U nedelju se u okviru 32.kola Super lige Srbije u Nišu sastaju domaći Radnički i gosti iz Beograda, ekipa Voždovca. Biće to duel dva izuzetno kvalitetna tima koji vode veliku borbu za plasman u kvalifikacije za Ligu Evrope, pa treba očekivati odličan fudbal i neizvesnu utakmicu.

Fudbaleri Radničkog su od starta prolećnog dela šampionata igrali sa dosta oscilacija, pa su u deset odigranih mečeva ostvarili samo četiri pobede, uz isto toliko poraza i dva remija. U prethodnom kolu poraženi su na gostovanju u Lučanima rezultatom 3:2. Trenutno zauzimaju 7.mesto na superligaškoj tabeli sa 22 boda na svom kontu, jednim manje od narednog rivala, šestoplasiranog Voždovca. Ekipa Voždovca je tokom prolećnog dela šampionata zabeležila pet pobeda, uz tri poraza i dva remija. U prethodnom kolu odigrali su nerešeno na svom stadionu sa ekipom ivanjičkog Javor Matisa, a rezultat je bio 1:1. Trenutno zauzimaju 6.mesto na superligaškoj tabeli sa 23 boda na svom kontu, tri manje od petoplasiranog Napretka i četiri manje od četvrtoplasirane lučanske Mladosti.

Današnji rivali su već odigrali dva međusobna susreta tokom aktuelne sezone, a Nišlije su bile mnogo uspešnije sa dva sigurna trijumfa. Prvi meč odigran je u Beogradu, a završen je rezultatom 1:4(0:1). Strelac za domaći tim bio je Nikola Lukić, dok su strelci za ekipu Radničkog bili Milan Pavkov (dva pogotka), Marko Mrkić i Lazar Arsić. Drugi meč odigran je u Nišu, a domaći tim slavio je rezultatom 2:0(1:0). Strelci za Nišlije na tom susretu bili su Anid Travančić i Lazar Arsić. Ako posmatramo rezultate prethodnih 11 međusobnih susreta u domaćim takmičenjima (u periodu 2004-2017) ekipa Radničkog je bila nešto uspešnija sa četiri pobede, uz isto toliko remija i tri poraza. Ekipa Voždovca je sva tri dosadašnja trijumfa ostvarila na domaćem terenu.

Domaćini nemaju mnogo razloga za zadovoljstvo, loši rezultati su pokvarili raspoloženje svih na Čairu, ali niko ne pomišlja na predaju u borbi za plasman u kvalifikacije za Ligu Evrope. O tome je na redovnoj konferenciji za medije održanoj pred ovaj susret govorio i šef stručnog štaba niškog tima Milan Rastavac koji je istakao da je njegov najvažniji zadatak da se ekipa što pre vrati svojoj prepoznatljivoj igri:

’’Očekuje nas ključna utakmica, to je sasvim jasno! Voždovac je prepreka koju jednostavno moramo da preskočimo. Trudili smo se da ovaj prethodni period, koji nije bio dobar, izbacimo iz glave i da se okrenemo samo onome što dolazi. Jer u sportu se priznaju samo prezent i futur, samo pobede „leče“ poraze, a od stare slave se ne živi.

Šef stručnog štaba Nišlija je potom govorio i o kvalitetima protivnika istakavši da ekipa Voždovca igra odlično i da pokazuje svoj kvalitet:

’’Od dolaska Ilije Stolice na mesto trenera Voždovac igra odlično. Nakon priličnog bodovnog zaostatka u prvom delu sezone uspeli su da se plasiraju u plej-of i sada su aktivan i kvalitetan učesnik doigravanja. To je tim koji poseduje i pokazuje kvalitet, ’’namestili’’ su se timski, imaju odlične igrače. Zec, Krasić i Dražić se nekako najviše ističu, ali i svi ostali značajno doprinose da Voždovac bude tu gde jeste. No, mi znamo kako da im se suprotstavimo, a ako bismo pojednostavili stvari, potrebno je da odigramo slično kao u drugom kolu prolećnog dela prvenstva, kada smo pobedili ovde na Čairu.’’

Govorilo se i o trenutnoj kadrovskoj situaciji, a izvesno je da će ekipa Radničkog biti znatno oslabljena neigranjem nekolicine igrača. Miloš Živković neće moći da igra zbog žutih kartona, a Vladimir Volkov zbog povrede. Sva je prilika da ni Saša Stojanović neće moći da se stavi na raspolaganje šefu stručnog štaba, a na povredu se žali i Marko Tomić. Dobra vest za Nišlije je da se Marko Mrkić oporavlja i sigurno će konkurisati za mesto u startnoj postavi.

Prisutnima se potom obratio i prvotimac niškog superligaša, Lazar Arsić, koji veruje da će Nišlije uspeti da prekinu neprijatan niz:

’’Očekuje nas teška utakmica. Posle naših loših rezultata Voždovac nam dolazi u možda i najnezgodnijom trenutku, ali na nama je da se dobro spremimo, i fizički i u glavama, i da pronađemo put do pobede. Oni su veoma dobra ekipa, ali mi smo poslednja dva meča protiv njih rešili u svoju korist, pa verujemo da ćemo i ovog puta.’’

U taboru gostiju vlada optimizam, a ekipa se nakon plasmana u plej-of okrenula ostvarenju novog cilja, a to je plasman među četiri najbolja tima elitnog ranga. O tome je na redovnoj konferenciji za medije održanoj pred ovaj susret govorio i šef stručnog štaba ’’zmajeva’’ Ilija Stolica koji je istakao da je ekipa spremna i da nema kadrovskih problema:

’’Unapred se radujemo utakmici u Nišu. Spremni smo i što se zdravstvenog biltena tiče svi su u pogonu. Ekipa je orna, i osvežena, i mislim da je ovo prava plej-of utakmica u kojoj treba da pokažemo kako želimo da završimo prvenstvo.’’

On se potom osvrnuo i na kvalitet protivnika istakavši da izuzetno ceni svog kolegu na klupi Nišlija, kao i da je igrački kadar koji on ima na raspolaganju fenomenalan:

’’Svaki respekt za ekipu Radničkog, to je klub sa velikom tradicijom. Poštovanje svakako i za stručni štab i njihovog trenera kojeg izuzetno cenim. Igrački kadar je fenomenalan. Klub koji pretenduje takođe na Evropu i sve ljubitelje fudbala očekuje jedan zanimljiv i kvalitetan fudbal.’’

Prisutnima se potom obratio i prvotimac ’’zmajeva’’ Nemanja Nikolić koji je istakao da će njegova ekipa kao i uvek ići na tri boda, bez obzira na kvalitet protivnika:

’’Igramo protiv ekipe koja ima slične ambicije kao i mi. Utakmica će biti podjednako teška za obe ekipe, bez obzira što se igra u Nišu. Mi imamo svoje ambicije i svoj plan. Znamo šta želimo da ostvarimo ove sezone. Pružićemo svoj maksimum i kao u svakoj utakmici idemo na tri boda. Znamo da Radnički ima dobrog trenera i pojedince na terenu, takođe i sličnu filozofiju igre i rada kao i mi. Analizirali smo ih dobro i ulazimo sa velikim respektom.’’

Meč 32.kola Super lige Srbije između Radničkog i Voždovca igra se danas, u nedelju 23.aprila 2017.godine, sa početkom u 19:00 časova. Obezbeđen je direktan televizijski prenos ovog susreta na prvom programu TV Arena sport.