Derbi meč 37.kola Super lige Srbije igra se u Ivanjici gde u okviru plej-aut grupe domaći Javor Matis dočekuje goste iz Beograda, ekipu Rada. Biće to njihov direktan duel za opstanak u elitnom rangu takmičenja, pobeda jednog od ta dva tima to i obezbeđuje, pa treba očekivati izuzetno borbenu i neizvesnu utakmicu.

Ekipa Javor Matisa trenutno zauzima 14.mesto na tabeli sa 23 boda na svom kontu. U prethodnom kolu Ivanjičani su kao gosti savladali ekipu šabačke Mačve rezultatom 1:2. Ekipa Rada trenutno zauzima 13.mesto na tabeli sa 25 bodova na svom kontu. U prethodnom kolu ’’građevinari’’ su na svom stadionu savladali ekipu Zemuna rezultatom 3:2.

Dva tima su već odigrala dva međusobna susreta tokom aktuelne sezone, sa ujednačenim uspehom. Prvi meč odigran je tokom jesenjeg dela šampionata u Ivanjici, a domaći tim slavio je nakon preokreta rezultatom 3:2(1:2). Strelci za Ivanjičane su tom prilikom bili Filip Ivanovski, Alija Krnić i Stevan Kovačević, dok su pogotke za goste postigli Vladimir Volkov i Srđan Ajković. Drugi meč odigran je tokom proleća na Banjici, a ’’građevinari’’ su slavili rezultatom 2:0(0:0). Strelac oba pogotka bio je mladi Aleksandar Lutovac. Ako posmatramo rezultate prethodnih 26 međusobnih susreta u domaćim takmičenjima (u periodu 2002-2018) ekipa Javor Matisa je bila uspešnija sa 11 pobeda, uz 8 remija i 7 poraza. Zanimljivo je da je ekipa Rada u tom periodu samo jednom slavila na Banjici, u sezoni 2013/14, kada je rezultat bio 1:2.

Domaćini u ovaj meč ulaze sa puno opreza, zbog važnosti utakmice za oba tima i kvaliteta protivnika. O tome je na konferenciji za medije održanoj pred ovaj susret govorio i prvi trener ivanjičkog tima Milovan Milović koji je istakao da očekuje da njegovi igrači u meču odluke pruže svoj maksimum i osvoje sva tri boda:

’’Poslednja utakmica u prvenstvu i finale. Sigurno je da po kvalitetu, tradiciji i organizaciji ova dva kluba ne zaslužuju da ispadnu iz lige, međutim, samo jedan može da ostane. Rad je bio jedna ekipa do dolaska Zorana Milinkovića, nakon čega je preporodio ekipu. Mislim da su pod njegovim vođstvom izgubili jednu ili dve utakmice. Imaju dosta iskusnih igrača kao što je naš bivši igrač Bjedov, zatim Volkov, Perendija, Marinković, Ignjatijević, a sa druge strane tu su mladi reprezentativci Lutovac, Denić i Birmančević. Neće nam biti lako, ali znate i sami da nas jedino pobeda vodi ka opstanku. Mi želimo da pobedimo, želimo da ostanemo u ligi, a svi igrači su spremni za ovu utakmicu. Jedino što od njih očekujem je da svako da svoj maksimum. Pozivam publiku da dođe u što većem broju i nadam se da ćemo uz njihovu pomoć stići do trijumfa.’’

Prvotimac ivanjičkog superligaša Stefan Panić istakao je da očekuje utakmicu punu naboja i pobedu svog tima:

’’Što se tiče nas igrača znamo šta nas očekuje, kao što je šef rekao finale ovog prvenstva. Pobeda nam odgovara najviše i sigurno ćemo svi dati sve od sebe da je ostvarimo i da zadržimo superligaški status. Imamo igrački kadar koji to zaslužuje, pokazali smo to u dosta utakmica, i sugurno da nas čeka kvalitetna utakmica dve kvalitetne ekipe. Nijedna od ove dve ekipe ne zaslužuje da se nađe u ovakvoj situaciji, da poslednje kolo odlučuje ko će imati status superligaša sledeće godine. Imamo i želju i volju, igramo na našem stadionu, što sigurno daje veru da možemo do pobede i da će domaća publika i iduće godine gledati superligaški fudbal.’’

U taboru gostiju vlada optimizam nakon odličnih igara i rezultata u plej-aut fazi takmičenja. O tome je u izjavi za medije datoj pred ovaj susret govorio i kapiten ’’građevinara’’ Đorđe Denić koji je istakao da očekuje da i u poslednjem ovosezonskom susretu njegov tim postigne pozitivan rezultat:

’’U plej-autu smo uradili dobar posao, dosad nemamo poraz. Nadam se da ćemo i protiv Javora završiti sezonu u istom stilu. Neće biti lako, jer Javoru treba pobeda, napašće nas sigurno od prvog minuta. Ne bismo smeli da se branimo, jer tim koji se brani može loše da prođe, što se mnogo puta i pokazalo. Moraćemo da izvršimo presing i osvojimo bod ili tri vredna opstanka.’’

On se potom osvrnuo i na činjenicu da u timu neće biti povređenih Veselinovića i Birmančevića, kao i  Volkova i Vica koji izostaju zbog kartona:

’’Moramo bez njih, nema nam druge. Svi koji budu bili među osamnaest moraće da daju svoj maksimum da bismo ostvarili cilj. Očekuje nas potpuno drugačiji meč od onog prethodnog sa ekipom Javora, devedeset minuta u kojima staje čitava sezona, borba za svaki deo terena i opstanak. Jedno je sigurno, biće neizvesno do kraja.’’

Uprava ivanjičkog superligaša odlučila je da ulaz na ovu utakmicu bude besplatan za sve posetioce.

Derbi meč 37.kola Super lige Srbije između Javor Matisa i Rada igra se danas, u četvrtak 17.maja 2017.godine, sa početkom u 17:00 časova. Obezbeđen je direktan televizijski prenos ovog susreta na prvom programu TV Arena sport.

FOTO: fkjavor.com