Derbi meč 10.kola Super lige Srbije igra se danas na Dušanovcu gde domaći Voždovac dočekuje ekipu Crvene zvezde. Domaći tim je u finišu prethodne sezone uspeo da ’’pomrsi račune’’ crveno-belima, ove sezone i njihovim najvećim rivalima, pa je jasno da nas čeka odlična utakmica.

Voždovčani su nakon startnog remija sa ekipom Radnika na svom stadionu (0:0) vezali četiri uzastopne pobede u duelima sa ekipom OFK Bačka u Bačkoj Palanci (0:3), Borcem na svom stadionu (2:1), Partizanom u Humskoj (1:3) i Javor Matisom na svom stadionu (1:0). Nakon toga usledila je serija nešto slabijih rezultata, remi u duelu sa ekipom Spartaka u Subotici (0:0), prvi ovosezonski poraz u duelu sa ekipom Mačve na svom stadionu (0:2) i remi sa ekipom Vojvodine (1:1), takođe na Dušanovcu. U prethodnom prvenstvenom kolu savladali su u Kruševcu ekipu Napretka (1:2). Ekipa Crvene zvezde je do sada odigrala sedam susreta i zabeležila šest pobeda i jedan remi. Prvo su na svom terenu savladali niški Radnički (3:0), zatim i ekipe Rada na Banjici (0:2), Čukaričkog na svom stadionu (3:0), Ranika u Surdulici (0:5) i OFK Bačka na svom stadionu (3:1). Seriju je prekinuo remi na stadionu ’’Rajko Mitić’’ u ’’večitom derbiju’’ sa ekipom Partizana (0:0), da bi potom crveno-beli u Ivanjici uspeli da savladaju domaći Javor Matis (0:2). Treba reći da su dva planirana meča, sa Borcem i Spartakom, odložena za kasnije termine.

Dva tima su tokom prethodne sezone odigrala tri međusobna susreta, a crveno-beli su bili uspešniji. Prvi meč odigran je na stadionu ’’Rajko Mitić’’, a domaći tim slavio je rezultatom 3:0(2:0). Strelci su tom prilikom bili Ugo Vijeira (dva pogotka) i Damjan Le Talek. Drugi meč odigran je na Dušanovcu, a crveno-beli su tom prilikom slavili rezultatom 0:1(0:0). Strelac jedinog pogotka bio je tom prilikom Dušan Anđelković. Treći meč odigran je u okviru plej-of faze takmičenja, a ekipa Voždovca je na svom stadionu slavila rezultatom 3:2(2:0). Strelci za domaći tim bili su Dušan Anđelković (autogol), Stefan Dražić i Nikola Srećković, dok su golove za goste postigli Aleksandar Luković (penal) i Marko Poletanović. Ako posmatramo rezultate prethodnih 14 međusobnih okršaja u domaćim takmičenjima (u periodu 2005-2017) crveno-beli su bili daleko uspešniji sa 10 pobeda, uz jedan remi i tri poraza. Zanimljivo je da su ’’zmajevi’’ sva tri trijumfa nad Crvenom zvezdom ostvarili kao domaćini.


FOTO: crvenazvezdafk.com

U taboru domaćina sve je spremno za ’’fudbalski praznik’’, a svi priželjkuju da se ponovi rezultat iz finiša prethodne sezone kada su ’’na krovu’’ crveno-beli ostali bez bodova i titule. O tome je na redovnoj konferenciji za medije održanoj pred ovaj susret govorio i šef stručnog štaba ’’zmajeva’’ Ilija Stolica koji je istakao da se svi raduju predstojećem duelu i da očekuje da će u protivničkom timu biti rotacija:

