojačanja koja su crno-beli doveli u dva prelazna roka, čuvar mreže se pokazao kao najbolje. Bio je najstandardniji, a trener Albert Nađ je s pravom više puta rekao da bi pozicija Partizana na tabeli bila drugačija da nije bilo Jovanovića.

Na dva od tri prvenstvena derbija golman Partizana je bio igrač utakmice. Šest puta ukupno je bio igrač meča. Sedam puta se našao u timu kola. A, koliko je samo imao krucijalnih odbrana, kojima je spasao kožu crno-belima, to ne može da se izbroji. Na kraju se našao i na širem spisku igrača za Evropsko prvenstvo u Nemačkoj.

  1. ALEKSANDAR VARJAČIĆ (MLADOST LUČANI)

Najveće iznenađenje sezone. Sa pune 32 godine Varjačić je zablistao kao nikada u karijeri. Mesto krilnog beka se pokazalo kao pun pogodak za brzonogog defanzivca lučanske Mladosti, do očaja je dovodio protivničke timove, jer je bio opasniji od maltene svih ofanzivaca plavo-belih.

Za bilo kojeg beka na svetu učinak od šest golova i šest asistencija bi bio za svaku pohvalu, a pogotovo kada ne igra u nekom od top klubova u zemlji. Varjačić je i tri puta bio igrač utakmice, a sedam puta se našao u timu kola.

  1. UROŠ SPAJIĆ (CRVENA ZVEZDA)

Vratio se u velikom stilu posle teške povrede i pokazao da je još mnogo kvalitetnog fudbala u njegovim nogama. Uspeo je i da ostvari jedan od dečačkih snova, da postigne gol u večitom derbiju. Odbrana Crvene zvezde je primila ubedljivo najmanje golova u ligi, a Spajić je pokazao da i te kako može da bude njen lider.

Na koncu, najveća nagrada i dokaz kvaliteta je što se vratio i u reprezentaciju Srbije, pa će ići na Evropsko prvenstvo u Nemačku.

  1. NEMANJA STOJIĆ (TSC)

Ispada da smo prepisivali od selektora Stojkovića, mada je naš Tim godine bio jednako ranije spremljen kao Piksijev spisak za EP. Nema šta, bila je ovo godina velikog dokazivanja za Nemanju Stojića, komandanta odbrane TSC-a, igrača koji je ujedno i pokretač svih akcija Topolčana sigurnim i kvalitetnim prvim pasom iz poslednje linije.

Iako štoper, uspeo je Stojić ove sezone da postigne četiri gola, za dva da asistira. I čak sedam puta se našao u timu kola, više nego ijedan igrač TSC-a u ovoj takmičarskoj godini.

  1. MILAN RODIĆ (CRVENA ZVEZDA)

Konstanta. Vlada prava oseka kvalitetnih bekova, pogotovo levih, u celoj Evropi, a Milan Rodić je u Mozzart Bet Super ligi i ove sezone bio visina za sebe. Odigrao je 26 utakmica u ligi, stigao i tri puta da se upiše u strelce.

Bio je Rodić najbolji kada je bilo najpotrebnije, tri puta se našao u timu kola, a sa terena se spustio da se malo odmori i pruži šansu naslednicima tek kada je sve bilo rešeno i Zvezda obezbedila novu titulu.

  1. IN BOM HVAN (CRVENA ZVEZDA)

Po mnogima – najbolji fudbaler u ligi. Čovek koji je, u pozitivnom smislu te reči, zalutao u Super ligu. Iako je ovo takmičenje ispod standarda In Bom Hvana, on je sezonu odradio pošteno od prvog do poslednjeg minuta, ne štedeći se na terenu ni protiv mnogo slabijih od Zvezde. Zato je i tako brzo stekao naklonost navijača, a poštovanje protivničkih igrača.

Jeste samo jednom proglašen za igrača utakmice, jer slavu redovno nose oni ofanzivniji, atraktivniji, ali je zato šest puta bio u timu kola. U individualnu statistiku stalo je i pet golova i pet asistencija u ligi. Da li će ga put negde dalje odvesti nakon leta, tek će da se vidi, ali je Hvan ostavio sjajan utisak u ovih godinu dana provedenih u Srbiji.

