Jedan od najzanimljivijih mečeva 14.kola Super lige Srbije igra se danas na stadionu ’’Rajko Mitić’’ gde domaća Crvena zvezda dočekuje goste iz Lučana, ekipu Mladosti. Tradicija je u potpunosti na strani domaćina, ali nam takođe govori i da treba očekivati otvorenu utakmicu i veliki broj golova.

Beograđani ove sezone sa uspehom igraju na tri ’’fronta’’, a nakon dvanaest odigranih susreta na svom kontu imaju deset pobeda, uz jedan remi i jedan poraz. U prethodnom kolu ugostili su Mačvu i slavili ubedljivo rezultatom 4:0. Sa 31 osvojenim bodom trenutno zauzimaju 1.mesto na superligaškoj tabeli. Ekipa Mladosti je na startu sezone imala učinak slabiji od očekivanog, a nakon trinaest odigranih susreta na svom kontu ima četiri pobede, uz tri remija i šest poraza. U prethodnom kolu Lučanci su na svom stadionu savladali ekipu Napretka rezultatom 2:1. Sa 15 osvojenih bodova trenutno zauzimaju 9.mesto na superligaškoj  tabeli.

Dva tima su tokom prethodne sezone odigrala čak četiri međusobna susreta, tri u šampionatu i jedan u Kupu Srbije, a crveno-beli su bili daleko uspešniji. Prvi meč odigran je u Lučanima, a Beograđani su slavili rezultatom 2:4(1:3). Strelac oba pogotka za domaći tim bio je Saša Jovanović, dok su strelci za goste bili Ugo Vijeira (dva pogotka), Zoran Rendulić i Marko Poletanović. Drugi meč odigran je na stadionu ’’Rajko Mitić’’, a završen je bez pobednika rezultatom 2:2(1:1). Strelci za crveno-bele bili su Dušan Anđelković i Petar Orlandić, dok su strelci za tim iz Lučana bili Saša Jovanović i Vladimir Radivojević. Treći meč odigran je takođe u Beogradu, u okviru Kupa Srbije, a Crvena zvezda je slavila rezultatom 4:2(0:1). Strelci za domaći tim bili su Gelor Kanga, Nemanja Milić, Ričmond Boaći i Aleksandar Luković (penal), dok su strelci za ekipu Mladosti bili Radomir Milosavljević i Milan Bojović (penal). Četvrti meč odigran je u okviru plej-of faze takmičenja, ponovo u Beogradu,  a crveno-beli su slavili ubedljivo rezultatom 4:1(1:1). Strelci za crveno-bele bili su Ričmond Boaći, Marko Petković, Mihailo Ristić i Nemanja Milić, dok je jedini pogodak za goste postigao Janko Tumbasević. Ako posmatramo rezultate prethodnih 20 međusobnih susreta u domaćim takmičenjima (u periodu 1996-2017) crveno-beli su bili mnogo uspešniji sa 15 pobeda, uz četiri remija i samo jedan poraz. Jedini trijumf ekipa Mladosti je ostvarila kao domaćin, još u sezoni 1996/97, a rezultat je tada bio 1:0.  

U taboru domaćina evropski okršaj sa Arsenalom je ’’zabranjena’’, a svi su već okrenuti pripremama za duel sa Lučancima. O tome je na redovnoj konferenciji za medije održanoj pred ovaj susret govorio i šef stručnog štaba crveno-belih Vladan Milojević koji je istakao da su Lučanci odlično pripremljen tim:

’’Očekuje nas zahtevna utakmica protiv ekipe koja je prošle godine imala jako dobru sezonu, igrali su evropske kvalifikacije, bili naš predstavnik. Oni su fizički dosta dobro pripremljeni i po mom mišljenju, u poslednjih nekoliko godina su u vrhu našeg fudbala, sve bolje i bolje rade i imaju jasan plan. U svakom trenutku imaju isti pristup i stil igre, bilo da igraju kod kuće ili na strani, i zato ćemo morati vrlo dobro da se pripremimo za utakmicu. Kao što svaki put ističem, nakon odigranog evropskog meča, moraćemo danas na treningu da vidimo kako se igrači osećaju i ko nam je na raspolaganju prema njihovoj fizičkoj i mentalnoj spremnosti danas. Sigurno je da, uz igrače na koje nismo mogli da računamo za meč sa  Arsenalom, ovog puta u kombinaciji za tim neće biti ni Vujadin Savić koji će preskočiti utakmkicu zbog povrede.’’

