Derbi meč 1.kola Super lige Srbije igra se večeras u Novom Sadu gde domaća Vojvodina dočekuje goste iz Lučana, ekipu Mladosti. Tokom prethodnih nekoliko sezona mečevi ovih rivala bili su izuzetno kvalitetni i zanimljivi, pa nema sumnje da će tako biti i ovoga puta.

Ekipa Vojvodine u novu sezonu ulazi sa znatno izmenjenim timom, a rezultati pripremnih mečeva pokazuju da je ovaj tim daleko od igre koju priželjkuje stručni štab na čelu sa Aleksandrom Veselinovićem. Ekipa Mladosti nije pretrpela veće kadrovske promene, barem ne za sada, a Lučanci su tokom priprema odigrali i najveći broj kontrolnih mečeva. Uigranost kako stvari stoje ne bi trebala da bude problem, a videćemo i kakva je forma igrača.

Tokom prethodne sezone dva tima su odigrala tri međusobna susreta, dva u okviru šampionata i jedan u okviru Kupa Srbije, a uspešniji su bili Novosađani. Prvi meč odigran je u Novom Sadu, a ekipa Vojvodine slavila je rezultatom 2:0(0:0). Oba pogotka postigao je Damir Kojašević, u samom finišu susreta. Drugi meč odigran je u Lučanima, a novosadski tim slavio je rezultatom 0:3(0:1). Streci su ovoga puta bili Stefan Mihajlović i Vinsent Eze (dva pogotka). Treći meč odigran je u okviru Kupa Srbije, a Lučanci su kao gosti slavili rezultatom 0:1(0:0). Strelac jedinog pogotka bio Miloš Trifnunović, minut pre kraja susreta. Ako posmatramo rezultate prethodna 22 međusobna susreta u domaćim takmičenjima (u periodu 1996-2018) Novosađani su bili uspešniji sa 15 pobeda, uz 3 remija i 4 poraza. Ipak, ako posmatramo prethodnih šest susreta, oba tima su ostvarila po tri pobede, od čega su Lučanci dve izborili kao gosti.

Šef stručnog štaba novosadskog tima Aleksandar Veselinović istakao je u svom obraćanju predstavnicima medija da njegova ekipa još uvek nije dovoljno uigrana za početak novog prvenstva, ali da će igrači sigurno biti motivisani i da očekuje da će publika to prepoznati:

’’Novo prvenstvo, nova priča. Vojvodina ima tu privilegiju da otvori novu sezonu protiv Mladosti iz Lučana, koja u poslednje dve godine beleži najbolje rezultate u svojoj istoriji. Prošle sezone su učestvovali u finalu Kupa i igrali u evropskom takmičenju, a sezonu pre te su osvojili četvrto mesto, što je njihov najbolji plasman ikada. Po mom skromnom mišljenju, Mladost je prošle sezone, uz Crvenu zvezdu i Spartak, bila najtakmičarskija ekipa, a u ovo prvenstvo ulazi bez ikakvih izmena, odnosno sa potpuno istim sastavom. Mislim da je to najiskusnija ekipa u našoj ligi, sazdana od igrača koji su blizu 30 godina. Za razliku od Mladosti, mi smo potpuno nova ekipa, i po licima igrača i po nekim drugim stvarima. Sutra možemo očekivati da u startnoj postavi bude osam-devet igrača koji prošle sezone nisu nosili dres Vojvodine, pa nas očekuje jedna interesantna utakmica, posebno zato što je svaki početak sam po sebi protkan određenom neizvesnošću. Posle Svetskog prvenstva vraćamo se u našu fudbalsku realnost i mislim da igrači i svi mi koji smo u fudbalu u to ulazimo sa mnogo motiva. Osnovni cilj je da pobedimo i budemo borbeni i motivisani, to je nešto o čemu ne treba ni da pričamo. Cela fudbalska javnost zna da smo tokom pripremnog perioda u hodu rešavali selekciju tima, koju još uvek nismo završili i možda smo malo i zakasnili sa okupljanjem. Tek u poslednjih sedam dana trenirali smo u punom sastavu i biće interesantno videti te nove igrače, za koje mislim da im je prevashodno potrebna podrška. Na poslednje dve prijateljske utakmice, tokom zagrevanja, igrači nisu znali čak ni kako se neki od njihovih saigrača zovu, ali to je stvarnost našeg srpskog fudbala, jer prelazni rok je veoma dug. Međutim, verujem da će motivacija igrača biti na zaista visokom nivou i siguran sam da će to publika prepoznati.’’

Kapiten gostujućeg tima, iskusni Ivan Milošević, istakao je u izjavi za Sportski žurnal da očekuje težak meč protiv kvalitetnog protivnika, ali da i njegov tim ima svoje adute u tom susretu:

’’Na samom startu očekuje nas teška utakmica, jer Vojvodina pored respekta koji zavređuje kao jedan od naših najtrofejnijih klubova, tokom letnje pauze se osetno pojačala, pa je izvesno da će u novu sezonu ući sa ciljem da izbori plasman u samom vrhu superligaškog poretka. Ipak, ne bih se preterano bavio ambicijama Novosađana, ponavljam, poštujemo njihove vrednosti, čak im prepuštamo i ulogu favorita u današnjem meču. Ipsk, imamo i mi svojih aduta koji nam daju prava da se nadamo povoljnom ishodu na premijeri. Već samo rekao da su Novosađani u dosadašnjem toku prelaznog roka angažovali nekoliko novajlija, pa ostaje otvoreno pitanje da li se njihov tim dovoljno uigrao. Sa druge strane Mladost je sačuvala okosnicu ekipe i to će nam svakako olakšati posao da ispoštujemo predočene zahteve stručnog štaba u duelu sa Vojvodinom. I na kraju, svaki početak prvenstva nosi i dozu neizvesnosti iz više znanih razloga, prevashodno mislim na pomenutu uigranost timova, a i posledice napornih priprema svakako da utiču na ’’svežinu’’ igrača. Otuda i nije zahvalno davati konkretne prognoze, jedino što očekujem je da ćemo odigrati taktički disciplinovano i maksimalno angažovano današnji meč.’’

Ulaznice za ovaj susret prodavaće se po sledećim cenama: Zapad – 300,00 dinara, Istok – 200,00 dinara i Sever – 100,00 dinara. Ulaznice za zapadnu i istočnu tribinu prodavaće se na glavnoj blagajni stadiona (između zapadne i južne tribine), dok će se ulaznice za severnu prodavati u prostorijama navijačke grupe ’’Firma’’. Blagajne će biti otvorene na dan meča, najkasnije sat vremena pre početka utakmice. Za ovaj meč, važiće sezonske ulaznice i za novu (2018/19) i za staru sezonu (2017/18).

Derbi meč 1.kola Super lige Srbije između Vojvodine i Mladosti igra se danas, u petak 20.jula 2018.godine, sa početkom u 20:00 časova.

FOTO: fkvojvodina.rs