Derbi meč 16. kola Linglong Tire Super lige Srbije igra se u Nišu gde ekipa Radničkog dočekuje goste iz Novog Sada, ekipu Vojvodine. Dueli ovih rivala uvek privlače veliku pažnju, ne bez razloga, pa treba očekivati veliku borbu i izuzetno zanimljivu utakmicu.

Domaćini su tokom aktuelne sezone zabeležili šest pobeda, uz tri remija i šest poraza, pa su sa 21 bodom na svom kontu uoči ovog kola zauzimali 10.mesto na tabeli. U prethodnom kolu su kao gosti poraženi u duelu sa ekipom Inđije, a rezultat je bio 1:0. Gosti su tokom aktuelne sezone zabeležili devet pobeda, uz tri remija i tri poraza, pa su sa 30 bodova na svom kontu uoči ovog kola zauzimali 3.mesto na tabeli. U prethodnom kolu su kao domaćini poraženi u duelu sa ekipom Crvene zvezde, a rezultat je bio 0:2. Dva tima su tokom prethodne sezone odigrala dva međusobna susreta, a Novosađani su oba rešili u svoju korist. Prvi, odigran u Nišu, završen je rezultatom 1:2. dok je susret u Novom Sadu završen rezultatom 3:0.

Novi šef stručnog štaba niškog superligaša, Vladimir Gaćinović, istakao je da je u klub stigao u nezgodnom trenutku, nakon nekoliko vezanih pobeda, ali da se nada da će ekipa odreagovati na pravi način:

’’Došao sam u veliki klub i znam šta se očekuje od mene. Radnički je i u bivšoj Jugoslaviji bio pojam za igrače i trenere i drago mi je što sam dobio priliku da radim u Nišu. Stigao sam pre dva dana, situacija je delikatna i odmah sam počeo da se upoznajem sa načinom funkcionisanja kluba i sa igračima. Fudbalere koje ću trenirati poznajem, ali ne dovoljno. Jako je malo vremena i ako je nešto problem u ovom momentu, to je da nam vreme nije saveznik. Sutra je već utakmica, a ja sam imao priliku da održim samo tri treninga. Znam da moram polako da uvodim novine i znam da previše informacija u ovom trenutku može da negativno utiče na igrače. Svestan sam i da aktuelna situacija nije baš najbolja. Ekipa je u seriji od tri poraza u ligi, ispala je iz Kupa od IMT-a, tako da sam i pretpostavio na šta mogu da naiđem pre prvog treninga. Moj prevashodni cilj je da polako promenim energiju kod igrača, jer znam da Radnički ima prilično kvalitetan sastav. Do kraja jesenjeg dela sezone ostalo je još samo 20-ak dana, a nas u tom periodu čeka utakmica za utakmicom. Objektivno, mi nemamo vremena za neki veliki rad i suština u ovom momentu je da pokušam da u vrlo kratkom roku nametnem svoj način treninga i da se upoznam sa mentalnim sklopom mojih igrača. Sutrašnja utakmica će mnogo toga pokazati, nadam se da ćemo biti u kvalitetnom ritmu, ali može da se desi i da ne bude tako. To svakako ne sme da nas pokoleba, jer nam predstoji dugotrajan proces. Svestan sam rizika koji sam preuzeo kad sam prihvatio ponudu da preuzmem Radnički u ovom trenutku. Svakako da bi mi bilo lakše da sam došao tokom zimske pauze, ali sam odlučio da se odmah uhvatim u koštac sa ovim izazovom. Izuzetno cenim njihovog trenera Nenada Lalatovića i smatram da su on i fudbaler Nikola Drinčić glavna pokretačka snaga Vojvodine. Njih dvojica su ostavili veliki trag u Radničkom, pa će utakmica i sa te strane biti zanimljiva. Respektujemo Vojvodinu, ali daćemo sve od sebe da ostarimo pozitivan rezultat i da prekinemo ovu lošu seriju.’’

Pomoćnik u stručnom štabu novosadskog tima, Dragan Šarac, ističe da očekuje tešku i zanimljivu utakmicu, jer će igrači Radničkog sigurno želeti da se što pre vrate u željeni ritam:

’’Sa Radničkim iz Niša igramo jako zanimljive mečeve i to je jako težak protivnik. Poslednje tri utakmice su izgubili i sigurno imaju bodovni problem, ali će dati svoj maksimum da se vrate na pobednički kolosek. Tamo smo uvek imali teške utakmice. Poslednji put smo uspeli da pobedimo i nadam se da ćemo se ponovo sa bodovima vratiti u Novi Sad. Vraća im se Gavrić, koji je preležao koronu i koji im je jedan od najboljih igrača, tako da će sigurno konkurisati za tim. Doveli su još neke igrače i to verovatno još uvek nije uklopljeno kako treba, a dodatni problem im je to što su i pojedini članovi stručnog štaba dobili koronu. Mi smo protiv Zvezde izgubili zbog nekih naših grešaka, nakon toga smo imali Proleter u Kupu Srbije, pa će nam ovo biti treći težak meč za kratko vreme. Međutim, mi jednostavno moramo da pobeđujemo i ostvarimo naš cilj, a to je prvenstveno izlazak u Evropu, a onda i da vidimo da li postoji šansa za još nešto. Imali smo problema. Na primer, u Ivanjici smo odigrali dobru utakmicu, ali smo promašili neverovatno mnogo šansi. Mislim da je jedna od stvari koju moramo da promenimo to da počnemo da koristimo maltene svaku drugu-treću priliku. Ovako, kad napraviš mnogo šansi i ne iskoristiš ih, protivnik te kazni. Takođe, moramo obratiti pažnju malo i na defanzivnu liniju, što ćemo sigurno učiniti za ovih preostalih nekoliko utakmica do kraja polusezone, kao i tokom priprema za prolećni deo.’’

Derbi susret 16. kola Linglong Tire Super lige Srbije između Radničkog iz Niša i Vojvodine igra se u ponedeljak 30. novembra 2020. godine, sa početkom u 16:00 časova.