Derbi meč 26.kola Super lige Srbije igra se u nedelju u Lučanima gde domaća Mladost dočekuje beogradski Partizan. Tradicija i kvalitet su na strani gostiju, pa će biti zanimljivo videti da li će domaćini uspeti da naprave iznenađenje.

Ekipa Mladosti je prolećnu polusezonu započela pobedom na svom stadionu nad ekipom Radničkog (1:0) i remijem na gostovanju u Surdulici (1:1), da bi potom usledili neočekivani porazi od ekipe Novog Pazara na svom terenu (0:1) i OFK Bačka na gostovanju u Bačkoj Palanci (0:1). Lučanci i pored toga trenutno zauzimaju odlično 5.mesto na superligaškoj tabeli sa 38 osvojenih bodova. Ekipa Partizana je prolećni deo šampionata započela sa dve pobede, bez velikih problema savladane su ekipe Rada na Banjici (1:0) i Borca u Humskoj (2:1), da bi potom crno-beli remizirali sa ekipom Crvene zvezde (1:1) i u prethodnom kolu na svom terenu  savladali ekipu Metalca. Beograđani su na svom kontu sakupili 58 bodova, četiri više od trećeplasirane Vojvodine i šest manje od prvoplasirane Crvene zvezde.

Dva tima su se već sastajala tokom aktuelne sezone, a crno-beli su slavili na svom stadionu rezultatom 3:1 (1:0). Strelci za ekipu Partizana bili su Leonardo da Silva, Uroš Đurđević i Valeri Božinov, dok je jedini pogodak za Lučance postigao Milan Bojović sa ’’bele tačke’’. Ako posmatramo rezultate prethodnih 16 susreta ova dva tima u domaćim takmičenjima (u periodu 1996-2016) crno-beli su bili daleko uspešniji sa čak 14 pobeda, uz jedan remi i jedan poraz. Jedinu pobedu ekipa Mladosti je ostvarila još u sezoni 1997/98, na svom stadionu, a rezultat je bio 2:0 za Lučance. Remi su izborili u sezoni 2015/16, takođe u Lučanima, a rezultat je tom prilikom bio 2:2.


FOTO: partizan.rs/Miroslav Todorović

Domaćini u ovaj meč ulaze svesni kvaliteta protivničke ekipe, a najveću opasnost vide u napadu crno-belih. O tome je na redovnoj konferenciji za medije održanoj pred ovaj susret govorio i pomoćni trener lučanskog superligaša Radojica Vasić koji je istakao da se, bez obzira na sve, njegova ekipa neće unapred predati:

’’Partizan je veliki favorit, najjača strana su im napadači, pre svih Leonardo, Tavamba, kao i Uroš Đurđević koji je dobio poziv za reprezentaciju, što dovoljno govori o kakvom se igraču radi. Na bokovima, pored već pomenutog Leonarda, tu je i odlični Janković. Biće jako teško, ali ne ističemo belu zastavu, nama su bodovi u ovom trenutku neophodni. Borićemo se do samog kraja i pokušati da disciplinovanom i organizovanom igrom pariramo Partizanu. Ekipa je spremna i svi igrači konkurišu za tim, osim Saše Jovanovića koji ima kartone.’’

Prvotimac lučanskog tima, Ivan Milošević, istakao je u svojoj izjavi da su bodovi njegovom timu neophodni u borbi za plej-of:

’’Posle dve utakmice koje smo loše odigrali i izgubili dolazi nam u goste, u ovom trenutku, možda i najteži mogući protivnik. Njihov niz od 21 utakmice bez poraza je za svako poštovanje i respekt , ali mi igramo na domaćem terenu, naš cilj je plej-of i bodovi su nam neophodni. Sigurno da se nećemo predati, igramo pred domaćom publikom i mislim da imamo kvalitet da se suprotstavimo Partizanu i da možemo da napravimo pozitivan rezultat na ovoj utakmici.’’

Prisutnima se potom obratio i golman lučanskog tima Nemanja Krznarić koji je istakao da očekuje da Mladost protiv Partizana prekine niz poraza:

’’Prethodnici su dosta toga rekli o ovoj utakmici, a moje mišljenje je da je ovaj meč možda i najlakši za nas, jer zaista nemamo šta da izgubimo. Posle dva šokantna poraza, koja smo planirali da budu pobede, domaćini smo protivniku od koga nemamo šta da izgubimo. Na nama je da igramo fudbal što bolje možemo, da se izdignemo iz situacije u kojoj se nalazimo i da pokušamo da ostvarimo pozitivan rezultat na ovoj utakmici.’’


FOTO: partizan.rs/Miroslav Todorović

U taboru gostiju svi očekuju novu pobedu i nastavak niza dobrih rezultata, kao i da ekipa pokaže da se nalazi u usponu forme. O tome je na redovnoj konferenciji za medije održanoj pred ovaj susret govorio i šef stručnog štaba crno-belih Marko Nikolić koji je istakao da je njegov tim igrao jako dobro u susretu sa ekipom Metalca u prethodnom kolu šampionata:

"Nalazimo se u seriji od 21 utakmice bez poraza i u njoj su bila dva ’’večita derbija’’. Prethodna utakmica protiv Metalca je bila jako dobra, i ako je to bio nagoveštaj dobre forme, to je jako dobro za nas. Potvrdu svega toga treba da dobijemo u Lučanima u nedelju. Iskreno se nadam tome. Očekuje nas vrlo neugodna utakmica protiv Mladosti, ulazimo u završnicu regularnog dela sezone. Oni su ekipa koja ima konitinuitet u poslednjih 15-20 godina, kako upravljački, tako i igrački. Imaju verovatno najiskusnijeg trenera u našoj ligi, Nenada Milovanovića, koji do tančina poznaje ligu, što svedoče rezultati njegove ekipe koja je jako visoko plasirana. Imaju odličan spoj mladosti i iskustva i biće neugodan rival.’’

Trener Nikolić se potom osvrnuo i na kvalitet terena na stadionu u Lučanima istakavši da je to prepereka za dobru i tečnu igru oba tima:

’’Videli ste u prethodnoj utakmici koliko je teren bitan za našu igru koja je napadačaka. Nedostaje kvalitetan teren u Lučanima i to će biti prepreka nama, ali i njima, za dobru igru. Mi ćemo morati da se adaptiramo kako bismo došli do dobrog rezultata u specifičnom terminu u nedelju.’’

Prodaja ulaznica za ovaj susret počela je danas, dok će se sutra, na dan odigravanja utakmice, ulaznice prodavati u periodu od 10:00 do 13:00 časova na blagajnama stadiona u Lučanima.

Derbi meč 26.kola Super lige Srbije između Mladosti i Partizana igra se sutra, u nedelju 12.marta 2017.godine, sa početkom u 13:00 časova. Obezbeđen je direktan televizijski prenos ovog susreta na prvom programu TV Arena sport.

FOTO: partizan.rs/Miroslav Todorović