Jedan od najzanimljivijih duela 32.kola Super lige Srbije svakako je onaj u Kruševcu gde domaći Napredak u subotu dočekuje lidera šampionata, ekipu Crvene zvezde. Kruševljani sjajno igraju ovog proleća, dok su gosti uzdrmani porazom u 154.večitom derbiju, pa će biti interesantno videti da li će to uticati na krajnji rezultat ovog susreta.

Kruševljani su nakon slabog prolećnog starta u kome su zabeležili dva remija i dva poraza uspeli da značajno poprave formu i vežu čak pet uzastopnih pobeda. Ipak, u prethodnom kolu su na važnom gostovanju ekipi Vojvodine u borbi za treću poziciju poraženi rezultatom 2:1. Trenutno zauzimaju odlično 5.mesto na superligaškoj tabeli sa 26 bodova na svom kontu, jednim manje od četvrtoplasirane lučanske Mladosti. Ekipa Crvene zvezde je nakon deset prolećnih kola zabeležila osam pobeda, uz jedan remi i jedan poraz. U prethodnom kolu crveno-beli su na svom stadionu poraženi u duelu sa najvećim rivalom, ekipom Partizana, a rezultat je bio 1:3. Prvoplasirani su tim šampionata sa 40 bodova na svom kontu, koliko ima i drugoplasirani Partizan.

Današnji rivali su tokom aktuelne sezone već odigrali dva susreta, a nešto uspešniji bili su Beograđani. Prvi meč odigran je na stadionu ’’Rajko Mitić’’ i završen je nerešenim rezultatom 2:2(0:1). Strelci za crveno-bele bili su tom prilikom Srđan Plavšić i Predrag Sikimić, dok su pogotke za ekipu Napretka postigli Marko Gobeljić i Aleksa Vukanović. Drugi meč odigran je u Kruševcu, a ekipa Crvene zvezde je slavila rezultatom 0:1(0:0). Strelac jedinog pogotka na utakmici bio je Džon Ruiz sredinom drugog dela igre.  Ako posmatramo rezultate prethodnih 19 međusobnih susreta u domaćim takmičenjima (u periodu 2000-2016) crveno-beli su bili daleko uspešniji sa 13 pobeda, uz pet remija i samo jedan poraz. Ipak, zanimljivo je da se od poslednjih deset duela čak četiri završilo nerešenim rezultatom. Jedini trijumf nad ekipom Crvene zvezde kruševački tim je ostvario još u sezoni 2003/04, a rezultat je tada bio 2:1 za ’’čarapane’’.


FOTO: crvenazvezdafk.com

Domaćini u ovaj meč ulaze sa velikim respektom prema protivniku, donekle i rasterećeno jer se favorit zna. Ipak, šansu vide u inspiraciji koja je uvek prisutna kod igrača kada igraju protiv velikih. O tome je na redovnoj konferenciji za medije održanoj pred ovaj susret govorio i asistent šefa stručnog štaba Ivan Stefanović koji je istakao da očekuje da ekipa pruži svoj maksimum:

’’Suvišno je trošiti reči o kvalitetu tima Crvene zvezde. Oni su aktuelni šampion države i takav niz od dvadeset i ne znam koliko pobeda beleže samo evropski velikani kao što su Real i Barselona. Što se tiče same pripreme to je utakmica kao i svaka druga. Mi ćemo dati svoj maksimum pa ćemo videti šta će iz svega toga izaći.’’

Trener Stefanović je potom istakao i da će stručni štab ’’čarapana’’ imati na raspolaganju sve igrače osim povređenog Miladinovića.

Prisutnima se potom obratio i sportski direktor kruševačkog tima Bojan Filipović koji je istakao da veruje da će navijači koji dođu na stadion imati šta da vide:

’’Igrači žive za utakmice kakve su protiv Zvezde ili Partizana. Mi u svaku utakmicu ulazimo isto, ekipa u svakoj utakmici, bez obzira na protivnika, daje svoj maksimum. Uvek je motiv više igranje protiv "blizanaca". Svaki igrač koji dobije poverenje stručnog štaba će dati svoj maksimum. Navijači će imati šta da vide, jer Napredak igra lep fudbal. Verujem da će u subotu svi uživati.’’


FOTO: crvenazvezdafk.com

U taboru gostiju svi ističu da će svaki naredni meč biti kao finale, a koliko ozbiljno shavataju susret sa Kruševljanima najbolje govori to što se ekipa nalazi u karantinu. Na redovnoj konferenciji za medije održanoj uoči odlaska u karantin svoja očekivanja izneo je šef stručnog štaba crveno-belih Miodrag Grof Božović koji je istakao da očekuje težak meč protiv kvalitetnog protivnika:

’’Očekuje nas važna i teška utakmica, jer Napredak ima vrlo dobru ekipu po mom mišljenju. Imaju dosta iskusnih igrača, ali i mladih koji se tek dokazuju. U Kruševcu je uvek prava fudbalska  vatrena atmosfera kada gostuje Crvena zvezda, tako da nam neće biti lako, ali s obzirom na to da se borimo za titulu odgovara nam jedino pobeda. Sada je važno da se pokažemo. Od kada je na mesto trenera došao Vuk Rašović Napredak je mnogo promenio svoju igru. Igraju izvanredno. Imaju nekoliko iskusnih igrača, mislim na Markoskog, Tubića, Projića, Šljivića. Tu su i igrači koji se dokazuju, Vukanović i pre svega Gobeljić koji igra izvanredno u poslednje vreme. Imaju momka iz Afrike koji igra po desnoj strani, jako je brz. Alivodić je odličan igrač. U svakom slučaju, mislim da je to jedna sasvim dobra ekipa.’’

On je istakao da je nakon teškog poraza u derbiju ključni zadatak stručnog štaba vraćanje samopouzdanja ekipi i dodao:

’’Posle svakog poraza je teško, ali u fudbalu nema minulog rada. Uvek je najvažnija utakmica koja dolazi. Nama je sada samo Kruševac u glavi, svesni smo koliko je važan meč pred nama i da moramo da pokažemo karakter. Mislim da svaka linija tima mora da odigra bolje nego u derbiju.

Trener Božović je potom govorio i o trenutnoj kadrovskoj situaciji, a po svemu sudeći još uvek nije odlučio u kakvom će sastavu ekipa istrčati na teren stadiona ’’Mladost’’ u Kruševcu:

’’Milić je povređen, kao i Pavkov već duže vreme. Anđelković se oporavio, ići će sa ekipom, ali još uvek nismo odlučili da li će igrati. Imam dilemu oko dve ili tri pozicije, još uvek ne mogu da govorim o tome ko će početi utakmicu.

Prodaja ulaznica za ovaj susret počela je juče, a danas će se prodavati na svim biletarnicama u periodu od 10:00 časova pa sve do početka utakmice. Cene ulaznica su sledeće: Sever – 200,00 dinara, Jug – 400,00 dinara, Istok – 500,00 dinara, Zapad – 600,00 dinara i Zapad 2 – 700,00 dinara.

Meč 32.kola Super lige Srbije između Napretka i Crvene zvezde igra se danas, u subotu 22.aprila 2017.godine, sa početkom u 19:00 časova. Obezbeđen je direktan televizijski prenos ovog susreta na prvom programu TV Arena sport.

FOTO: crvenazvezdafk.com