  1. IFET ĐAKOVAC (TSC)

Jedna od neverovatnijih priča domaćeg fudbala poslednjih godina. Za dve i po sezone Ifet Đakovac je od dresa Zlatibora došao do uloge jednog od najboljih igrača lige. Neumoran na sredini terena, a sa perfektnim osećajem za loptu, da se ubaci iz drugog plana, da postigne gol ili asistira.

Sezonu koja je te završena Đakovac je završio sa učinkom od 11 golova i šest asistencija. Bio je čak sedam puta proglašen za igrača utakmice, što nikom drugom nije uspelo. A, šest puta se našao u timu kola.

  1. ALEKSANDAR ĆIRKOVIĆ (TSC)

Još jedan igrač koji je otplesao najbolju sezonu u karijeri. Jesenas je Ćirković dao nagoveštaj kakav potencijal se nalazi u njemu, odigrao je jako dobro i taj prvi deo šampionata, ali u drugom je eksplodirao. Bio je najbolji strelac prolećnog dela, a po ocenama izveštača Mozzart Sporta je ukupno drugi najbolje ocenjeni fudbaler sezone.

Našao se Ćirković i na širem spisku reprezentacije za EP, a sam je u intervjuu za Mozzart Sport rekao da mu je cilj Mundijal 2026. Čak 14 golova i tri asistencije su Aleksandrov učinak na kraju sezone, u kojoj je šest puta bio u timu kola, pet igrač utakmice, a u 37. rundi je proglašen i za igrača kola.

  1. ADEM LJAJIĆ (NOVI PAZAR)

Po izveštačima Mozzart Sporta, najbolje ocenjeni fudbaler sezone u Super ligi! Igrač ogromnog iskustva i još većih kvaliteta, koji je od prvog do poslednjeg kola igrao kao da je u Seriji A. Dao je sve od sebe, a malo njegova povreda, malo neki klupski postupci sprečili su Pazar da se bori za Evropu nakon odličnog jesenjeg dela.

Postigao je Ljajić osam golova, saigračima spakovao pet asistencija i brdo šansi koje nisu završene pogocima. Dva puta je Adem bio igrač utakmice, tri puta u timu kola. Sjajna je stvar za srpski fudbal što će i sledeće sezone biti u Pazaru.

  1. MIRKO IVANIĆ (CRVENA ZVEZDA)

Kad je muka – gde si Mirko! I tako godinama unazad. Dođu novi, od kojih se mnogo očekuje, a kad zagrmi pod nogama, Ivanić je uglavnom taj koji Zvezdu vadi iz krize i vraća na šampionske staze. Sezone prolaze, ali je momak iz Bačkog Jarka uvek jedan od najboljih fudbalera u Srbiji i nije bilo drugačije ni ovog puta.

Tituli je doprineo sa pet golova i šest asistencija, tri puta je bio igrač utakmice, tri puta i u timu kola. Bio je jednom i igrač kola. I po ocenama izveštača Mozzart Sporta jedan je od desetorice najboljih.

  1. MATEUS SALDANJA (PARTIZAN)

Možda bi sve bilo drugačije po Partizan, možda bi u šampionskoj trci duže potrajao da se Saldanja nije povredio samo što je počeo drugi deo sezone. Do tada, najbolji strelac crno-belih i Mozzart Bet Super lige je briljirao na terenu, redovno je tresao mreže, dva puta bioo strelac i na večitom derbiju.

A, kada je on ispao iz tima, sve se odjednom srušilo. Vratio se Saldanja čak i pre vremena da pomogne timu, videlo se da nije potpuno spreman, ali i takav je prava klasa u ovoj ligi i jasno je da ga nećemo još dugo gledati u Srbiji. Sezonu je završio sa 17 golova, bio je četiri puta igrač utakmice, četiri puta u timu kola.

IZVOR: Mozzart Sport