Danas je na stadionu ’’Rajko Mitić’’ izvršena prozivka igrača Crvene zvezde, čime je aktuelni šampion započeo pripreme za novu superligašku sezonu 2020/21.

Posle skoro tri nedelje pauze Dejan Stanković je danas obavio prozivku igrača na koje računa za predstojeću sezonu, a prisutne igrače pozdravili su generalni direktor Zvezdan Terzić i sportski direktor Mitar Mrkela. Nakon prozivke je odrađen i prvi trening, a potom je ekspedicija crveno-belih otputovala na Divčibare gde ih čekaju dvonedeljne pripreme.

Na današnjoj prozivci Dejan Stanković ima na raspolaganju 26 fudbalera: Milan Borjan, Nikola Vasiljević, Andrija Katić, Miloš Degenek, Stefan Hajdin, Milan Gajić, Radovan Pankov, Nemanja Milunović, Srđan Babić, Milan Rodić, Seku Sanogo, Aleksa Matić, Miloš Vulić, Hoze Kanjas, Njegoš Petrović, Željko Gavrić, Aleksandar Katai, Mirko Ivanć, Mateo Garsija, Veljko Simić, Andrija Radulović, El Fardu Ben, Aleksa Vukanović, Milan Pavkov, Antonio Tomane i Nikola Krstović.

Na prozivci se nisu pojavili fudbaleri koji su dobili pozitivan nalaz na korona virus – Marko Gobeljić, Branko Jovičić, Dušan Jovančić, Veljko Nikolić, Strahinja Eraković, Srđan Spiridonović. Oni će ostati u Beogradu gde će naredne dve nedelje provesti u karantinu. Takođe, Ričmond Boaći zbog lakše povrede ostaje u Beogradu nekoliko dana gde će biti na terapijama, ali će se kasnije priključiti ekipi.

Generalni direktor crveno-belih, Zvezdan Terzić, izneo je tokom svog obraćanja predstavnicima medija da je cilj kluba četvrta uzastopna titula. Takođe, istakao je da mu je drago što je FSS uveo pravilo da mlađi igrači moraju dobiti više prostora za igru i da to odgovara Crvenoj zvezdi koja ima plejadu mladih i izuzetno talentovanih fudbalera:

’’Naš cilj jeste šampionska titula i to smo predočili našim igračima. Krećemo u nove pobede. Nikada u istoriji Crvena zvezda, a to je 75 godina, nije osvojila četiri šampionske titule u nizu. Ovo će biti jedna velika šansa da ovi igrači uđu u istoriju Crvene zvezde i da osvoje šampionsku titulu. Sigurno je da ćemo to i ostvariti. Uradićemo sve da se u narednom periodu naši navijači raduju, da Zvezda osvoji titulu prvaka, kao i da uđemo u neko evropsko takmičenje. Rekao sam igračima da moramo da naviknemo i naučimo da živimo sa ovim virusom. Ne znamo do kada će ovo trajati, vakcina i lek se ne naziru. Moramo podići nivo svesti i odgovornosti, pre svega prema svom zdravlju, najbližima i Crvenoj zvezdi. Imaju zabranu kretanja osim stadion-kuća. Bilo kakav odlazak u restorane, nepotreban druženja sve je zabranjeno. Biće kazni ko ih prekrši, jer se suočavamo sa opasnim virusom i moramo biti odgovorni. Mi planiramo da ostvarimo oko 10 miliona evra kroz transfere ovog leta. To je naš plan, ali ne znamo da li ćemo uspeti. Pre svega, zato što ne znamo kako će se ponašati tržište. Svi znamo da je prvenstvo trebalo da se završi 23.maja po kalendaru UEFA u svim šampionatima i da igrači dobiju slobodno do prvog juna, za kada je zakazano okupljanje reprezentativaca za Evropsko prvenstvo. Međutim sve to je pomereno, ceo proces kasni, a tako će i prelazni rok trajati tri meseca. Svesni smo svi da je ova pandemija napravila štetu svetskoj ekonomiji, sve se to kao sistem spojenih sudova preliva i u fudbalski biznis i pitanje je šta će biti sa transferima ovog leta. Onako kako se meni sada čini, a svakog dana smo u kontaktu sa evropskim klubovima, sve miruje i velika je nepoznanica kako će se tržište ponašati jer se ovoj pandemiji ne nazire kraj. Moram, pre svega da izrazim zadovoljstvo što je FSS doneo odluku da dva mlada igrača ispod 21 godine budu u startnoj postavi. Mislim da će to otvoriti veliki prostor za mlade fudbalere. Crvena zvezda je mnogo uložila u Omladinsku školu i produkt toga je veliki broj kvalitetnih igrača. Mi svake godine ulažemo u Omladinsku školu oko tri miliona evra i nisu Gavrić ili Veljko Nikolić slučajno tu gde jesu. Pre toga, naravno, imali smo mnogo bisera. Zvezda ima veliki broj mladih igrača – Gavrić, Nikolić, Petrović, Radulović, Krstović, Eraković. Imamo šest mladih igrača koji su prošli Omladinsku školu, sem Petrovića i Krstovića, i koji su preko Grafičara stasali za prvi tim Crvene zvezde. Mislim da je Zvezda u najboljoj poziciji, po pitanju novog pravila o dva mlada igrača, od svih klubova  u Srbiji, jer mislim da imamo šest najkvalitetnijih fudbalera koji mogu da odgovore zahtevima Dejana Stankovića.’’

