Derbi meč 35.kola Super lige Srbije igra se u subotu uveče na stadionu ’’Karađorđe’’ u Novom Sadu gde domaća Vojvodina dočekuje ekipu niškog Radničkog. Biće to još jedan duel starih rivala i prilika da na delu vidimo dva izuzetno kvalitetna tima koji vode borbu za visok plasman.

Fudbaleri Vojvodine su tokom prolećnog dela šampionata imali učinak od šest pobeda, pet poraza i dva remija, što svakako nije bilans na nivou koji se očekivao. U prethodnom kolu uspeli su da na svom stadionu, nakon velike borbe, savladaju ekipu Mladosti iz Lučana rezultatom 2:1. Trenutno zauzimaju 3.mesto na tabeli sa 36 bodova na svom kontu, tri više od četvrtoplasiranih Lučanaca. Fudbaleri Radničkog su od starta prolećnog dela šampionata igrali sa dosta oscilacija, pa su na trinaest odigranih mečeva ostvarili sedam pobeda, uz četiri poraza i dva remija. Ipak, u prethodna tri kola ostvarili su tri pobede, poslednju prethodnog vikenda na gostovanju u Kruševcu gde su savladali domaći Napredak rezultatom 0:2. Trenutno zauzimaju 5.mesto na superligaškoj tabeli i na svom kontu imaju 31 bod, dva manje od četvrtoplasirane Mladosti i pet manje od narednog rivala, ekipe Vojvodine.

Dva tima su se već sastajala tokom aktuelne sezone, a nešto uspešnije bile su Nišlije. Prvi meč odigran je na Čairu, a završen je pobedom domaćeg Radničkog rezultatom 1:0(1:0). Strelac jedinog pogotka na tom susretu bio je napadač Marko Mrkić. Drugi meč odigran je u Novom Sadu, a završen je nerešenim rezultatom 1:1(1:1). Gosti su poveli preko Marka Mrkića (penal), a nedugo zatim domaćem timu je izjednačenje doneo Nikola Trujić. Ako posmatramo rezultate prethodnih 18 međusobnih duela u domaćim takmičenjima (u periodu 1998-2017) ekipa Vojvodine je bila daleko uspešnija sa 12 pobeda, uz tri poraza i isto toliko remija. Nišlije su na stadionu ’’Karađorđe’’ u tom periodu ostvarile samo jedan trijumf, i to u prethodnoj sezoni 2015/16 kada je rezultat bio 0:2, kao i jedan remi, gore pomenuti odigran tokom aktuelne sezone.

Domaćini u ovaj meč ulaze nakon izuzetno napornih duela sa ekipama Crvene zvezde i Partizana, svesni da im u goste dolazi izuzetno kvalitetan tim. O tome je na redovnoj konferenciji za medije govorio i šef stručnog štaba novosadskog tima Radoslav Batak koji je najavio da će ekipa do kraja sezone biti osvežena sa fudbalerima koji su do sada imali manju minutažu:

’’U protekle dve i po nedelje, od kako smo mi došli na čelo stručnog štaba, odigrali smo četiri jako teške utakmice, dva puta protiv Partizana u Kupu Srbije, zatim protiv Crvene zvezde i protiv Mladosti iz Lučana. Na svakom od tih mečeva, imali smo imperativ pobede. Igrači su fizički i emotivno istrošeni, s obzirom na to da Vojvodina nikada u svojoj istoriji nije odigrala više utakmica u toku jedne sezone. Na poslednja tri meča pokušaćemo da osvežimo ekipu i probamo neke igrače koji su imali manju minutažu, s obzirom na to da nas već 29.juna očekuju kvalifikacije za Ligu Evrope, a Vojvodina mora da zna na koje fudbalere može da računa u predstojećoj sezoni.’’

Trener Batak se potom osvrnuo na kvalitete sutrašnjih protivnika istakavši da se radi o ekipi koja taktički igra jako zrelo i kvalitetno:

’’Predvođeni su mladim trenerom koji je ponikao u našem gradu i taktički igraju jako zrelo, kvalitetno i uvek na rezultat. Međutim, Vojvodina uvek gleda sebe i u svaku utakmicu ulazi maksimalno i sa željom da pobedi, pa će tako biti i u preostala tri meča do kraja.’’

On je zatim govorio i o trenutnoj kadrovskoj situaciji najavivši povratak Trujića koji je odradio suspenziju, kao i izostanak Paločevića koji još ne trenira sa ekipom nakon zadobijene povrede:

’’Pojedini igrači su zadobili sitne povrede i udarce, ali kako trenutno stvari stoje, mislim da će sve biti kako treba. Videćemo još danas kako će se ko osećati na treningu, s obzirom na to da nije prošlo ni 48 sati od utakmice protiv Partizana, koja je i fizički i emotivno bila vrlo iziskujuća. Nažalost, trenažnom procesu još uvek ne može da se priključi Paločević, a od njega i doktora zavisi da li će biti sposoban da odigra bar jedan meč do kraja sezone. Sutra svakako neće biti u kombinaciji za tim, jer nije trenirao zajedno sa ekipom. S druge strane, posle izdržane suspenzije, u tim se vraća Trujić.’’

