Derbi meč 9.kola Super lige Srbije biće ujedno i 158. večiti derbi srpskog fudbala u kome ekipa Partizana dočekuje komšije iz Ljutice Bogdana, ekipu Crvene zvezde. Bez obzira na trenutnu formu, poziciju na tabeli ili sastav tima u derbiju nikada nije bilo favorita, pa je tako i ovoga puta.

Domaćini su na startu sezone ostvarili šest pobeda, uz jedan remi i jedan poraz, pa sa 19 bodova na svom kontu trenutno zauzimaju 2.mesto na tabeli. U sredu su u zaostalom susretu 5.kola sa ekipom Rada slavili rezultatom 1:0. Gosti su na startu sezone zabeležili stopostotan učinak sa sedam pobeda (meč 5.kola se Napretkom odložen), pa sa 21 bodom trenutno zauzimaju 1.mesto na tabeli. U utorak su na svom stadionu igrali meč Lige šampiona sa ekipom Napolija, a rezultat je bio 0:0.

Dva tima su tokom prethodne sezone odigrala tri međusobna prvenstvena susreta, dva završena nerešenim rezultatom i jedan trijumfom Crvene zvezde. Prvi meč odigran je na stadionu ’’Rajko Mitić’’, a rezultat je bio 0:0. Drugi meč odigran u Humskoj završen je rezultatom 1:1(0:0). Domaći tim poveo je pogotkom Sejdube Sume sa ’’bele tačke’’, da bi gosti do izjednačenja stigli u finišu susreta pogotkom Ričmonda Boaćija. Treći meč odigran je u okviru plej-ofa, a crveno-beli su na svom stadionu slavili rezultatom 2:1(2:0). Strelci za domaći tim bili su sredinom prvog dela igre Nemanja Radonjić i Aleksandar Pešić, dok je strelac za crno-bele u poslednjim trenucima susreta bio Ognjen Ožegović sa ’’bele tačke’’.

Ako posmatramo ukupan istorijat prvenstvenih duela ova dva tima Crvena zvezda je bila daleko uspešnija sa 63 pobede, uz 48 remija i 46 poraza (gol razlika 223-191). Ipak, statistika duela u kojima su crno-beli bili domaći tim je povoljnija za njih, jer su ostvarili 30 pobeda, uz 24 remija i 24 poraza. Crveno-beli su poslednji put u Humskoj slavili u prolećnom delu sezone 2015/16, a rezultat je bio 1:2.


FOTO: crvenazvezdafk.com

U taboru domaćina zadovoljni su serijom pobeda, ali ne u potpunosti i igrom koja je prikazana u prethodnim duelima. Ipak, sigurni su da će derbi iz igrača izvući ono najbolje i da će se prikazati u najboljem svetlu. O tome je na redovnoj konferenciji za medije održanoj pred ovaj susret govorio i šef stručnog štaba crno-belih Bata Mirković koji je istakao da očekuje borbenu i lepu utakmicu:

’’Ovo je najveća utakmica u srpskom fudbalu, koja izaziva najveće interesovanje, budi najveće emocije i drago mi je što ponovo imam priliku da budem akter jedne takve utakmice. Igramo protiv velikog protivnika, večitog protivnika, najvećeg rivala. Voleo bih da svi mi akteri, igrači na terenu, publika na terenu, mi na klupama, sudije, budemo dostojni te utakmice, da budemo na nivou ne utakmice. Ovo će biti 158. derbi i svaki je bio priča za sebe. Mi možemo da predvidimo mnoge stvari, ali sam tok utakmice - niko od nas nije toliko vidovit ili pametan. Svaki derbi je obilovao i agresijom i čvrstom igrom i taktičkim nadmudrivanjem i lepim momentima. Nadam se da će i ovaj derbi biti lepa priča.’’

On se potom na pitanje novinara osvrnuo i na činjenicu da je Partizan u seriji od pet prvenstvenih pobeda i potvrdio da se tim polako približava igri kakvu on želi:

’’Moglo bi se tako reći. Ponavljam se stalno, nama treba kontinuitet dobrih igara. Mi imamo rezultate, ali što se tiče igre, može i mora mnogo bolje. Ovo je jedan veliki test, tako da se nadam da ćemo nastaviti dobru igru.’’

Prokomentarisao je i kvalitet velikog rivala, kao i kako vidi šanse svog tima u duelu sa crveno-belima:

’’Zvezda ima izuzetan tim, učesnici su Lige šampiona, to nije mala stvar. U utakmici protiv Napolija su pokazali da su konkurentni u tom društvu. Izuzetno čvrsti i disciplinovani, a ubojiti napred, imaju vezne igrače, čvrstinu i dubinu. Ima neko nepisano pravilo da ne pobeđuje uvek ekipa koja je u tom momentu bolja ili favorizovana. Ako je tako, vrlo rado ću prepustiti Zvezdi ulogu favorita. Što se tiče utakmice, mislim da smo se vrlo dobro skautirali međusobno. Ako bude iznenađenja, to će biti sitni detalji. Što se tiče igre, mislim da se sve zna.’’

