U nedelju se u okviru 22.kola Super lige Srbije na Banjici sastaju gradski rivali Rad i Partizan. Tradicija je apsolutno na strani gostiju, ali ne treba zaboraviti da su ’’građevinari’’ u prethodnom periodu umeli da ’’pomrse račune’’ crno-belima.

Ekipa Rada je jesenji deo šampionata završila na 10.mestu superligaške tabele sa 24 osvojena boda, dok je ekipa Partizana na kraju ovog dela zauzela 2.mesto sa 48 osvojenih bodova, dakle duplo više. Tokom aktuelne sezone dva tima su odigrala jedan međusobni susret, a crno-beli su slavili ubedljivo rezultatom 4:0(2:0). Strelci su bili Valeri Božinov, Nikola Milenković, Leonardo da Silva i Miroslav Radović. Treba reći da su oba prvenstvena duela odigrana tokom prethodne sezone završena nerešenim rezultatom (1:1, 2:2). Ako posmatramo bilans u prethodnih 37 međusobnih susreta u domaćim takmičenjima (u periodu 1996-2016) crno-beli su bili daleko uspešniji sa čak 30 pobeda,  uz pet remija i samo dva poraza. Oba trijumfa ’’građevinari’’ su ostvarili na svom stadionu, ali je poslednji ostvaren još u sezoni 2002/03.

Domaćini u ovaj susret ulaze sa mnogo optimizma, zadovoljni radom na pripremama. O tome je na redovnoj konferenciji za medije održanoj pred ovaj susret govorio i šef stručnog štaba ’’građevinara’’ Nebojša Petrović koji je ipak istakao da njegov tim dočekuje izuzetno kvalitetnog protivnika. On šansu vidi u činjenici da će ekipa Rada igrati na svom terenu i da ima dovoljan kvalitet da se suprotstavi crno-belima:

’’Poslednju fazu priprema, predtakmičarski deo, odradili smo u našoj staroj bazi na Kipru gde smo imali izvandredne uslove što se tiče sprovođenja treninga i oporavka igrača. Imali smo sintezu svega onoga što nam je potrebno da bismo došli do optimalne forme koja nam je potrebna za start prvenstva i za celu ovu polusezonu. Ove nedelje spuštamo opterećenje, osvežavamo tim i usmeravamo igru ka sledećem protivniku, ekipi Partizana, koja je respektabilan rival u našem prvenstvu. Radi se o timu koji ima svoje kvalitete, pre svega u organizaciji igre i njenoj kontroli. Imaju Evertona koji je faktički stožer igre, imaju ’’našeg’’ Đuku, Leonarda, imaju sve ono što je potrebno da jedna ekipa dobro funkcioniše. Međutim, mi se njima moramo i možemo suprotstaviti i ja sam optimista. Igramo na domaćem terenu, imamo iskontrolisani kvalitet, spoj mladosti i iskustva, veliku energiju i jedva čekamo da počne prvenstvo.’’

U taboru gostiju sve je podređeno dobrom startu prolećne polusezone i uspešnoj borbi za titulu. O tome je na redovnoj konferenciji za medije održanoj pred ovaj susret govorio i šef stručnog štaba crno-belih Marko Nikolić koji je tom prilikom istakao da očekuje dobru igru i dobar rezultat svojih igrača:

’’Evo nas na novom početku, kao da je nova sezona, jer ova pauza traje toliko dugo da se sve promeni. Svaki početak je težak, a mi gostujemo ekipi Rada koju jako cenimo. To je kvalitetna ekipa sastavljena od grupe momaka starijih od trideset godina sa međunarodnim iskustvom, ali i grupe mladih kvalitenih igrača. Partizan kao i u svakoj utakmici traži put do dobrog rezultata i dobre igre, a recept za to je jako dobro poznat. Niko više ne sme da želi pobedu od igrača Partizana, pogotovo u prvoj utakmici. Očekujem dobro izdanje svojih fudbalera, da se sposobnosti podignu na gornju granicu realnih mogućnosti i da idu preko granice bola, a sve za uspeh tima i za dobar start prvenstva.’’

Šef stručnog štaba Partizana se potom osvrnuo na činjenicu da velika opasnost za njegov tim preti iz prekida i od nekadašnjeg igrača crno-belih Nikole Drinčića:

’’To je nekad bio naš kvalitet, sada je kvalitet našeg protivnika, i mi treba da uradimo sve da ne dozvolimo situaciju da taj kvalitet dođe do izražaja.’’

Meč 22.kola Super lige Srbije između Rada i Partizana igra se sutra, u nedelju 19.februara 2017.godine, sa početkom u 14:00 časova. Obezbeđen je direktan televizijski prenos ovog susreta na prvom programu TV Arena sport.

Foto: partizan.rs/Miroslav Todorović