Jedan od najzanimljivijih mečeva 11.kola Super lige Srbije igra se u nedelju na beogradskoj Banjici gde domaći Rad dočekuje gradskog rivala, ekipu Partizana. Gosti stižu umorni zbog gustog rasporeda, donekle i uzdrmani remijem sa Kruševljanima, ali treba reći da domaćini gotovo petnaest godina nisu trijumfovali u duelima sa crno-belima.

Ekipa Rada je od starta sezone uspela da ostvari samo dve pobede, u duelima sa ekipama Zemuna na svom stadionu (2:0) i Mačve u Šapcu (1:2). Poraze su pretpeli u duelima sa Crvenom zvezdom na svom stadionu (0:2), ekipom Mladosti u Lučanima (2:1), Radničkim na Čairu (2:0), Čukaričkim na Banjici (0:1), Radnikom u Surdulici (3:1) i u prethodnom kolu Borcem u Čačku (3:1). Bodove su podelili sa ekipom Napretka u Kruševcu (2:2) u prvom ovosezonskom duelu, kao i ekipom OFK Bačka na Banjici (0:0). Ekipa Partizana je do sada odigrala devet mečeva i ostvarila šest trijumfa, uz jedan poraz i dva remija. Crno-beli su u prva tri ovosezonska duela ostvarili tri pobede, prvo na svom stadionu u duelima sa ekipom Mačve (6:1) i Javor Matisa (2:1), a onda i na gostovanju u Subotici nad ekipom Spartaka (0:1). Usledio je potom i jedini poraz u duelu sa gradskim rivalom Voždovcem (1:3) u Humskoj, a onda i trijumf u Novom Sadu nad ekipom Vojvodine (0:1), remi na stadionu Rajko Mitić u ’’večitom derbiju’’ sa ekipom Crvene zvezde (0:0) i pobede nad ekipama Mladosti (3:0) i Radničkog (3:1) u Humskoj. U sredu su u zaostalom meču 6.kola odigrali nerešeno sa ekipom Napretka (1:1), takođe u Humskoj. Njihov susret sa ekipom Zemuna je odložen za kasniji termin.

Dva tima su tokom prethodne sezone odigrala dva međusobna susreta, a crno-beli su oba rešili u svoju korist. Prvi meč odigran je u Humskoj, a rezultat je bio 4:0(2:0). Strelci su tom prilikom bili Valeri Božinov, Nikola Milenković, Leonardo da Silva i Miroslav Radović. Drugi meč odigran je na Banjici, a ekipa Partizana je tom prilikom slavila rezultatom 0:1(0:1). Strelac jedinog pogotka na utakmici bio je Uroš Đurđević. Ako posmatramo rezultate prethodnih 38 međusobnih susreta u domaćim takmičenjima (u periodu 1996-2017) crno-beli su bili daleko uspešniji sa 31 pobedom, uz pet remija i dva poraza. Zanimljivo je da su dva od poslednja četiri njihova duela završena remijem, kao i da su ’’građevinari’’ poslednji put savladali crno-bele još u sezoni 2002/03, a na Banjici je tada rezultat bio 1:0.


FOTO: partizan.rs/Miroslav Todorović

U taboru domaćina svi su svesni kvaliteta protivnika, ali veruju da dobrom igrom mogu do pozitivnog rezultata. O tome je na redovnoj konferenciji za medije održanoj pred ovaj susret govorio i šef stručnog štaba ’’građevinara’’ Gordan Petrić koji je istakao da je najvažnije da se njegovi igrači ne opterete imenom protivnika:

’’Ne znam šta da vam kažem što već ne znate. Da kažem da će biti teška utakmica, biće, kao što su bile i sve prethodne. Dolazi nam u goste protivnik koji ima kvalitet, ima viziju kako da igra protiv ekipe kao što smo mi. Za mene kao trenera je vrlo bitno da moji igrači sutra posle utakmice budu iskusniji za tih devedeset minuta. Protivnik će verovatno imati svoj cilj, da dobije utakmicu, ali i mi imamo neke planove, a da li ćemo uspeti u tome videćemo. Vrlo je bitno da se moji igrači koncentrišu, da se opuste, da se ne opterete imenom Partizana. To je, ipak, igra deset na deset, ko bude bolji uzeće bodove.’’