Sportski direktor crveno-belih, Mitar Mrkela, govorio je o ciljevima za predstojeću sezonu, a potom istakao da je Crvena zvezda u ovom trenutku još jača nego prethodne sezone i da je zadovoljan igračkim kadrom:

’’Kao i svake godine odlazimo na pripreme puni entuzijazma da se spremimo za novu sezonu gde su nam ciljevi isti kao i svake godine. Crvena zvezda je klub koji ima najviše zahteve. Prvenstveno je cilj titula prvaka Srbije, potom želimo da se dobro predstavimo u Evropi i da igramo grupnu fazu evropskih takmičenja. Naravno imamo ambicije i u Kupu Srbije, tako da od ovih priprema očekujem da odradimo sve ono što je trener Stanković zamislio i da sve to prikažemo u prvenstvu. Dugačka pauza je bila i tokom samog prvenstva kada je prekinuto u martu. Ta dvomesečna pauza je sigurno ostavila traga. Mi smo pokušali da, u onom periodu posle te pauze, već mislimo i na ove pripreme. Dosta toga je odrađeno što je bilo zacrtano. Verujem da su igrači relativno spremni i da će u naredne tri nedelje do početka prvenstva imati mogućnost da dorade te stvari koje se od njih očekuju i da potpuno spremni uđu u prvenstvo. Ja sam pre svega zadovoljan i igračkim kadrom koji već imamo. Ti fudbaleri su nam doneli titulu prvaka kao i Ligu šampiona. Svakako da smo sa Spiridonovićem i Kataijem jači i da se sada završi prelazni rok, bio bih zadovoljan. Međutim, period za transfere je dugačak, duži nego inače, završiće se početkom oktobra. Što se tiče odlazaka, ali i dolazaka, biće sve usporenije nego što smo navikli ranijih godina zbog cele ove situacije. Pratićemo sve i reagovaćemo u skladu sa tim. Sigurno je da ćemo imati odlične uslove na Divčibarama. Imali smo ih i prošle godine na Zlatiboru. Ove godine je to druga planina, dolazimo u nov hotel i nov teren i sigurno je da ćemo imati kvalitetne uslove za rad. Potrudili smo se da, u okviru mogućnosti koje nam pruža naša država, organizujemo dobre trening mečeve, tako da verujem da ćemo ući spremni u prvenstvo.’’

Šef stručnog štaba crveno-belih, Dejan Stanković, optimista je pred početak nove sezone. On ističe da su igrači dobili malo duži odmor, na račun priprema, ali da su bili krajnje profesionalni tokom pauze:

’’Lepo je ponovo biti na Marakani. Jedva sam čekao da sve ponovo krene. Mislim da su se igrači odmorili i pre svega očistili glavu, kao i da su došli orni da uđemo u jedne pripreme od kojih dosta zavisi. Znamo ciljeve, pred nama je već prvog avgusta početak prvenstva, posle toga gledamo ka Ligi šampiona, kako bismo znali datume početka naših kvalifikacija. Prognoze ne mogu da dajem, tek treba da počnemo sa radom. Ja sam po prirodi realista, ali veliki optimista po pitanju svega. Oni znaju da smo mi žrtvovali par dana priprema za par dan njihovog odmora. Bili su pravi profesionalci, radili su poslednjih sedam dana po programu koji smo im ostavili. Pripreme će biti jake, kao što su bile zimus na Kipru i Turskoj. Bez jakih priprema nema ni dobre igre. Na Divčibarama ostajemo sve vreme, ne idemo u Vrnjačku Banju. Od 11. do 27. smo na planini, posle toga se spuštamo u Beograd i 28. očekujemo jednog protivnika na Marakani, radimo na tome. Drago mi je što ostajemo u Srbiji, ali taj plan je bio zacrtan i pre svega ovoga. Gledaćemo da tu tradiciju održimo i u budućnosti.’’


Pogledajte video prilog FK Crvena zvezda sa početka priprema:

FOTO: FK Crvena zvezda