Derbi meč 33.kola Super lige Srbije igra se u četvrtak na stadionu ’’Rajko Mitić’’ gde ekipa Crvene zvezde dočekuje komšije iz Humske, ekipu Partizana. Biće to 160. večiti derbi srpskog fudbala, a bez obzira na trenutne pozicije na tabeli i ovoga puta se očekuje velika borba i sjajna atmosfera.

Domaći tim je ove sezone ostvario dvadeset i osam pobeda, uz tri remija i samo jedan poraz, pa sa 45 bodova na svom kontu trenutno zauzima 1.mesto na tabeli. U prethodnom kolu su kao gosti poraženi u duelu sa ekipom Čukaričkog, a rezultat je bio 3:2. Sa ekipom Radničkog iz Niša trenutno vode borbu za šampionsku titulu, a prednost u odnosu na njih je samo četiri boda. Gosti su ove sezone ostvarili šesnaest pobeda, uz devet remija i sedam poraza, pa sa 30 bodova na svom kontu trenutno zauzimaju 3.mesto na tabeli. U prethodnom kolu su kao gosti poraženi u duelu sa ekipom Radničkog, a rezultat je bio 3:1. Slabi rezultati tokom prolećne polusezone odvojili su ih od borbe za titulu, pa su ambicije svedene na borbu za trofej u Kupu Srbije i što bolji konačan plasman na superligaškoj tabeli.

Ove sezone su se sastajali dva puta, prvi put u Humskoj kada je meč završen podelom bodova nakon rezultata 1:1, a drugi put na stadionu ’’Rajko Mitić’’ kada je meč ponovo završen rezultatom 1:1. Ako posmatramo ukupan istorijat prvenstvenih duela ova dva tima Crvena zvezda je bila daleko uspešnija sa 63 pobede, uz 50 remija i 46 poraza (gol razlika 225-193). Statistika duela u kojima su crveno-beli bili domaći tim je još više u njihovu korist, sa 39 pobeda, 25 remija i 16 poraza (gol razlika 127:88).


FOTO: partizan.rs

Šef stručnog štaba crveno-belih Vladan Milojević istakao je tokom svog obraćanja predstavnicima medija da je derbi posebna utakmica u kojoj nema i ne može biti kalkulacija, kao i da odlučuju detalji i male greške koje meč mogu odvesti u sasvim drugom pravcu od planiranog:

’’Još jedan derbi, u ovom slučaju u plej-ofu. Vrlo značajna utakmica sa svih aspekata, i što se tiče takmičarskog, i što se tiče prestiža. Večiti derbi je uvek večiti derbi i nikada nijedan nije mogao, niti će moći, da se gleda samo bodovno. To je sasvim posebna utakmica u kojoj ima svega. Očekujem da odigramo dobro, da se prikažemo u pravom svetlu i pokažemo reakciju u odnosu na poslednji meč na Banovom brdu. U tom susretu dogodio se ’’raspad sistema’’, dosta toga nije štimalo onako kako smo želeli i kako smo se pripremali. Analizirali smo utakmicu, od mojih igrača tražim da rade sve ono što smo se dogovorili i svako ima svoj zadatak, a na Banovom brdu to nije funkcionisalo. Uvek sam iskren prema igračima bez obzira na rezultat, uvek sam najpre samokritičan, dosta smo razgovarali i stavili ad akta taj meč. Do tog duela imali su veliki niz koji je sada prekinut, to je fudbal. Zato je i derbi nepredvidiv, niko nikada precizno ne može da kaže kako će da se razvija utakmica. Čini je splet naboja, meč ide u jednom toku pa se promeni i najmanja greška može da se kazni. Samo se nadam i želim da budemo bolji nego u prethodnim utakmica, a videćemo koliko ćemo u tome uspeti. Osim Boaćija, koji sigurno neće biti spreman, jer nije uspeo da sanira povredu, ostali su svi u konkurenciji za sastav. Pošto sam ja trener, uvek izvedem najboljih jedanaest igrača za taj meč. Ja odlučujem o tome sa svojim saradnicima i verujem da za mnoge to neće biti najboljih jedanaest. Ali, sa njima ja radim svaki dan i znam mnoge stvari zbog kojih izaberem baš tih jedanaest. Lako je pričati posle utakmice, zato sam ja trener i moja odgovornost je najveća, jer ih biram pre utakmice. Treba biti koncentrisan svih devedeset minuta, nije dovoljno ići samo srcem, moramo biti i mudri i pametni. Derbi je utakmica u kojoj morate da imate sve. Uvek idemo na pobedu. Nikada nisam gledao na fudbal da je neko izraziti favorit, toliko pute se pokazalo da to ne važi. I dok sam gledao Zvezdu, i dok sam bio posle igrač, bilo je toliko derbija i bodovnih razlika, pa je svaka pretpostavka pala u vodu. Večiti derbi je uvek posebna utakmica i drugačija od svih drugih. Tenzija uvek postoji, manja ili veća, ali nijedan dan ne prođe bez pritiska. Trudićemo se da sutra budemo dobri i da damo sve od sebe.’’