On se potom osvrnuo i na remi Partizana u duelu sa Napretkom istakavši da ne veruje da će crno-beli ponovo odigrati takvu utakmicu:

’’Ta utakmica me podsetila na neke utakmice kada sam ja bio igrač. Nekad uđe voda u uši, pogotovo kad se igra na Partizanovom stadionu. To se dešava u fudbalu. Sutra će biti nova utakmica, nova priča. Ne verujem da će Partizan sutra odigrati istu utakmicu kao protiv Napretka.’’

Trener ’’građevinara’’ je kratko govorio i o povredi Zorana Tošića istakavši da mu je žao što se to desilo, kao i da crno-beli imaju mnogo kvalitetnih igrača koji mogu da ga odmene:

’’Meni je žao što se povredio. Partizan je bez Bambija oslabljen. Nije dobro za Partizan jer ima Evropu, nije dobro za reprezentaciju jer imamo te dve vrlo bitno utakmice. Ja ne gledam tako, da li on igra sutra ili ne. Partizan ima veliki broj kvalitetnih igrača, tako da se nisam na to koncentrisao.’’

Gosti u ovaj meč ulaze sa željom da ostvare trijumf i poprave utisak iz duela sa Napretkom kada nisu prikazali igru koja ih je krasila prethodnih nedelja. O tome je na redovnoj konferenciji za medije održanoj pred ovaj susret govorio i šef stručnog štaba crno-belih Miroslav Đukić koji je istakao da očekuje da njegova ekipa u predstojećem meču bude mirnija u napadu i da iskoristi šanse koje stvori:

’’Još jedna u nizu teških utakmica. Posle nerešnog rezultata kući protiv Napretka očekuje nas još jedna teška protiv ekipe koja će pokušati da se odbrani i da nas ugrozi iz kontranapada. Očekujem da ekipa reaguje i da bude mirnija što se tiče ofanzive, da stvorimo više prilika i da damo golove. U prošloj utakmici smo ušli u ludilo, nismo bili mirni u završnici i nismo uspeli da iskoristimo šanse koje smo imali.’’

On se nakon pitanja novinara osvrnuo i na opasnost da njegovi igrači više razmišljaju o utakmici protiv Dinama iz Kijeva koja se igra u četvrtak:

’’Ta utakmica je u četvrtak i da biste odigrali dobro u četvrtak morate da odigrate dobro i u nedelju. Sve je to povezano. Sigurno da igrači neće razmišljati o Dinamu, već o tome da pobedimo Rad i da se vratimo na pobednički kolosek.’’

Šef stručnog štaba Partizana na predstojećoj utakmici neće moći da računa na povređenog Zorana Tošića, kao ni na Nemanju Miletića, dok će Sejduba Suma biti u konkurenciji za tim. Đukić nije želeo da kaže ko će sutra na Banjici zameniti Tošića i dodao da je Nemanja Antonov "prirodna zamena" za Miletića.

Ulaznice za ovaj susret mogu se kupiti na dan odigravanja utakmice na blagajnama stadiona ’’Kralj Petar I’’ u periodu od 17:00 časova pa sve do njegovog početka. Za gostujuće navijače predviđen je sektor u okviru tribine Zapad-2, kapaciteta 600 mesta, dok će domaći navijači biti na južnoj tribini. Za ostale posetioce predviđen je gornji deo tribine Zapad-2. Cene ulaznica su sledeće: Zapad-2 (sektor za gostujuće navijače) – 400,00 dinara, Zapad-2 – 400,00 dinara i Jug – 100,00 dinara.

Meč 11.kola Super lige Srbije između Rada i Partizana igra se sutra, u nedelju 24.septembra 2017.godine, sa početkom u 19:00 časova. Obezbeđen je direktan televizijski prenos ovog susreta na prvom programu TV Arena sport.

FOTO: partizan.rs/Miroslav Todorović