Ivanjički Javor Matis započeo je letnje pripreme za novu superligašku sezonu tokom kojih je planirano odigravanje šest kontrolnih mečeva.

Fudbaleri i stručni štab Javor Matisa započeli su pripreme za narednu superligašku sezonu 2020/21. Nakon nikada kraće pauze, i svega 10 dana od poslednje utakmice u prethodnom prvenstvu, ekipa se okupila i nakon obavljene prozivke igrača započela sa trenažnim procesom. Među prisutnima na prozivci bila su i četvorica novajlija pristiglih tokom prethodnih dana – Vladimir Otašević, Nikola Tričković, Marko Jevtić i Ibrahim Tanko.

Na početku priprema predstavnicima medija se prvi obratio predsednik kluba Dragomir Lazović koji je najpre govorio o teškoj situaciji u Ivanjici zbog koje se ekipa već preselila u Kosjerić, a potom je analizirao prethodnu sezonu i govorio o prelaznom roku:

’’Počinjemo pripreme u veoma specifičnoj situaciji, iz dva razloga. Prvi razlog, znaju i građani, jeste ono što je zadesilo Ivanjicu. Te poplave i kiša napravili su jako složen problem u gradu. Bilo je i velike štete, nema vode. Prvo što moram da kažem je da smo imali sastanak sa igračima i stručnim štabom i dogovor je da odemo na mini-pripreme u Kosjerić, gde ćemo provesti 3 ili 4 dana, dok se ne stabilizuje situacija oko vode. Što se tiče ambicija u novoj sezoni, ja sam i na Skupštini kluba rekao da je Javor specifičan klub – odnos i ljubav prema gradu, tradiciji. Ambicije su što bolje mesto na tabeli, što više bodova i dobro odigranih utakmica i dosta publike na stadionu, jer znamo da će ova sezona imati jako složen tok, zbog korona virusa, koji je druga problematika, ne samo kluba i države, već i svetskog poretka. Liga je proširena na 20 klubova, napravljen je džentlmenski odnos Saveza prema ligi i Zajednice klubova Super i Prve lige prema klubovima. Znamo i da će ispasti šest klubova, pa moramo napraviti jako dobar tim i dobro raditi. Što se tiče prošle sezone, moram je pomenuti. Kada podvučemo crtu, a shodno tome kakvu smo konfiguraciju igrača imali, uz novog šefa stručnog tima i ono što smo promovisali prošle sezone, moram reći da sam relativno zadovoljan. Možda je u nekoliko utakmica ta mladost, uz odlazak igrača, uzrokovala neke poraze koji nisu bili u skladu sa kvalitetom Javora, ali generalno moram biti zadovoljan sezonom, jer je ona promovisala i donela Javoru mnogo mladih igrača, koji će u ovoj sezoni biti okosnica. Sa druge strane, promovisali smo nekoliko igrača koji su karijeru nastavili u inostranstvu, u ozbiljnim klubovima. Imali smo trenera kome je ovo prva superligaška sezona, a sada ćemo imati zrelijeg i kompletnijeg šefa stručnog štaba, uz igrače koji su se već oprobali u Super ligi. Javor su pojačali Vladimir Otašević, iskusan štoper, promenio je više klubova, Nikola Tričković, nekadašnji omladinski reprezentativac, ’’bonus’’ igrač za klub. Tu su i Marko Jevtić, štoper koji dolazi iz Mačve, Ibrahim Tanko iz lučanske Mladosti i Šćepanović, vezni igrač Proletera. Ipak, on će se pridružiti ekipi za 7-8 dana, jer ima simptome korone. Dečko je disciplinovan i to je prijavio. Imamo u najavi dolazak još 3-4 igrača. Potpredsednik kluba, Petar Lazović, radi na tome sa svojim strukturama i vode se pregovori. Što se tiče odlazaka, znamo da je Ivan Cvetković završio karijeru i oprostio se od Javora. Još jednom mu se zahvaljujem. Klub su napustili Kuveljić (transfer u Vislu iz Krakova), Đerić, divan momak, koji je dobio papire, kao i Švonja, Jakovljević, Vasiljević, Šuljagić, Anđelković, Filipović i Milošević. To su igrači koji su imali malu minutažu i nisu uspeli da se nametnu šefu stručnog štaba. Doći će još igrača, želimo da napravimo dobru rotaciju.’’

Šef stručnog štaba ivanjičke ekipe Igor Bondžulić je u svojoj izjavi istakao da se svi u klubu pridržavaju propisanih mera, a potom je govorio i o planu priprema:

’’Poštujemo sve mere, pokušaćemo da sprovedemo u najvećem obimu to što se zahteva. Znamo da je fudbal kolektivna igra, ali ćemo se pridržavati instrukcija koje dobijamo. Svakodnevno smo u kontaktu sa zdravstvenim radnicima i pokušaćemo da ispoštujemo sve. Tokom pripremnog perioda radićemo na poboljšanju fizičke spreme. Mi se u poslednja četiri kola u prvenstvu nismo podigli na maksimum fizičke pripremljenosti. Iskoristili smo priliku da isprobamo neke mlade igrače na koje treba da računamo u narednom periodu. Radićemo nakon toga i na taktici i uigravanju igrača i pojačanja koja su došla i koja će tek doći. Javor Matis je kao klub ozbiljno shvatio narednu sezonu i već se polako kristališe ko će doći i mislim da će biti jako teška sezona, ali verujem da će za nas biti uspešna. Imamo dosta perspektivnih igrača, poput Zvekanova, Radivojevića i Nikolića. Tu je i Basarić iz naše škole, Tričković koji je došao. Očekujemo još nekog igrača mlađeg od 21 godine i mislim da će to biti dovoljno da se iznese još jedna sezona.’’

Poznat je i raspored pripremnih utakmica koje će ekipa Javor Matisa odigrati tokom pripremnog perioda, a prvi duel zakazan je već za 10.jul kada će Ivanjičani odmeriti snage sa ekipom užičke Slobode.

Raspored planiranih pripremnih mečeva:

10/07/2020  Javor Matis – Sloboda Užice
14/07/2020  Javor Matis – Mačva
16/07/2020  Javor Matis – Novi Pazar
18/07/2020  Javor Matis – Borac (BL)
22/07/2020  Javor Matis – Jedinstvo Ub
25/07/2020  Javor Matis – Zlatibor

FOTO: FK Javor Matis