Šef stručnog štaba Crvene zvezde je potom istakao da njegovi igrači moraju biti spremni za gust raspored na tri ’’fronta’’ kako bi bili deo tima:

’’Mi smo sportisti i moji igrači moraju da budu naviknuti na česte mečeve u različitim takmičenjima, to igranje u Zvezdi iziskuje. Imate novi izazov ispred sebe, a događaj koji je bio odlazi u istoriju. Rekao sam već da vrlo brzo moramo da se prebacujemo sa takmičenja na takmičenje. Možda je nekim igračima u jačim ligama lakše, jer se utakmice u prvenstvu i u Evropi ne razlikuju mnogo po kvalitetu. Ipak, mislim da su moji momci spremni na ovakav tempo i da im je utakmica protiv Napretka bila opomena da ne smeju da se opuštaju nakon evropskih mečeva. Nije lako, ali mislim da je sve to više u glavama, nego što ima veze sa fizičkom pripremom. Utakmica sa Mladošću nam je u ovom trenutku najbitnija i sigurno ćemo se maksimalno dobro pripremiti za nju.’’

Gosti u ovaj meč ulaze rasterećeno, svesni kvaliteta protivnika, ali i naglašavaju da se sigurno neće unapred predati. Na redovnoj konferenciji za medije održanoj pred ovaj susret prisutnima se obratio pomoćni trener u stručnom štabu plavo-belih Radojica Vasić koji je istakao da su Beograđani svoj kvalitet najbolje pokazali u Evropi:

’’Zvezda je izraziti favorit u ovom meču i to dokazuje svojim igrama, kako u domaćem prvenstvu, tako i u Evropi. Videlo se i u duelu sa Arsenalom kakav kvalitet poseduju i bez obzira što su poraženi pokazali su visok nivo igre, što svakako nije mala stvar. Odigrana ’’egal’’ utakmica sa Arsenalom i pobeda u Kelnu dokaz su kvaliteta našeg narednog protivnika.’’

On se potom osvrnuo i na pojedinačni kvalitet protivnika naglasivši od kojih igrača domaćeg tima preti najveća opasnost:

’’U svojim redovima imaju Boaćija, po mom mišljenju, trenutno možda i jednog od najboljih napadača u Evropi. Po bokovima su veoma opasni Radonjć i Srnić, dok je kompletan vezni red na čelu sa Krstičićem izuzetno kvalitetan. Ipak, bez obzira na sve to, i Mladost ima svoje adute. Ne idemo sa belom zastavom u Beograd gde očekujem da ćemo pružiti dostojan otpor Crvenoj zvezdi.’’

Član stručnog štaba Lučanaca je istakao da ne očekuje neke velike promene u postavci igre za duel sa crveno-belima i naglasio da u ovakvim utakmicama ekipa nema šta da izgubi i da može odigrati rasterećeno:

’’Što se tiče same postavke naše igre o tome će konačnu reč dati šef stručnog štaba, ali mislim da tu nema šta puno da se menja. Zvezda nije nepoznanica za nas, po tradiciji protiv njih dobro igramo, jer takve utakmice se igraju rasterećeno, u njima nemate šta da izgubite, a možete puno da dobijete. Sa psihološkog aspekta, možda je i najlakše igrati takve mečeve.’’

Ulaznice za ovaj susret mogu se kupiti na blagajnama stadiona ’’Rajko Mitić’’ po sledećim cenama: Sever – 300,00 dinara, Istok – 500,00 dinara i Zapad – 600,00 dinara.

Meč 14.kola Super lige Srbije između Crvene zvezde i Mladosti igra se danas, u nedelju 22.oktobra 2017.godine, sa početkom u 19:00 časova. Obezbeđen je direktan televizijski prenos ovog susreta na prvom programu TV Arena sport.

FOTO: crvenazvezdafk.com