Derbi meč 33.kola Super lige Srbije igra se u Humskoj gde domaći Partizan dočekuje goste iz Niša, ekipu Radničkog. Dueli ova dva kluba uvek su bili izuzetno zanimljivi i borbeni, a Nišlije su ovoga proleća već uspeli da savladaju crno-bele, pa treba očekivati odličnu utakmicu.

Ekipa Partizana trenutno zauzima 2.mesto na tabeli sa 36 bodova na svom kontu. U prethodnom kolu crno-beli su na svom stadionu savladali ekipu Čukaričkog, a rezultat je bio 2:1. Ekipa Radničkog je uoči ovog kola zauzimala 4.mesto na tabeli sa 28 bodova na svom kontu. U prethodnom kolu Nišlije su na svom stadionu pretrpele poraz od ekipe Crvene zvezde, a rezultat je bio 1:3.

Dva tima su već odigrala dva međusobna susreta tokom aktuelne sezone, sa ujednačenim uspehom. Prvi meč odigran je u Beogradu, a crno-beli su slavili rezultatom 3:1(2:0). Strelci za domaći tim bili su Zoran Tošić, Marko Janković i Ognjen Ožegović, dok je jedini pogodak za Nišlije postigao Milan Pavkov. Drugi meč odigran je u Nišu, a domaći tim slavio je rezultatom 1:0(0:0). Jedini pogodak na ovom susretu postigao je Milan Pavkov. Ako posmatramo rezultate prethodna 24 međusobna susreta u domaćim takmičenjima (u periodu 1998-2018) Beograđani su bili daleko uspešniji sa 17 pobeda, uz 5 remija i 2 poraza. Zanimljivo je da su obe pobede Nišlije izborile na svom terenu, dok su u Humskoj samo tri puta uspeli da stignu do boda.


FOTO: partizan.rs/Miroslav Todorović

Domaćini u ovaj meč ulaze sa velikom željom da se revanširaju Nišlijama za bolan poraz tokom prolećnog dela sezone. O tome je na konferenciji za medije održanoj pred ovaj susret govorio i šef stručnog štaba crno-belih Miroslav Đukić koji je istakao da to daje dodatni motiv njegovim igračima:

’’Sigurno da imamo motiv više da im se revanširamo. Mnogo nas je boleo taj poraz i još nas boli. To će biti motiv više da uđemo pobednički u utakmicu. Posle pobede kod kuće protiv Čukaričkog ponovo smo na pravom koloseku i ekipa vraća stare utiske, opet smo na pobedničkom pohodu. Nadam se da ćemo nastaviti taj pohod, znamo da će biti teško, da su dobra ekipa i da će hteti da nam zadaju probleme, ali hoćemo pobedu i dobre utiske.’’

On se potom osvrnuo i na činjenicu da u redovima Nišlija ima nekoliko bivših igrača Partizana, koji su često posebno motivisani da se dokažu protiv bivšeg kluba:

’’Obično se to dešava, da vaši igrači koji su nekad bili tu budu ekstra motivisani. Na zapadu se to rešava klauzulama da ne mogu da igraju protiv vas. Dakle, bilo bi 15-ak golova manje ove sezone. Šalim se, normalno je da žele da dokažu da su neopravdano otišli, to je ljudski. Uvek kad se igra protiv Partizana svi su ekstra motivisani.’’

Trener Đukić je govorio i o problemima u zadnjoj liniji tima, nakon nekoliko primljenih golova koji su bili plod katastrofalnih grešaka:

’’Nisu to golovi koji su greška taktičke postavke pa da to možete radom da to korigujete. Desile su se greške koje su na individualnom radu, koncentraciji i sigurno da je to problem, jer smo ih olako primili. Nismo zabrinuti, ali smo razgovarali sa njima, prikazali im te greške da malo to popravimo, jer oduzimaju mnogo na samopouzdanju i odbrani.’’

Osvrnuo se i na trenutnu situaciju na tabeli istakavši da njegov tim mora da pobeđuje, ne samo zbog potencijalnog opuštanja crveno-belih, već i zbog toga što ni drugo mesto nije sigurno:

’’Mi gledamo i gore i gledamo dole na tabeli. Postoje obe opcije, kao što liga nije matematički završena, tako ni drugo mesto nije obezbeđeno. Mi moramo da pobeđujemo zbog sebe i da iskoristimo ako se ’’večiti’’ rival opusti, ali i da ne bismo onima ispod nas dali šansu da nas stignu.’’


FOTO: partizan.rs/Miroslav Todorović

U taboru gostiju niko ne pomišlja na predaju, a najavljuje se otvorena igra i nadigravanje sa domaćinom. O tome je na konferenciji za medije održanoj pred ovaj susret govorio i šef stručnog štaba niškog superligaša Dragan Antić koji je istakao da će njegova ekipa pokušati da iskoristi mane crno-belih u predstojećem meču:

’’Idemo u Beograd da pokušamo da se nadigravamo sa Partizanom. Između ova dva tima nema puno tajni. Napravili smo detaljnu analizu i nadam se da ćemo uspeti da iskoristimo njihove mane. Znamo da su oni u finišu sezone više okrenuti revanšu polufinala Kupa Srbije protiv Čukaričkog, ali smo i svesni da će učiniti sve da nam se revanširaju za poraz koji smo im nedavno naneli u Nišu. Nas posle Partizana očekuju četiri finala u borbi za Evropu, tako da još nisam otklonio nedoumice oko startne postave. Sigurno ću odmoriti neke od najvažnijih igrača, pa će i ovi mlađi dobiti priliku da se dokažu u okršaju s aktuelnim šampionom. Saša Stojanović i Marko Mrkić su pod znakom pitanja zbog povreda, a sigurno neću moći da računam na Aleksandra Subića i Riotu Nomu.’’

Prisutnima se potom obratio i prvotimac Dušan Mićić koji je istakao da veruje da ekipa Radničkog može do pozitivnog rezultata u Humskoj:

’’Vidim da mnogi pričaju o Voždovcu, Spartaku i ostalim rivalima koji nas čekaju do kraja šampionata, ali ja sam ubeđen da smo mi sposobni da protiv Partizana ostvarimo pozitivan rezultat. Pobedili smo ih pre mesec i po dana i tada smo videli da možemo da se nosimo s njima. Oni imaju svoje probleme, ali nas to ne treba da zanima. Respektujemo ih i ništa više od toga. Imamo svoju računicu, znamo šta nam je cilj i smatram da važan korak ka njemu možemo napraviti na stadionu Partizana.’’

Njegov saigrač i nekadašnji fudbaler Partizana, desni bek Nikola Aksentijević, takođe je optimista pred susret sa bivšim klubom:

’’U Partizanu sam proveo lepe godine i volim kada imam priliku da igram protiv njega. Igraćemo na odličnom terenu, u pravoj fudbalskoj atmosferi i ja sam ubeđen da mi imamo kvalitet da ovaj meč završimo uzdignutih glava. Odlično ih poznajemo, analizirali smo ih do tančina i znamo gde i kako trebamo da ih napadnemo.’’

Derbi susret 33.kola Super lige Srbije između Partizana i Radničkog igra se danas, u četvrtak 26.aprila 2018.godine, sa početkom u 18:00 časova. Obezbeđen je direktan televizijski prenos ovog susreta na prvom programu TV Arena sport.

FOTO: partizan.rs/Miroslav Todorović