Derbi meč 30.kola Linglong Tire Super lige Srbije ujedno je i 164. večiti derbi srpskog fudbala, meč između Crvene zvezde i Partizana, koji će biti odigran na stadionu ’’Rajko Mitić’’. Dueli ovih rivala uvek su bili mnogo više od fudbala, bez obzira na trenutnu formu ili bodovnu razliku. Ovoga puta derbi će možda imati i presudan značaj u trci za titulu, pa treba očekivati veliku borbu i neizvesnu utakmicu.

Domaćini su tokom aktuelne sezone zabeležili dvadeset sedam pobeda, uz dva remija i bez pretrpljenog poraza, pa sa 83 boda na svom kontu trenutno zauzimaju 1. mesto na tabeli. U prethodnom kolu su kao gosti savladali ekipu Napretka, a rezultat je bio 1:4. Gosti su tokom aktuelne sezone zabeležili dvadeset četiri pobede, uz dva remija i tri poraza, pa sa 74 boda na svom kontu trenutno zauzimaju 2. mesto na tabeli. U prethodnom kolu su kao domaćini savladali ekipu Metalca, a rezultat je bio 3:0.

Prethodni duel ovih rivala odigran u prvom delu sezone u Humskoj završen je podelom bodova, a rezultat je bio 1:1. Crno-beli su poveli već u 6. minutu pogotkom Filipa Stevanovića, a crveno-beli su izjednačili u 75. minutu pogotkom Aleksandra Kataija sa bele tačke. Ako posmatramo ukupan istorijat prvenstvenih duela ova dva tima Crvena zvezda je bila daleko uspešnija sa 64 pobede, uz 52 remija i 47 poraza (gol razlika 228-197). Statistika duela u kojima su crveno-beli bili domaći tim je još više u njihovu korist, sa 40 pobeda, 26 remija i 16 poraza (gol razlika 129:89).

Šef stručnog štaba crveno-belih Dejan Stanković je optimista pred ovaj duel, veruje da su momci spremni i da će pobedom praktično obezbediti novu šampionsku titulu:

’’Svaku sezonu u klubu počinjemo sa zajedničkim ciljem, a ove sezone je to dupla kruna. Bilo je i prezimljavanje u Evropi, a to smo ostvarili, dok smo sada potpuno okrenuti obavezama u šampionatu, jer titula mora da se osvoji da bi se igrala Liga šampiona. Lepo je pobediti u derbiju, spremni smo da odigramo pravu utakmicu i da pobedimo. Svesni smo da imamo „meč loptu“ kod kuće, želimo da nastavimo pobednički niz i Crvena zvezda, barem od kako sam ja trener, uvek ide na pobedu. Bićemo organizovani, inteligentni, čvrsti, ali derbi je nepredvidiv i težak za prognoziranje. Imam slatke muke što se tiče svih pozicija u timu. Svi igrači su mi na raspolaganju, slažemo kockice i „nameštamo“ glavu za ono što nas čeka sutra. Igramo kod kuće i u takvom slučaju uvek idemo na pobedu. Derbi je težak za prognozu i zbog toga moramo biti pribrani, znati šta radimo, ali i poštovati igru i protivnika. Ne plašimo se nikog, i spremamo se dobro. Ovo je istorija, nešto na šta je Srbija ponosna. Mi čuvamo i respektujemo ovu utakmicu. Što se Milunovića tiče, on će uraditi sve da pomogne ekipi. Prekjuče je trenirao sa strane, juče je malo radio sa nama. Biće na raspolaganju, pa ćemo videti. Situacija sa Kangom je takva da problem ne postoji. Čitam natpise po medijima, ali ja veoma direktno govorim o tim stvarima. Kanga je zakasnio iz opravdanih razloga, bio je skoro dva dana na aerodromu, oporavio se, trenirao i biće u konkurenciji za tim. Poznajemo se međusobno. Nisam siguran da može da bude nekih iznenađenja. I kod nas i kod njih imamo 12-13 igrača koji kruže oko startne postave. Ono što krasi Partizan to su kontre, odsecanje lopte na sredini i direktna igra. Rade dobro, uspevaju sebi da naprave prostor pred kraj i ne idu u visok presing, jer imaju brze napadače. Što se tiče Zdjelara i Šćekića, oni su dobri igrači koji pružaju stabilnost i ravnotežu, ali nisam siguran da će početi sutra. Na nama je da pokažemo da nas nisu „pojeli“, niti da to mogu da urade. Iz prošlih utakmica nam ostaje iskustvo, ali čekam nove izazove. Nadam se da će biti golova, ali ne u našoj mreži. Što se tiče bodovne prednosti, ne znam da li oni imaju nešto da izgube ili ne. Ne znam kako bih se osećao da imam devet bodova manje. Mi u svakom slučaju ne kalkulišemo, a mislim da su i oni svesni toga da je derbi uvek za pobediti. Ne idem u istoriju, već gledam trenutno stanje stvari. Sutra je pravi momenat da pokažemo naš kvalitet. Momci zaslužuju pobedu, rade fenomenalno i ponašaju se u skladu sa tim. Znam koliko ulažu u naš cilj. Bila bi lepa nagrada za sve da pobedimo sutra. Siguran sam da ćemo biti pravi. Pobeda u derbiju i 12 bodova prednosti na sedam kola do kraja prvenstva bi nam otvorila put ka tituli, ali nismo je osvojili, dok to matematički ne obezbedimo.’’

