Beogradski maraton i ''večiti'' ponovo na istom humanom zadatku

  • Kategorija Vesti
  • Pročitano: 667

Fudbalski klubovi Crvena Zvezda i Partizan i Beogradski maraton treći put su na zajedničkom zadatku. Dresovi sa fudbalskog derbija uzmeđu Crvene zvezde i Partizana biće dati na prodaju, a prikupljena sredstva će biti donirana u humanitarne svrhe.

Prolećni prvenstveni derbi, između fudbalskih klubova Crvena zvezda i Partizan, 164. po redu, u okviru Linglong Tire Super lige biće održan u sredu 07. aprila 2021. godine.

Na inicijativu Beogradskog maratona i uz podršku uprava i fudbalera Crvene zvezde i Partizana, kao i Zajednice fudbalskih klubova Super lige, ovogodišnja najveća utakmica srpskog fudbala ''večiti'' derbi, osim uobičajenog velikog sportskog značaja, imaće i svoj humanitarni karakter.

Ovogodišnji 34. Beogradski maraton biće održan 16. maja 2021. godine pod sloganom ''Bez barijera'' kao znak podrške i solidarnosti sa osobama sa invaliditetom.  Želja nam je da ukažemo na probleme sa kojima se svakodnevno suočavaju osobe sa invaliditetom, kao i da stvorimo uslove za konkretna rešenja istih, radi uklanjanja mentalnih i fizičkih barijera kako bi se osobe sa invaliditetom što efikasnije uključile u redovne tokove života.

U periodu od održanog derbija do održavanja 34. Beogradskog maratona organizovaće se prodaja dresova fudbalera Crvene zvezde i Partizana u kojima će igrati utakmicu, radi prikupljanja sredstava za unapređenje uslova za bavljenje sportom i rekreacijom osoba sa invaliditetom, prevashodno mladih i dece.

O konkretnim ciljevima i načinu prodaje dresova javnost će uskoro biti obaveštena, kao i o postignutim rezultatima po završetku cele akcije.

Partneri i aktivni učesnici u realizaciji celog projekta su i Sportski savez osoba sa invaliditetom Beograda i Srpski filantropski forum.

U prethodnom periodu, fudbalski klubovi Partizan i Crvena zvezda i Beogradski maraton sarađivali su na sličan način kada su, prvo, po održanom 116. derbiju u aprilu 2001. godine, u okviru kampanje ''Trčim za decu'' prodajom dresova sa derbija, kao i majica sa 14. Beogradskog maratona, prikupljena značajna sredstva koja su tom prilikom iskorišćena za rekonstrukciju i izgradnju domova za brigu o deci bez roditeljskog staranja u Kulini i Stamnici.

Drugi put, posle održanog 126. derbija u aprilu 2006. godine, prodajom dresova prikupljena su sredstva za sprovođenje kampanje ''Škola bez nasilja'', koju je u Srbiji realizovao UNICEF, a u kojoj je aktivno učestvovao i Beogradski maraton kroz organizaciju Dečijeg maratona i 19. Beogradskog maratona.

Organizacije
Naslovni sponzor
Medijski sponzor
Sponzor zvanične lopte