’’Prava najava je da nas čeka praznik fudbala. Imamo vrhunskog protivnika ispred sebe, u šta smo se uverili nakon njihovih igara u dosadašnjem delu prvenstva i na evropskoj sceni, očekujemo pravu fudbalsku predstavu. Radujemo se tome, igrači su raspoloženi i spremni. Znam šta znači evropska utakmica i kolika je emotivna ispražnjenost nakon meča. Nema sumnje da će gosti znati adekvatno da promene i zarotiraju ekipu. Pripremiće se dobro za utakmicu sa nama. Verujem da će dva tima naći znanja, snage i volje da prikažu prublici pravi fudbal. Pored nadmudrivanja igrača na terenu, očekuje nas taktičko nadmudrivanje dva stručna štaba. Sa druge strane je vrhunski stručni štab, svideo mi se način igre, pristup disciplini. Znaćemo i mi na koji način treba da im odgovorimo na terenu, jer pored nadigravanja u svaku utakmicu ulazimo da pobedimo, tako će biti i ovaj put.’’

Prisutnima se potom obratio i prvotimac ’’zmajeva’’, štoper Saša Ivković, koji je istakao da očekuje zanimljivu utakmicu na Dušanovcu:

’’Očekujemo lepu fudbalsku predstavu, dolazi nam Crvena zvezda koja ima dobru i uigranu ekipu, u šta smo se uverili gledajući utakmicu protiv BATE Borisova. Kvalitetan i iskusan tim imaju gosti. Samim tim očekuje nas i dobra utakmica, namera nam je da se nadigravamo, da postignemo gol i da pobedimo.’’


FOTO: crvenazvezdafk.com

Gosti u ovaj meč ulaze samo tri dana nakon izuzetno napornog susreta u okviru Lige Evrope, ali niko ne pomišlja na bilo šta drugo osim pobede. O tome je na redovnoj konferenciji za medije održanoj pred ovaj susret govorio i šef stručnog štaba crveno-belih Vladan Milojević koji je istakao da je protivnički tim kvalitetan i da će sastav njegovog tima zavisiti od stanja fudbalera koji su nastupali u četvrtak:

’’Vraćamo se domaćem šampionatu utakmicom sa Voždovcem. Treba brzo da se povratimo od meča sa BATE Borisovim koji smo igrali u četvrtak. Okrećemo se susretu sa ekipom koja igra dosta dobro i  koja je u vrhu tabele. Njihova karakteristika je to što igraju dosta kvalitetno i kod kuće i na strani, to se vidi po rezultatima. Na nama je da sumiramo utiske i da danas posle treninga vidimo kakva je situacija sa igračima i u kakvom ćemo sastavu nastupati. Imamo dosta fudbalera i svi svojim radom i zalaganjem zaslužuju da igraju. Ono što mene najviše raduje i zbog čega sam izuzetno ponosan jeste činjenica da su i igrači koji nisu na svakom meču u protokolu potpuno spremni da igraju. Sastav će zavisiti i od zdravstvenog stanja mojih fudbalera, volim da komuniciram sa njima jer oni najbolje poznaju svoje telo i znaju kako se osećaju. To mi dosta pomaže u sastavljanju tima. Prošle godine se tako namestilo da je Zvezda izgubila od Voždovca, pokazalo se na kraju da je to bila prelomna utakmica u sezoni, ali to ostavljamo iza sebe. Mi imamo svoj plan, idemo da odigramo kako najbolje umemo.’’

Prema preporuci MUP-a Republike Srbije kapacitet stadiona je za ovu priliku smanjen na 1.600 mesta, a obezbeđeno je po 350 ulaznica za najvatrenije pristalice oba kluba. Prodaja ulaznica vršiće se na dan odigravanja utakmice, u periodu od 10:00 do 17:00 časova, isključivo na biletarnici stadiona. Cena ulaznice za zapadnu tribinu je 700 dinara, a u prodaju će biti pušteno 900 ulaznica. Sezonske karte važe i za ovu utakmicu.

Derbi meč 10.kola Super lige Srbije između Voždovca i Crvene zvezde igra se danas, u nedelju 17.septembra 2017.godine, sa početkom u 17:00 časova. Obezbeđen je direktan televizijski prenos ovog susreta na prvom programu TV Arena sport.

FOTO: crvenazvezdafk.com