Fudbalska Srbija sutra će se priključiti akciji kojom se obeležava ’’Svetski dan srca’’, a više o ovoj globalnoj promociji očuvanja zdravlja možete pročitati u nastavku.

Sutra će širom naše planete biti obeležen 29.septembar, ’’Svetski dan srca’’, posvećen promociji zdravog načina života i prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Organizator obeležavanja ovog dana je “World heart federation”, a ovogodišnji slogan je ’’Podelite snagu’’.

Ovu akciju snažno je podržala i UEFA, a poziv da se priključe dobile su nacionalne fudbalske asocojacije i klubovi. Akciji su se priključili i Fudbalski savez Srbije i Super liga Srbije, a svoju apsolutnu podršku pokazaćemo i na sutrašnjoj utakmici 12.kola Super lige Srbije između Vojvodine i Mladosti koja se igra na stadionu ’’Karađorđe’’ u Novom Sadu sa početkom u 17:00 časova.

Cilj ove akcije je da se kroz saradnju sa sportskim organizacijama i sportistima, kao najboljim ambasadorima zdravog načina života, na najbolji način promoviše važnost prevencije u sprečavanju kardiovaskularnih bolesti koje uzimaju sve veći broj života u svetu. Naime, bolesti srca i krvnih sudova svake godine odnesu preko 17 miliona života, a procenjuje se da će do 2030.godine taj broj narasti na 23 miliona.

Preporuka ove organizacije je redovno bavljenje sportom, najmanje 30 minuta dnevno, a optimalno je da se fizičke aktivnosti upražnjavaju pet puta nedeljno. Jedna od mogućnosti je rekreativno igranje fudbala. Takođe, veoma važan segment prevencije je i zdrava ishrana, koja u velikoj meri utiče na sprečavanje nastanka kardiovaskularnih bolesti. Poseban akcenat stavljen je na borbu protiv pušenja u javnim prostorijama, naročito na sportskim manifestacijama i stadionima.

MALE PROMENE MOGU NAPRAVITI VELIKU RAZLIKU! #worldheartday