U subotu se u Novom Sadu u okviru 7.kola Super lige Srbije igra ’’vojvođanski derbi’’ između domaće Vojvodine i ekipe subotičkog Spartaka. Oba tima su sjajno započela sezonu, pa treba očekivati izuzetno zanimljivu i kvalitetnu utakmicu, kao i dobru posetu na stadionu ’’Karađorđe’’.

Novosađani su u prva četiri kola vezali četiri pobede, prvo na svom stadionu protiv ekipe Čukaričkog (1:0), a potom na gostovanju u Surdulici (0:4), na svom stadionu u duelu sa ekipom OFK Bačka (1:0) i na gostovanju u Lučanima gde je Borac igrao kao domaćin (0:2). Usledio je prvi poraz u derbi susretu sa Partizanom u Novom Sadu (0:1), a u prethodnom kolu i novi trijumf u susretu sa ekipom Javor Matisa u Ivanjici (0:1). Fudbaleri Spartaka su u prvih šest kola ostvarili tri pobede u duelima sa OFK Bačka na svom stadionu (2:1), Borcem u Lučanima (0:4) i Mačvom u Subotici (3:2), uz remije sa Javor Matisom u Ivanjici (1:1) i u prethodnom kolu Voždovcem u Subotici (0:0). Jedini poraz pretrpeli su u duelu sa ekipom Partizana na svom stadionu (0:1).

Današnji rivali su tokom prethodne sezone odigrali dva međusobna susreta, a u oba su uspešniji bili Novosađani. Prvi meč je odigran na stadionu ’’Karađorđe’’, a domaćin je slavio vrlo ubedljivo rezultatom 5:0(2:0). Strelci su na tom susretu bili Filip Malbašić, Nikola Ašćerić, Aleksandar Paločević i Lazar Zličić (dva pogotka). Drugi susret odigran je u Subotici, a ponovo je viđeno pet golova. Gosti su slavili rezultatom 1:4(0:1), a stom prilikom strelci su bili Dejan Meleg, Siniša Babić i Filip Malbašić (dva pogotka). Jedini pogodak za domaće ’’golubove’’ postigao je tom prilikom Ognjen Mudrinski. Ako posmatramo rezultate prethodnih 19 međusobnih susreta u domaćim takmičenjima (u periodu 2009-2017) Novosađani su bili daleko uspešniji sa 13 pobeda, uz tri poraza i tri remija. Subotičani su poslednji put slavili u Novom Sadu još u sezoni 2009/10, a rezultat je tada bio 0:1(0:1). Dva puta su uspeli da izbore i remi, u sezonama 2011/12 (1:1) i 2015/16 (1:1).

U taboru domaćina svi ističu važnost ovog susreta pred dvonedeljnu reprezentativnu pauzu, a pobeda bi značila i ostanak u vrhu tabele. O tome je na redovnoj konferenciji za medije održanoj pred ovaj susret govorio i šef stručnog štaba novosadskog tima Nenad Vanić koji je istakao da je Vojvodina uvek favorit na svom stadionu:

’’Kao i pred utakmice u Surdulici i Ivanjici, rekli smo da tradicija može nešto da nam kaže, ali ne mora ništa da znači. Vojvodina je tamo retko ili nikad pobeđivala, pa smo uspeli da ostvarimo pobede. Ovoga puta, statistika je na strani Vojvodine, ali opet ponavljam da svaki meč ima neku svoju priču, a sastavi su izmenjeni u odnosu na prethodne susrete. Spartak je napravio lepu seriju, ove sezone ima samo jedan poraz od Partizana i igra jako kvalitetno, ali i mi smo takođe odlično startovali. Prema tome, očekuje nas teška i neizvesna utakmica, ali Vojvodina je favorit na svom stadionu i mi tu ulogu prihvatamo, te se na takav način i pripremamo za meč. Moramo nastaviti sa odličnom serijom, biti čvrsto na zemlji i shvatiti predstojeći meč kao najbitniji za nas. Štaviše, to nam je jedna od najvažnijih utakmica u ovoj polusezoni i to iz više razloga. Ovo je komšijski derbi, protivnik je za respekt, a nama bi eventualna pobeda pokazala definitivan put ka ostanku u vrhu tabele i omogućila miran rad u naredne dve nedelje. Zato je jako bitno da u meč uđemo maksimalno, kao i u svaki prethodni. Na treninzima momci pokazuju veliku energiju, profesionalizam i posvećenost, uz konstantnu mogućnost da to bude još bolje, ali i manje probleme sa pojedincima. Međutim, sve je to normalno i generalno moram da budem zadovoljan, što rezultati i govore.’’

