Derbi meč 9.kola Linglong Tire Super lige Srbije biće ujedno i 161. večiti derbi Partizana i Crvene zvezde, a biće odigran u nedelju u Humskoj. Dva tima u ovaj okršaj ulaze samo par dana nakon prvih mečeva grupne faze evropskih kupova, zbog čega će sigurno biti prisutan umor, ali ne treba sumnjati da će igrači oba tima sa ogromnom motivacijom ući u predstojeći susret.

Domaćini su ove sezone ostvarili četiri pobede, uz dva remija, pa sa dva neodigrana meča i 14 bodova na svom kontu trenutno zauzimaju 5.mesto na tabeli. U prethodnom kolu su kao gosti savladali ekipu Proletera, a rezultat je bio 0:3. Gosti su od starta sezone bez poraza i remija, uz šest ostvarenih pobeda, pa sa dva neodigrana meča i 18 bodova na svom kontu trenutno zauzimaju 3.mesto na tabeli. U prethodnom kolu su kao domaćini savladali ekipu Inđije, a rezultat je bio 2:1.

Tokom prethodne sezone dva tima su odigrala četiri međusobna susreta, tri u okviru šampionata i jedan u finalu Kupa Srbije. Prvi je odigran tokom jesenje polusezone u Humskoj, a rezultat je bio 1:1. Drugi meč odigran na proleće na stadionu ’’Rajko Mitić’’ takođe je završen rezultatom 1:1. Na istom stadionu odigran je i treći susret, ovoga puta u okviru plej-of faze, a crveno-beli su slavili rezultatom 2:1. Četvrti susret bio je direktan duel za trofej Kupa Srbije, odigran je na stadionu ’’Rajko Mitić’’, a crno-beli su tom prilikom slavili rezultatom 0:1. Ako posmatramo ukupan istorijat prvenstvenih duela ova dva tima Crvena zvezda je bila daleko uspešnija sa 64 pobede, uz 50 remija i 46 poraza (gol razlika 227-194). Ipak, kada se gleda statistika duela u kojima je ekipa Partizana bila domaći tim crno-beli su bili uspešniji sa 30 pobeda, 25 remija i 24 poraza (gol razlika 103:97).


FOTO: partizan.rs

Domaćini u ovaj meč ulaze nakon remija sa ekipom AZ Alkmara u prvom susretu grupne faze Lige Evrope, a utisak svih u klubu je da je rezultat mogao biti mnogo povoljniji. Umor će svakako biti prisutan, ali motiva sigurno neće faliti, jer je ovo jako važan meč i za prestiž i za ’’hvatanje priključka’’ u trci za titulu. O tome je u izjavi za medije datoj pred ovaj susret govorio šef stručnog štaba crno-belih Savo Milošević koji je istakao da njegov tim neće previše rizikovati, ali da će svakako ići na pobedu:

’’Očekivanja su uvek najveća. Probaćemo da ostvarimo dobar rezultat koji nam je neophodan ako želimo da ostanemo u trci za titulu. Biće veoma teško pobediti, ali smo kod kuće praktično sve utakmice igrali dobro. Ako taj kvalitet igre ponovimo, možemo nečemu da se nadamo. Trudili smo se od priprema da radimo na fizičkoj spremi, da izdržavamo u ovakvim serijama što bolje i duže. Videćemo kako ćemo proći. Verujem da je ekipa fizički spremna. Psihološki pritisak je nešto sa čime se ova ekipa nosi od kad sam ja tu, verovatno i pre toga. To je nekako postala konstanta, saživeli smo se sa tim da svaku utakmicu igramo pod moranjem, samim tim i pod velikim psihološkim pritiskom. Derbi će proizvesti dodatni adrenalin, emocije. Ako voljni momenat bude dovoljan, može i fizički da se izdrži. Ova utakmica nosi posebnu težinu. Derbi je poseban upravo zbog toga što nosi mnogo stvari pored fudbala, posebnu vrstu pritiska. Probaćemo da igramo najbolje što možemo. Mislim da smo pre neki dan rizikovali više nego što je trebalo. Ali, takvi smo, uvek igramo na gol više i mentalitet i karakter ne možemo da promenimo. Videćemo u kojoj ćemo meri preuzeti rizik. Postojaće u našoj igri određena doza rizika, ali nećemo ići grlom u jagode i biti naivni. Tri boda imaju veliki značaj. Ne očekujem ni da Zvezda bude ofanzivna.’’


