Fudbal je timska igra, ali uvek postoje pojedinci koji svojim partijama privuku pažnju velikog dela javnosti i postaju lideri svojih timova i uzori mladim igračima. U modernom fudbalu i u doba statistike nisu više samo golgeteri zanimljivi, nego i asistenti kod postizanja golova, kreatori šansi i odlični defanzivci.

Koji igrači su obeležili prvi deo takmičenja u okviru Mozzart Bet Super lige Srbije i koji igrači su pružili dobre partije, ali možda ipak ostali u drugom planu?

Kao najbolji strelci jesenjeg dela Mozzart Bet Super lige Srbije istakli su se Milan Bojović iz lučanske Mladosti i Rikardo Gomeš iz Partizana, sa po 11 postignutih pogotka. Odmah iza njih su Rikardov saigrač Bibars Natho i Nikola Štulić iz niškog Radničkog sa po 10 postignutih pogodaka.

U tekućoj sezoni, čak 160 različitih igrača uspeli su da se upišu u listu strelaca. Ekipa sa najviše različitih strelaca je beogradski Partizan (16), dok je ekipa Mladosti GAT imala najmanje različitih strelaca (5). Najmlađi strelac ove sezone bio je Đorđe Gordić iz lučanske Mladosti, koji je u avgustu sa svega 17 godina i 282 dana zatresao mrežu u meču protiv Radnika iz Surdulice. Najstariji strelac u jesenjem delu Mozzart Bet Super lige Srbije je takođe igrač Mladosti iz Lučana, Vladimir Radivojević, koji je 12. novembra sa 36 godina i 281 dana dao gol Kolubari. Igrač sa najviše asistencija u prvom delu domaćeg šampionata bio je prvotimac Crvene zvezde Mirko Ivanić sa devet dodavanja koja su rezultirala golom, dok drugo mesto najboljih asistenata dele čak tri igrača sa po sedam asistencija - Nikola Jojić, Marko Docić, Bibars Natho.

Direktni učesnik u postizanju najviše golova u prvom delu domaćeg šampionata bio je prvotimac crno-belih Bibars Natho koji je sa njegovih 10 golova uz sedam asistencija direktno učestvovao u postizanju 17 pogodaka, najviše od svih igrača u aktuelnoj sezoni Mozzart Bet Super ligi Srbije.

Saznali smo da je Bibars Natho direktno učestvovao u postizanju najviše golova u jesenjem delu Mozzart Bet Super lige Srbije, ali šta kažu druge brojke? Ko je stvorio najveći broj šansi? Ko je igrao najviše pasova i koji je igrač dobio najviše duela u ovoj sezoni?

Igrač sa najviše upućenih šuteva ka protivničkom golu u prvom delu domaćeg prvenstva bio je Aleksandar Katai iz Crvene zvezde, koji je čak 78 puta šutirao ka golu protivnika.

Najveći broj šansi stvorio je prvotimac crveno-belih Gelor Kanga (59), od kojih je 32 stvorio iz igre, a 27 iz prekida. Na drugom mestu liste stvorenih šansi nalazi se Bibars Natho, koji je svojim saigračima asistirao 56 puta.

Najviše pasova odigrao je takođe Gelor Kanga iz redova Crvene zvezde (1326) – Gabonac je odigrao najmanje 249 pasova više od bilo kog igrača u ovoj sezoni Mozzart Bet Super lige Srbije.

Od svih igrača u Mozzart Bet Super ligi Srbije, koji su ove sezone odigrali najmanje 100 pasova, najveći procenat tačnih dodavanja imao je Ljubomir Fejsa iz Partizana (91%), dok su na podeljenom drugom mestu prvotimci crveno-belih Seku Sanogo i Aleksandar Dragović sa 90.2% tačnih dodavanja.

Najveći broj centaršuteva od svih igrača u jesenjem delu Mozzart Bet Super lige Srbije 2022/23 uputio je prvotimac Crvene zvezde Gelor Kanga (140), dok se na drugom mestu nalazi Miloš Mijić iz Novog Pazara sa 37 centaršuteva manje (103).

Gelor Kanga, tridesetdvogodišnji Gabonac iz redova crveno-belih, u prvom delu Mozzart Bet Super lige Srbije 2022/23 takođe je bio igrač sa najviše dodira sa loptom. Kanga je u 17 odigranih mečeva u prvenstvu ove sezone dodirnuo loptu čak 1702 puta ili u proseku 100 puta po utakmici. Igrač sa najviše dodira u kaznenom prostoru protivnika bio je Kangin saigrač, Aleksandar Katai, sa 147 dodira.