Šef stručnog štaba Vojvodine se potom osvrnuo i na trenutnu kadrovsku situaciju istakavši da su manje povrede pojedinih igrača sanirane, kao i da su aktuelne neke promene u igračkom kadru u finišu prelaznog roka:

’’Početkom nedelje smo imali problema sa sitnim povredama Vukasovića i Jovančića, ali uspeli smo da ih saniramo i oni će biti u konkurenciji za sastav. Poznato je da nas je napustio Filip Malbašić koji je potpisao za Tenerife i on više nije član Vojvodine. Verovatno će se isto desiti i sa Planićem, iako mislim da taj transfer još uvek nije realizovan. S druge strane, došao nam je Ivica Jovanović koji će imati pravo nastupa već protiv Spartaka, a licencirani su i Cebara i Vujanović, pa ćemo, s obzirom na to da su nam otišli neki od najbitnijih igrača u timu, ipak imati optimalan broj igrača na raspolaganju. Raspoloženje u ekipi je sasvim zadovoljavajuće, pa očekujem pozitivan rezultat.’’

Gosti u ovaj meč ulaze sa puno optimizma i samopouzdanja, nakon odličnog starta u aktuelnoj sezoni, a za duele sa Novosađanima nije potrebna posebna motivacija. O tome je na redovnoj konferenciji za medije održanoj pred ovaj susret govorio i pomoćni trener u stručnom štabu ’’golubova’’, Savo Pavićević, koji je tom prilikom istakao da je u potpunosti upoznat sa kvalitetom protivnika i da je ključno da njegov tim pokaže maksimalnu borbenost:

’’Poznajemo kvalitete Vojvodine koji ima odličan tim i njihovi rezultati im daju za pravo da budu favoriti u ovom duelu. Međutim, i naši rezultati nam daju za pravo da se nadamo pozitivnom ishodu. Gledamo samo sebe, moramo pozitivno da razmišljamo, da uđemo u utakmicu maksimalno koncentrisani, da probamo da se borimo za svaku loptu, i tada mislim da možemo da dođemo do dobrog rezultata.’’

Trener subotičkog superligaša se potom osvrnuo i na trenutnu kadrovsku situaciju istakavši da nema većih problema uoči ovog susreta i da je jedino pod znakom pitanja nastup Šimure:

’’Spartaak nema nekih ozbiljnijih problema sa povredama. Svi su momci uglavnom u pogonu, jedino još nije jasna situacija sa Šimurom koji je jako bitan za našu igru. Videćemo još sutra njegovo pravo stanje pa ćemo uz lekarsku ekipu odlučiti o njegovoj igri.’’

Ulaznice za zapadnu i istočnu tribinu prodavaće se na glavnoj blagajni stadiona (između te dve tribine), dok će se ulaznice za severnu prodavati u prostorijama navijačke grupe ’’Firma’’. Cene ulaznica su sledeće: Zapad – 200,00 dinara, Istok – 100,00 dinara i Sever – 100,00 dinara. Blagajne će biti otvorene najkasnije sat vremena pre početka meča.

Meč 7.kola Super lige Srbije između Vojvodine i Spartaka igra se danas, u subotu 26.avgusta 2017.godine, sa početkom u 20:00 časova. Obezbeđen je direktan televizijski prenos ovog susreta na prvom programu Radio-televizije Vojvodine.