Šef stručnog štaba crno-belih Aleksandar Stanojević ističe da njegov tim samo pobedom može ostati u trci za titulu, ali da mu ni pobeda u derbiju neće ništa značiti bez šampionskog pehara:

’’Derbi će sigurno odlučiti da li smo u igri za titulu ili ne. Mnogo smo veliki klub, ništa mi ne znači pobeda u derbiju ako ne osvojimo titulu. Mi smo Partizan, imamo više ciljeve, ne mogu se zadovoljiti pobedom nad večitim rivalom ako nismo konkurentni za naslov. Ova utakmica nam pruža priliku da donesemo neizvesnost do kraja prvenstva. Jedino nas pobeda drži u igri. Ako izgubimo, definitivno ostajemo bez šansi. Ne bih poredio ranije derbije koje sam vodio, svako vreme donosi nešto drugo. Ako posmatramo statistiku, bilo je u poslednje vreme izjednačenih derbija najviše, nismo ni mi, ni oni često dobijali. Kad igramo bez navijača onda mi je svejedno ko je domaćin. Jedina je razlika što neću čuti pesme kakve bi se puštale da smo u Humskoj. Zvezda po utakmici beleži dosta udaraca na gol, dosta ih i daje. Možemo da izdvojimo Mirka Ivanića i Aleksandra Kataija, izuzetno su opasni, dobro sarađuju sa Milanom Rodićem po levoj strani. Naravno da imamo svoj stil, želimo da se nametnemo, međutim, zavisi kako će Zvezda igrati. Sigurno naredni meč neće biti kao neki drugi u prvenstvu. Svi smo spremni, u dobrom smo nizu, ponosni na sve urađeno do sada, idemo da se takmičimo i uživamo. Imamo tri dileme, trenutno. Nemam šta da krijem, ali svi dobro znate koje su nepoznanice. Ako mi verujete, stvarno ne znam startnih 11 u ovom trenutku. I da znam, ne bih izdiktirao kao svojevremeno, jer sam svestan da večiti rival poklanja pažnju svakom detalju i analizira nas.’’

Derbi susret 30.kola Linglong Tire Super lige Srbije između Crvene zvezde i Partizana igra se u sredu 07. aprila 2021. godine, sa početkom u 18:00 časova. Obezbeđen je direktan televizijski prenos ovog susreta na prvom programu TV Arena sport. Specijalna emisija počeće već u 16:00 časova.

FOTO: FK Crvena zvezda