Kragujevački superligaš Radnički 1923 započeo je juče pripreme za nastavak takmičenja u sezoni 2022/23.

Jučerašnjim okupljanjem na stadionu “Čika Dača” fudbaleri Radničkog 1923 su zvanično započeli pripreme za prolećni deo sezone u Mocart Bet Super ligi Srbije. Nakon sjajne jesenje polusezone, koju su završili na više nego solidnom osmom mestu superligaške tabele, Kragujevčani će u nastavku sezone pokušati da ostanu među glavnim konkurentima za plasman u plej-of.

Prvoj prozivci šefa stručnog štaba Dejana Joksimovića odazvali su gotovo svi igrači koji su nosili dres kragujevačkog superligaša u jesenjem delu sezone, izuzev Dajana Ponjevića i Stefana Čolovića, koji će se ekipi priključiti kroz par dana, kao i Brazilca Evandra da Silve koji je dobio nešto duži odmor.

Prisutne igrače je u ime uprave kluba pozdravio sportski direktor Slavko Perović, poželevši im pre svega dobro zdravlje i puno uspeha u nastavku sezone:

’’Svi mi u klubu, navijači, građani Kragujevca, izuzetno smo ponosni na rezultate koje ste ostvarili u protekloj polusezoni. Naš cilj ostaje isti, a to je plasman u plej-of. Kako bismo to ostvarili, neophodno je pre svega da poštujemo sebe, kako bi nas i drugi poštovali. Želim da sačuvate to samopouzdanje koje vas je krasilo u jesenjem delu sezone i da u svaku utakmicu ulazite bez bilo kakve bojazni, svesni kvaliteta koji posedujete. Radnički je veliki klub sa bogatom tradicijom, koji ne treba da se zadovoljava malim stvarima. Došao je trenutak da svi zajedno ovaj klub podignemo na jedan viši nivo.’’

Šef stručnog štaba Dejan Joksimović upoznao je igrače sa planom i programom priprema:

’’Uvodnu nedelju priprema iskoristićemo za individualne testove i medicinske preglede igrača, a nakon toga polako krećemo sa ozbiljnijim radom. Ono što će svakako biti ključno, to je da taj nivo fizičke pripremljenosti podignemo na što je moguće viši nivo, kako bismo što spremnije dočekali početak prolećnog dela takmičenja. Takođe, imaćemo i nekoliko kontrolnih utakmica, koje će nam pomoći da što pre uđemo u optimalnu formu i uhvatimo željeni takmičarski ritam.’’

“Crveni” će uvodnu fazu priprema sprovesti u Kragujevcu, gde će odigrati i prve dve kontrolne utakmice, protiv Kolubare (4. januar) i lučanske Mladosti (11. januar). Za 14. januar predviđen je odlazak u Antaliju na bazični deo priprema, gde Kragujevčane očekuju još tri provere u duelima sa mađarskim Kišvardijem, ruskim Jenisejom i Kajsarom iz Kazahstana. Povratak iz Antalije planiran je za 25. januar, a već za 28. januar zakazana je generalna proba protiv Radnika iz Surdulice.

Klub sa “Čika Dače” je u međuvremenu ostao bez sedmorice igrača. Ispisnice su uzeli golmani Stefan Čupić i Željko Кuzmić, napadači Vojo Ubiparip i Marko Šimić, nekadašnji kapiten Aleksandar Varjačić, mladi crnogorski reprezentativac Miloš Brnović, kao i iskusni defanzivac Dušan Cvetinović, koji je uz odgovarajuće obeštećenje prešao u redove TSC-a iz Bačke Topole. Od novih lica tu je samo mladi golman Miloš Mladenović, koji je pre dolaska na “Čika Daču” čuvao gol Jedinstva iz Paraćina, dok se ona prava, kapitalna pojačanja tek očekuju.

Upravo o tim planovima vezanim za prelazni rok govorio je sportski direktor Slavko Perović koji je istakao da se traga za adekvatnim pojačanjima:

’’Naravno da smo u potrazi za novim igračima. Međutim, poučeni iskustvom iz prethodnog prelaznog roka, kada smo morali da sačekamo na prava pojačanja, ne želimo da brzamo sa dovođenjem novajlija. Pažljivo pratimo tržište i nastojimo da pronađemo one igrače za koje smo sigurni da nam mogu doneti potreban kvalitet na određenim pozicijama.’’

Prema njegovim rečima pripremama je priključeno nekoliko momaka iz omladinske selekcije, koja je jesenji deo sezone u Omladinskoj ligi Srbije okončala na visokom trećem mestu, odmah iza Partizana i Crvene zvezde:

’’Omladinska škola već par godina unazad radi jako kvalitetno, što se po mom mišljenju malo potencira, jer se veća pažnja, normalno, posvećuje prvom timu. Moram da isteknem da smo u maltene svim mlađim kategorijama ostvarili zapažene rezultate. Kadeti, pioniri i petlići su jesenji prvaci u svojim ligama, dok su omladinci polusezonu u Omladinskoj ligi Srbije završili na visokom trećem mestu, odmah iza Partizana i Crvene zvezde, što je do pre par godina bilo prosto nezamislivo. Pojedini momci iz te selekcije su priključeni pripremama prvog tima i od njih očekujemo da se poput Nikole Miličića, Đorđa Jovanovića i Vladimira Tomovića, momaka koji su tokom jeseni dobili priliku u prvom timu, izbore za svoju šansu. Naš plan je da i u budućnosti “crpimo” igračke resurse iz našeg podmlatka jer je to jedini pravi put za dalji razvoj i egzistenciju kluba.’’

Šef stručnog štaba Dejan Joksimović istakao je plasman među prvih osam ekipa na tabeli, koje će nastaviti takmičenje u plej-ofu, kao glavni takmičarski cilj Kragujevčana u prolećnom delu sezone. Ipak, očekuje da će to biti izuzetno teško ostvariti u jakoj konkurenciji:

’’Uzevši u obzir raspored i činjenicu da se veliki broj ekipa već sada ozbiljno pojačao, sigurno da nas očekuje možda još teži i zahtevniji posao u nastavku sezone. Mi smo i u prvom delu sezone pokazali da možemo da se ravnopravno nosimo sa svakim rivalom u ligi i verujem da ćemo, uz odgovarajuća pojačanja na pojedinim deficitarnim pozicijama u timu, biti još konkurentniji u borbi za plej-of.’’

Početak prolećnog dela šampionata zakazan je za prvi februarski vikend kada će biti odigrani mečevi 20. kola Mozzart Bet Super lige Srbije.

FOTO: FK Radnički 1923