Goste u poslednja tri kola šampionata očekuju dueli sa tri prvoplasirana tima, Vojvodinom, Partizanom i Crvenom zvezdom, ali svi u klubu veruju u ostvarenje ovosezonskog cilja, izlaska u Evropu. O tome je na redovnoj konferenciji za medije održanoj pred ovaj susret govorio i šef stručnog štaba niškog tima Milan Rastavac koji je istakao da će preostali mečevi biti i teški i lepi:

’’Drago mi je da smo došli u ovu fazu prvenstva sa apsolutno aktivnom pozicijom, jer nam je upravo to bio cilj u prethodnom periodu, da zavisimo od sebe i od svojih rezultata. Jedan veliki posao smo uradili u nekim prethodnim kolima, pogotovo u Kruševcu, ali veliki posao je još pred nama. U završnici prvenstva igramo sa našim najboljim ekipama, biće i lepo i teško. No, mi gledamo samo prvu narednu utakmicu i razmišljamo isključivo o Vojvodini. Naravno, dobro poznajemo rivala koji je u dosadašnjem delu prvenstva iskazao svoj ofanzivni kapacitet sa Malbašićem, Melegom, Paločevićem i ostalima, i svesni smo da pred sobom imamo značajan izazov i težak zadatak. No, mi smo rezultatima pokazali da možemo da se nosimo sa svima, verujemo da možemo da budemo ozbiljan takmac i ostvarimo svoje ciljeve i u Novom Sadu. Idemo na ’’Karađorđe’’ sa najvišim mogućim ambicijama, svesni prilike koju ova utakmica nosi, a opet i radosni što smo uopšte dospeli u takvu priliku.’’

Stručni štab Nišlija u Novom Sadu neće moći da računa na dvojicu standardnih igrača, Stojanovića koji će odsustvovati zbog povrede i Radoša Bulatovića koji je u duelu sa Napretkom zaradio isključenje. Stojanovića će u startnoj postavi najverovatnije zameniti Rijota Noma, dok bi problem mogla da predstavlja pozicija štopera. Trener Rastavac je istakao da ima rešenje i za taj problem:

’’U principu jasno nam je kako da rešimo taj problem i verovatno ćemo se odlučiti za varijantu koja će nam doneti nešto više brzine u zadnjoj liniji, jer i Vojvodina raspolaže brzim igračima, pa treba razmišljati i o prostorima koje treba braniti.’’

Šef stručnog štaba Nišlija je potom govorio i o činjenici da će protivniku sigurno nedostajati svežine nakon napornog revanš meča polufinala Kupa Srbije sa beogradskim Partizanom istakavši da bi uticaj toga mogao biti mali:

’’Računam na to da bi taj duel u Kupu Srbije mogao da ima nekog malog uticaja, ali opet, znam da Vojvodina ima kapacitet i u igračima koji su nastupili protiv Partizana, ali i u onima koji nisu igrali u sredu i čekaju svoju šansu da taj eventualni problem prevaziđu. Ne mislim, dakle, da će to biti neki značajni faktor, ali ono u šta sam siguran je da to neće biti presudan momenat u našem duelu.’’

Prisutnima se potom obratio i prvotimac gostujućeg tima Marko Tomić koji je istakao da očekuje težak meč protiv odličnog protivnika:

’’Sigurno je da nas čeka jedna teška utakmica. Vojvodina je odlična ekipa, a to uostalom pokazuje i njihov plasman na tabeli. No, mi u Novi Sad odlazimo sa puno samopouzdanja. Dobro smo radili, dobro smo se spremili, i nadamo se da ćemo na ’’Karađorđu’’ osvojiti možda i presudne bodove u ostvarenju cilja.’’

Ulaznice za ovaj susret prodavaće se na glavnoj blagajni stadiona ’’Karađorđe’’ (između zapadne i južne tribine) gde se mogu kupiti po ceni od 200,00 dinara (Istok) i 300,00 dinara (Zapad), dok će ulazak na severnu tribinu biti slobodan. Jedno lice može kupiti najviše tri ulaznice, a za ulazak na stadion karte će morati da imaju i deca svih uzrasta. Blagajna će biti otvorena na dan odigravanja meča, najkasnije sat vremena pre njegovog početka.

Derbi meč 35.kola Super lige Srbije između Vojvodine i Radničkog igra se sutra, u subotu 13.maja 2017.godine, sa početkom u 19:00 časova.

FOTO: fkvojvodina.rs