FOTO: partizan.rs

Šef stručnog štaba crno-belih Savo Milošević istakao je tokom svog obraćanja predstavnicima medija da je neizvesno da li će Partizan uspeti da osvoji Kup Srbije, ali da je sasvim izvesno da je obaveza stručnog štaba i ekipe da se obezbedi plasman u Evropu:

’’U najkraćem, da ne pričam o važnosti derbija, to već svi vrlo dobro znate. Situacija naša je i dalje jako komplikovana, ali se trudimo da je popravljamo iz nedelje u nedelju. Poslednja utakmica predstavlja rezultatski korak unazad, ali ja je tako ne gledam. Ekipa je odigrala šta sam tražio, nismo imali šest-sedam igrača, tako da ima tu još faktora. Okrećemo se sledećoj utakmici, nemamo vremena da razmišljamo o prošlosti. Sutra jeste jako bitna utakmica i može da bude jako bitna, ali nije utakmica koja predstavlja biti ili ne biti. Posle toga imamo mini-ligu od četiri utakmice u borbi za Evropu. Sutrašnja utakmica ima svoju specifičnu težinu, ali ne sme da bude biti ili ne biti. Prethodne dve utakmice koje smo igrali sa Zvezdom sigurno mogu mnogo da pomognu, jer je ekipa pokazala da zna kako da izađe na kraj sa Zvezdom i to jeste mali plus. A ti porazi oba tima...sve utakmice pre derbija mogu biti ovakve ili onakve, ali sve to pada u vodu kad počne derbi. Mislim da ova dva poraza neće uticati na utakmicu. Važnost je velika i za nas i za njih i ko bude uspeo da se bolje prilagodi tom pritisku, taj će biti u prednosti. Ja znam šta navijači očekuju, ali ja moram da budem pragmatičan i realan, a u ovom trenutku niko ne zna da li ćemo osvojiti kup, ali znamo da Partizan mora da obezbedi Evropu. To je primarni cilj, ne zato što tražim opravdanja, jer je to realnost. Ako uspemo pored toga da osvojimo kup, to je bonus. Još se vadimo, još nismo izašli  iz svega. Ja samo mogu da pohvalim igrače, mislim da je ovo dobar put. Ono što sam dužan i ja i igrači jeste da obezbedimo Evropu, to je imperativ imperativa. Rekao sam da neću tražiti opravdanja, niti govoriti o onome šta se dešavalo, ja gledam šta je minimum onoga što moramo da uradimo do juna. Ovo je realno stanje.’’


FOTO: partizan.rs

Blagajne na stadionu ’’Rajko Mitić’’ će na dan odigravanja utakmice biti otvorene od 10:00 časova, a cene ulaznica su sledeće: Sever – 500,00 dinara, Istok – 1.000,00 dinara i Zapad – 1.200,00 dinara. Ulaznice za navijače Partizana koji će biti smešteni na južnoj tribini mogu se kupiti na blagajnama u Humskoj, takođe od 10:00 časova, a cena je 500,00 dinara.

Derbi susret 33.kola Super lige Srbije između Crvene zvezde i Partizana igra se sutra, u četvrtak 25.aprila 2019.godine. Obezbeđen je direktan televizijski prenos ovog susreta na prvom programu TV Arena sport, sa početkom u 19:00 časova. Studijski program će početi sat i po ranije, uz mnoštvo zanimljivih gostiju i priloga.

FOTO: partizan.rs