U Ivanjici se u okviru 20.kola Super lige Srbije sastaju domaći Javor Matis i gosti iz Beograda, ekipa Voždovca. Ivanjičani se nalaze u nezavidnoj situaciji, poraz bi je dodatno pogoršao, pa treba očekivati veliku borbu na teškom terenu kraj Moravice.

Ekipa Javor Matisa ove sezone igra izuzetno slabo, daleko ispod očekivanog nivoa, a nakon devetnaest odigranih susreta Ivanjičani na svom kontu imaju samo tri pobede, uz tri remija i čak trinaest poraza. U prethodnom kolu doživeli su težak poraz na gostovanju u Subotici, a rezultat je bio 4:0. Sa 12 osvojenih bodova trenutno zauzimaju poslednje 16.mesto na superligaškoj tabeli. Ekipa Voždovca se već dugo nalazi u vrhu tabele, a nakon devetnaest odigranih susreta ’’zmajevi’’ na svom kontu imaju devet pobeda, uz pet remija i pet poraza. U prethodnom kolu poraženi su na svom terenu od ekipe Partizana, a rezultat je bio 0:1. Sa 32 osvojena boda trenutno zauzimaju odlično 4.mesto na superligaškoj tabeli.

Dva tima su se već sastajala tokom aktuelne sezone, a meč odigran u Beogradu završen je pobedom ekipe Voždovca rezultatom 1:0(0:0). Pobedonosni pogodak postigao je tom prilikom Aleksandar Ješić sredinom drugog dela igre. Ako posmatramo rezultate prethodnih 12 međusobnih susreta u domaćim takmičenjima (u periodu 2004-2017) Beograđani su bili mnogo uspešniji sa 7 trijumfa, uz 3 remija i 2 poraza. Zanimljivo je da su Ivanjičani obe pobede i dva od tri remija ostvarili kao gosti, dok su kao domaćini do sada stigli samo do jednog boda.

U taboru domaćina ’’dat je signal za uzbunu’’, nakon pada ivanjičkog tima na poslednje mesto superligaške tabele. O tome je na redovnoj konferenciji za medije održanoj pred ovaj susret govorio i šef stručnog štaba Vlado Jagodić koji je tom prilikom istakao da ne postoji opravdanje za ovakve reultate, kao i za težak poraz kakav je doživljen u prethodnom kolu:

’’Osvrnuo bih se na dva meča koja smo imali van Ivanjice, znate da sam bio pun optimizma u najavi. Desilo se da smo sami sebi napravili problem, mada smo mogli da napravimo i gore, da izgubimo obe utakmice. Završilo se tako da je Javor na poslednjem mestu na tabeli u ovom trenutku. Kada sam došao pre nešto više od dva meseca nisam ni sanjao da ovako nešto može da se desi. Rekao sam igračima da polako troše jednu po jednu utakmicu, a ne pravimo ono zbog čega smo ovde. Spreman sam da prihvatim kritiku, može se utakmica izgubiti, ali ne na način kako smo je izgubili u Subotici. Svi se moramo zamisliti, jer cilj nije da Javor Matis bude na poslednjem mestu, već da u najmanju ruku na kraju polusezone bude u ravnopravnom položaju sa ekipama iz donjeg dela tabele.’’

On je potom izneo detalje vezane za trenutnu kadrovsku situaciju, a onda i pozvao preostale igrače da u nedeljnom susretu sa ekipom Voždovca pruže svoj maksimum:

’’Čekaju nas veoma zahtevne tri utakmice i ovo je momenat kada si moraju dati svoj maksimum. Ko nije spreman da ’’pogine’’ za ovaj dres i ovaj klub on bolje da ne izlazi na teren. Kadrovska situacija je teška, van stroja su Marčić, Obadović, Amanović, Mitošević i Đogatović. Videćemo još kako stvari stoje, igraćemo bez petorice standardnih igrača, a ostali igrači koje imamo na raspolaganju ja se duboko nadam da će se probuditi. Moraćemo po teškom terenu i snegu koji će verovatno pasti kako znamo i umemo pobediti ekipu Voždovca. Vidi se i po položaju na tabeli da Voždovac ima širok roster igrača i da je kolega Ilija Stolica u mogućnosti da rotira igrače. Imaju svoj način igre od kog ne odstupaju. To je jasno čitljivo, ali je teško suprotstaviti se tome. Pobedili su nas u prethodnoj utakmici i to je ekipa koja ima u svojim redovima dosta dobrih pojedinaca, dobro vođena od mladog i perspektivnog trenera. U prethodna dva susreta nisu ostvarili pobede i šansuu će sigurno tražiti protiv nas. Moraćemo prevazići sebe da bi ih dobili, kako god znamo i umemo.’’

Gosti u ovaj meč ulaze sa ciljem da ostvare pobedu, a težak teren u Ivanjici vide kao jednu od otežavajućih okolnosti. O tome je na redovnoj konferenciji za medije održanoj pred ovaj susret govorio i šef stručnog štaba ’’zmajeva’’ Ilija Stolica koji je tom prilikom istakao da veruje u svoj tim i da će se igrači adaptirati na uslove koji budu vladali na terenu:

’’Težak protivnik nas čeka, protivnik koji je u nezavidnoj situaciji, pre svega zbog položaja na tabeli. Naše ambicije su poznate, želimo da dobrom igrom dođemo do novih bodova, uz poštovanje i uvažavanje protivnika i problema u kojima se oni nalaze. Pored igre, ono što će biti u fokusu je i teren koji neće biti jednostavan za igru. U Ivanjici u ovo doba godine inače postoji problem sa terenom i komplikovaće dodatno situaciju. Siguran sam da ćemo znati da se prilagodimo, adaptiramo i da budemo maksimalno fokusirani na naš cilj, a to je da uzmemo nova tri boda.’’

Prisutnima se potom obratio i prvotimac gostiju Marko Gajić kome je ambijent u Ivanjici dobro poznat:

’’Dve godine sam proveo u Ivanjici i dobro poznajem atmosferu, ali ekipa se znatno izmenila. Teren za će biti jako težak za igru i sigurno je da će više odgovarati domaćinu nego nama. Ali, ako mi budemo na nivou kao što smo bili na većini utakmica u prvenstvu, smatram da ćemo ostvariti povoljan rezultat.’’

Njegov saigrač, mladi Andrija Luković, istakao je u svom obraćanju da je predstojeći susret od velikog značaja za njegov tim:

’’Jedna veoma bitna utakmica za nas, pre svega što nismo pobedili prošlu utakmicu, jer želimo pobedom da se vratimo na naš cilj. Želimo da imamo sve tri pobede do kraja. Ekipa Javora je iz donjeg doma tabele i sigurno je da će bodove spasa tražiti kod kuće. Međutim, na nama je da budemo skoncentrisani svih devedeset minuta. Motivisani već jesmo i ukoliko budemo na našem maksimalnom nivou mislim da možemo da dođemo do pobede.’’

Meč 20.kola Super lige Srbije između Javor Matisa i Voždovca igra se sutra, u nedelju 03.decembra 2017.godine, sa početkom u 13:00 časova.