Danas je u Sportskom centru FSS u Staroj Pazovi održana redovna sednice Skupštine Zajednice klubova Super lige i Prve lige Srbije kojom je predsedavao gospodin Dragomir Lazović, predsednik Zajednice. Ispred Fudbalskog saveza Srbije sednici je prisustvovao generalni sekretar, gospodin Jovan Šurbatović. Odsutni su bili predstavnici FK Radnički Niš i FK Proleter.

U skladu sa ostvarenim sportskim rezultatima i plasmanom u Prvu ligu Srbije novi članovi Zajednice postali su OFK Vršac iz Vršca, FK Radnički NB iz Beograda, FK Trajal iz Kruševca i GFK Sloboda iz Užica. Članstvo u Zajednici prestalo je klubovima FK Budućnost iz Dobanovaca, FK Timok 1919 iz Zaječara, OFK Bačka  iz Bačke Palanke i FK Kabel iz Novog Sada, koji su ispali iz Prve lige Srbije. Članovi skupštine su ovom  prilikom i zvanično informisani da je OFK Žarkovo odustao od daljeg takmičenja u Prvoj ligi Srbije. Odluku o popuni upražnjenog mesta u skladu sa propisima doneće Izvršni odbor FSS.

Izveštaj o aktivnostima Zajednice u proteklom periodu podneo je generalni sekretar Zajednice, gospodin Darko Ramovš, ocenivši prethodnu takmičarsku sezonu kao vrlo uspešnu, u kojoj je posle mnogo truda konačno ostvaren plan vezan za video produkciju svih utakmica Super lige Srbije, čime je takmičenje postalo vidljivije i dostupnije svim gledaocima na teritoriji Balkana. Izražena je velika zahvalnost kompaniji Linglong na trogodišnjoj podršci Super ligi.

Generalni sekretar FSS, gospodin Jovan Šurbatović, obavestio je prisutne o aktuelnim temama u fudbalskoj organizaciji naglasivši da je sav dosadašnji rad na razvoju obe lige rezultirao povećanjem marketinškog potencijala liga, što će se u narednom periodu pozitivno odraziti na finansije klubova. Kao vrlo važne istakao je činjenice vezane za implementaciju VAR tehnologije, čija je primena podigla kvalitet samih utakmica, što je sa poslovne strane podiglo interesovanje novih sponzora i partnera. Istovremeno najavljeno je i uspostavljanje saradnje sa novim naslovnim sponzorom elitnog takmičenja do početka nove sezone. 

 

Iskazano je zadovoljstvo pokrenutim projektima Zajednice, saradnjom sa FSS, kao i postignutim komercijalnim rezultatima koji će finansijski ojačati sve klubove članove Zajednice.

Na upražnjena mesta u Izvršnom odboru Zajednice, Skupština je jednoglasno izabrala dva nova člana - Marka Zdravkovića predsednika FK Voždovac i Vladana Gašića predsednika FK Trajal.

Usvojeni su izveštaji direktora takmičenja Super lige i Prve lige Srbije i Oficira za bezbednost Zajednice za sezonu 2021/22. Ocenjeno je da su oba takmičenja sprovedena veoma uspešno, u organizacionom smislu bez većih problema. Svi subjekti uključeni u sprovođenje takmičenja zaslužni su za uspešno okončanje sezona u kojima se odigralo 596 utakmica u obe lige. Predstavnicima klubova predočeno je da je kalendar takmičenja izuzetno popunjen, zbog ranijeg završetka prvog dela sezone. Takođe prezentovane su najvažnije izmene Propozicija takmičenja koje se odnose na ukidanje mogućnosti odlaganja utakmica zbog iznenadne bolesti igrača, primene kazne zabrane nastupa na trenere i ostale članove stručnog štaba u slučaju izricanja opomena na utakmici, kao i procedura u slučaju eventualnog potresa mozga igrača kao posledice udarca u glavu.

Klubovima Prve lige Srbije predočene su obaveze u vezi sa uvođenjem postupka licenciranja za takmičenje u Prvoj ligi. Predstavnici Zajednice i FSS će u narednom periodu posetiti sve klubove učesnike Prve lige u cilju pružanja pomoći i pripreme klubova za postupak licenciranja. 

U konstruktivnoj diskusiji na predlog potpredsednika Zajednice Marka Petrovića razgovaralo se o mogućnostima za izmenu termina odigravanja finalne utakmice KUP-a Srbije koja bi se održala pre odigravanja poslednjeg kola u Super ligi Srbije.

Na kraju sednice obavljeno je žrebanje takmičarskih brojeva i utvrđen raspored takmičenja u Super ligi Srbije i Prvoj ligi Srbije za sezonu 2022/23.

FOTO: Zajednica