FOTO: partizan.rs

Gostujući tim u ovaj meč ulazi nakon poraza u duelu sa minhenskom Bajernom u prvoj rundi Lige šampiona, ali važnost derbija sigurno će ukloniti bilo kakav umor. Ono što predstavlja najveću dilemu stručnog štaba jeste koga od stranaca uvrstiti u tim za duel sa najvećim rivalom. O tome je u izjavi za medije datoj pred ovaj susret govorio šef stručnog štaba crveno-belih Vladan Milojević koji je istakao da u derbiju nema favorita i da je to prava prilika da igrači pokažu koliko su veliki:

’’Večiti derbi sam po sebi dosta toga govori. Iako je to prvenstveni duel i obe ekipe dolaze iz evropskih takmičenja mislim da je ovo najveća utakmica u našoj zemlji. Poželeo bih da sutra vidim lepu fudbalsku predstavu u svim segmentima, kako na terenu tako i van njega. Ovaj meč privlači najveću pažnju gledalaca i zato bih voleo da sutra odigramo dobar meč i da uživamo. Radujem se svakoj utakmici, bez obzira koliku važnost nosi. Sigurno da svakom akteru prija kada su tribine ispunjene do poslednjeg mesta i kada je atmosfera na najvišem nivou. Kao što znate, imamo veliki broj stranaca, od kojih samo četiri mogu biti u protokolu. Obavio sam razgovor sa igračima još pre par kola, gde sam im predočio situaciju. Oni su profesionalci i sigurno su to shvatili, a na meni je da izaberem koje ću strance upotrebiti. Još uvek nisam doneo odluku ko će od njih početi sutra. Rodić je trenirao juče i mislim da će biti spreman za sutrašnji meč. Na derbiju nema favorita. Na ovom nivou nema ni prednosti domaćeg terena. Ne predstavlja nam pritisak to što smo označeni kao favoriti i ne dajemo preterani značaj tome. Ovo je prvenstvena utakmica, tri boda su najbitnija i stremimo ka tome. Partizan ima dobru ekipu, ali ništa manje nego prošle godine. Trener Milošević je sada već duže vreme u klubu, prošli su kompletne pripreme zajedno i sigurno je da su usvojili njegovu filozofiju. Imaju novog vođu u liku kapitena izraelske reprezentacije koji je doneo nešto novo njihovoj igri.  Kada igrate protiv ekipe kao što je Partizan ne treba vam dodatni motiv. Igrači su svesni svega i ovo je svakako specifična utakmica. Svaki loš ili dobar potez se meri mnogo više nego na ostalim mečevima, ali se baš tada pokazujete koliko ste veliki igrač.’’


FOTO: partizan.rs

Ulaznice za ovaj susret od ranije su u prodaji, a na dan odigravanja utakmice mogu se kupiti samo na blagajni stadiona u Humskoj u periodu od 10:00 do 18:00 časova. Cene ulaznica su sledeće: Jug – 700,00 dinara, Sever – 700,00 dinara, Istok/Zapad bočni delovi – 1.000,00 dinara, Istok/Zapad centralni delovi – 1.500,00 dinara i Loža – 5.000,00 dinara.

Derbi susret 9.kola Linglong Tire Super lige Srbije između Partizana i Crvene zvezde igra se sutra, u nedelju 22.septembra 2019.godine, sa početkom u 18:00 časova. Obezbeđen je direktan televizijski prenos ovog susreta na prvom programu TV Arena sport.

FOTO: partizan.rs