Kao „kralj“ driblinga u jesenjem delu Mozzart Bet Super lige Srbije 2022/23 krunisan je Fuseni Dijabate iz redova Partizana. Dvadesetsedmogodišnji igrač crno-belih ušao je u najviše driblinga (73) od svih igrača u domaćem prvenstvu i uspešno predriblao protivničke igrače 37 puta, više nego bilo koji igrač u ligi.

Pojedini igrači su ipak uspeli da zaustave Partizanovog driblera, ali i druge igrače, njihovom disciplinovanom igrom u odbrani. Koji igrači su se u jesenjem delu Mozzart Bet Super lige Srbije 2022/23 posebno istakli u odbrambenim zadacima?

U najviše duela ušao je Miloš Spasić, igrač Radnika iz Surdulice (268), dok je najveći broj duela dobio Milan Bojović iz lučanske Mladosti (136).

Najveći procenat dobijenih duela od svih igrača, koji su bar 50 puta ulazili u duel, ima Nenad Kočović iz Kolubare sa 71.1% dobijenih duela, dok se na drugom mestu te liste nalazi se Gelor Kanga sa 70.7% osvojenih duela.

Najviše vazdušnih duela dobio je Slobodan Rubežić iz Novog Pazara (85), dok najveći procenat dobijenih duela u vazduhu imaju Miloš Vidović i Filip Ivanović iz kragujevačkog Radničkog sa po 74% (od svih igrača sa najmanje 50 vazdušnih duela).

Igrač sa najviše osvojenih lopti u prvom delu Mozzart Bet Super lige Srbije 2022/23 bio je Stefan Lončar iz Novog Pazara, koji je u tome uspeo čak 163 puta.

Igrač koji je presekao najveći broj protivničkih pasova bio je Periša Pešukić, takođe igrač Novog Pazara sa ukupno 48 takvih akcija.

Sada, kada smo ustanovili koji igrači su se posebno istakli svojim ofanzivnim i defanzivnim karakteristikama, vreme je da pogledamo koji su igrači uspeli najviše da pretrče sa loptom u nogama i da li je njihovo vođenje lopte pomoglo ekipi da dođe do gola ili bar šuta. Parametar pod engleskim nazivom „Carries“ broji svako vođenje lopte nekog igrača kada sa njom pređe više od pet metara na terenu. To znači da svaki put kada neki igrač dobija loptu, pa sa njom hoda ili trči više od pet metara, naši stručnjaci tom igraču dodaju jedan „Carry“.

Ubedljivo najveći broj takvih trka sa loptom u jesenjem delu Mozzart Bet Super lige Srbije 2022/23 imao je Gelor Kanga, igrač Crvene zvezde, koji je upisao čak 389 takvih trka sa loptom od 5+ metra. Na drugom mestu te liste nalazi se Fuseni Dijabate iz Partizana sa 251 takvih akcija. To znači da je Kanga vodio loptu 5+ metara najmanje 138 puta više od bilo kog drugog igrača u domaćem prvenstvu.

Gabonac Gelor Kanga je takođe igrač, koji je u prvom delu ovosezonske Mozzart Bet Super lige Srbije pretrčao najviše sa loptom u nogama, tačnije 3.8 kilometra. Najviše šuteva nakon trka sa loptom od 5+ metara uputio je Iv Baraje iz Vojvodine, Senegalac je nakon takvih akcija šutirao 16 puta i postigao jedan gol. Najviše golova nakon trka sa loptom od više od pet metra postigli su Andrija Majdevac iz Novog Pazara i Muhamed Badamosi iz Čukaričkog sa po tri gola. Najveći broj šansi nakon takvih trka sa loptom kreirao je Stefan Čolović iz ekipe Radnički 1923 Kragujevac (12), dok je igrač sa najvećim brojem asistencija nakon trka sa loptom od više od pet metara Nikola Jojić iz lučanske Mladosti sa četiri asistencija.

Za kraj ovog osvrta na jesenji deo Mozzart Bet Super lige Srbije 2022/23 pozabavićemo se još jednom sa ofanzivnim kreatorima u našoj ligi. Ovaj parametar broji sve šuteve, kreirane šanse kao i učestvovanje u ofanzivnim akcijama koje se završavaju udarcem ka protivničkom golu jednog igrača.

Koji pojedinci su pokazali najveću opasnost za njihove protivnike u fazi napada? Na prvom mestu te liste nalazi se Gelor Kanga iz Crvene zvezde sa ukupno 137 takvih akcija, dok se drugom mestu nalazi Kangin saigrač, Aleksandar Katai, sa 119 ofanzivnih akcija.

Izvor: Opta – Stats Perform