Kada je reč o kadrovskoj situaciji i timu koji će istračati na teren u ovom derbiju šef stručnog štaba crno-belih nije želeo da otkrije sve detalje i dileme:

’’Sem povređenih Tošića i Šehovića svi su na raspolaganju, a i nemamo problema sa kartonima. Vezano za sastav tima imam samo jednu dilemu, ali vam neću reći koju.’’


FOTO: crvenazvezdafk.com

Gosti u ovaj meč ulaze sa mnogo samopouzdanja, kako zbog sjajnih rezultata u Evropi, tako i zbog maksimalnog učinka u domaćem šampionatu. Stručni štab ipak ne dozvoljava opuštanje i upozorava da u derbiju nema favorita i da rezultat ne zavisi od trenutne forme. O tome je na redovnoj konferenciji za medije održanoj pred ovaj susret govorio i šef stručnog štaba crveno-belih Vladan Milojević koji je potom istakao da nema većih kadrovskih problema i da još uvek nije odlučio ko će biti u timu:

’’Igramo večiti derbi i svi dobro znamo šta znače takve utakmice. Bez obzira što se radi o prvenstvu i što je ulog tri boda, derbi je uvek više od toga, meč koji nosi poseban značaj. Ponavljam, prvenstvo nam je prioritet, i ova utakmica nam je možda i najvažnija u sezoni, tako je gledamo i tako se i spremamo. Nemamo velikih kadrovskih problema, osim malo sa Nikolom Stojiljkovićem i njegovom povredom, videćemo tek kakva je situacija sa njim. Takođe, imamo šest stranaca, a možemo da računamo na četiri u Super ligi, jer su takva pravila i videćemo još za koga ćemo se opredeliti. Imam u timu mnogo dobrih igrača, bez lažnog laskanja, i svi zaslužuju da budu u timu zbog ponašanja, profesionalnosti, ljubavi prema klubu, a svesni su da ne mogu svi da budu u protokolu zbog propisa. Na primer, na Kipru svi licencirani igrači smeju da budu u karantinu i da sede na klupi, voleo bih da to može i kod nas, ali pravila su drugačija. Neki igrač koji ranije nije bio među 18, možda bude starter. Ko će biti među 11, odnosno 18 igrača odlučujemo moj stručni štab i ja. Nekada ne igraju najbolji, ali to ja tako vidim i drago mi je da igrači to shvataju.’’

On je potom istakao da među igračima ne sme da bude potencijalnog emotivnog i fizičkog pražnjenja posle premijere u Ligi šampiona i duela sa Napolijem:

’’Nemam čega da se plašim, moramo da budemo naviknuti na sve to. Utakmica sa Napolijem je završena, nama je najbitniji sada Partizan, odnosno prva naredna utakmica. Nema prostora za psihički ili fizički zamor, kod fudbalera kao profesionalaca je isto kao kod specijalaca koji moraju da ignorišu bol. Mislim da smo se odmorili, videćemo da li je to dovoljno, ali tu vrstu umora ne priznajem.’’

Trener crveno-belih je potom ponovio ono što svi ističu pred derbije, da nikada nema favorita u tim duelima:

’’To se pokazalo i u prošlosti, biće tako i u budućnosti. Čak nema ni velike prednosti domaćeg terena, to je derbi i sama reč dovoljno govori. Sve karakteristike utakmice staju u tu jednu reč i tako treba i gledati. Nije bitno da li je neko favorit ili u boljoj formi, tok meča ne može da se predvidi. Zavisi od ambijenta, protivnika, načina igre, od svega. Šta god da kažem, neću biti u pravu. Igrao sam dosta mečeva sa Partizanom, ne samo kao trener prvog tima Zvezde, već i u mlađim kategorijama, to je zaista posebna utakmica.’’


FOTO: crvenazvezdafk.com

Ulaznice za ovaj susret se na dan njegovog odigravanja mogu kupiti isključivo na blagajnama stadiona FK Partizan, a blagajne će biti otvorene od 10:00 časova. Cene ulaznica su sledeće: Jug/Sever – 700,00 dinara, Istok/Zapad (bočni delovi) – 1.200,00 dinara, Istok/Zapad (centralni delovi) – 1.500,00 dinara i Lože – 5.000,00 dinara. Napomena je da se ulaznice mogu kupiti samo uz lični dokument sa fotografijom (lična karta, pasoš, vozačka dozvola…), a maksimimalan broj ulaznica po kupcu je četiri. Sezonske ulaznice FK Partizan važe za ovaj meč.

Derbi meč 9.kola Super lige Srbije između Partizana i Crvene zvezde igra se danas, u nedelju 23.septembra 2018.godine, sa početkom u 19:00 časova. Obezbeđen je direktan televizijski prenos ovog susreta na prvom programu TV Arena sport, a specijalna emisija posvećena ovom duelu počeće već u 17:00 časova.