Derbi meč 5.kola Super lige Srbije igra se u nedelju u Novom Sadu gde domaća Vojvodina dočekuje aktuelnog šampiona, ekipu Partizana. Dueli ova dva tima uvek su izuzetno zanimljivi i kvalitetni, a ovoga puta crno-beli stižu kao slabije plasirani tim i kao tim koji sebi ne sme da dozvoli još jedan poraz.

Novosađani su u prva četiri kola vezali četiri pobede i nalaze se u vrhu tabele. Prvo su u premijernom kolu na svom stadionu savladali ekipu Čukaričkog rezultatom 1:0(0:0), potom su pobede ostvarili na gostovanju u Surdulici rezultatom 0:4(0:2) i na svom stadionu u duelu sa ekipom OFK Bačka rezultatom 1:0(0:0), da bi u prethodnom kolu kao gosti u Lučanima ostvarili pobedu nad čačanskim Borcem rezultatom 0:2(0:1). Beogradski tim je nakon tri prvenstvene pobede doživeo i prvi poraz. Crno-beli su prvo na svom stadionu savladali ekipe Mačve rezultatom 6:1(4:0) i Javor Matisa rezultatom 2:1(1:0), a onda i ekipu Spartaka na gostovanju u Subotici rezultatom 0:1(0:1). Ipak, u prethodnom kolu su na svom stadionu pretrpeli poraz u duelu sa gradskim rivalom Voždovcem rezultatom 1:3(1:2).

Dva tima su se tokom prethodne sezone sastajala čak pet puta, tri puta u šampionatu i dva puta u polufinalu Kupa Srbije, a uspešniji su bili Beograđani. Prvi meč odigran je u Humskoj, a Novosađani su slavili rezultatom 1:3(0:2). Strelac za domaći tim bio je Valeri Božinov, dok su kod gostujućeg tima precizni bili Dejan Meleg, Aleksandar Paločević i Miloš Trifunović. Drugi meč odigran je u Novom Sadu, a završen je rezultatom 0:0. Treći meč odigran je u okviru plej-ofa u Humskoj, a crno-beli su slavili rezultatom 1:0(1:0). Strelac pobedonosnog pogotka bio je Uroš Đurđević, već u prvom minutu susreta. Prvi meč u okviru polufinala Kupa Srbije odigran je u Novom Sadu, a rezultat je bio 0:0. U revanš susretu odigranom dve nedelje kasnije crno-beli su na svom stadionu trijumfovali rezultatom 1:0(1:0) i izborili plasman u finale, a strelac je ponovo bio Uroš Đurđević. Ako posmatramo rezultate prethodna 54 međusobna susreta u domaćim takmičenjima (u periodu 1996-2017) crno-beli su bili daleko uspešniji sa 31 pobedom, uz 10 remija i 13 poraza.


FOTO: partizan.rs/Miroslav Todorović

Domaćini ovaj meč dočekuju sa puno optimizma, zadovoljni dosadašnjim igrama i rezultatima, ali ne prete protivniku. Šef stručnog štaba novosadskog tima Nenad Vanić istakao je na konferenciji za medije održanoj pred ovaj susret  da njegova ekipa treba da igra bez straha i da pokuša da ostavri još jednu pobedu:

’’Na svom predstavljanju ovde rekao sam da Vojvodina predstavlja klub sa velikom tradicijom u kojem su igrali veliki igrači i pritom dolazi iz velikog grada, pogotovo za ovu našu ’’smanjenu’’ zemlju. Samim tim, nećemo dozvoliti da je na našem stadionu bilo ko u prednosti u odnosu na nas, pa čak ni Partizan. Ja i sada stojim iza toga, iako, naravno, na utakmici može svašta da se desi. Partizan je klub prema kojem svi moramo da imamo veliki respekt. Ove nedelje su doživeli prvi poraz u prvenstvu posle trideset i nešto utakmica i nije za očekivati da će oni nastaviti da gube mečeve u kontinuitetu. Njihova je stvar kako će se pripremati za ovu utakmicu i kakve ambicije će imati, ali što se tiče Vojvodine, mi ćemo opet pokušati da pobedimo i tako nastavimo ovu lepu i uspešnu seriju.’’

Trener Vanić se potom osvrnuo i na atmosferu koja vlada uoči ovog susreta istakavši da ne oseća nikakav pritisak, a zatim je istakao i da zna mane protivnika koje njegov tim može iskoristiti u nedelju:

’’Igramo protiv aktuelnog šampiona koji ima kvalitet, biće pune tribine. Mi smo dobro startovali i zato smatram da svi treba da jedva čekamo ovaj meč i sportski se nadmećemo. Predstojeća utakmica jeste važna, ali i posle nje će se nastaviti sa drugim mečevima, treninzima, životom. Nama je najbitnije da u utakmicu uđemo bez straha i pokušamo da pobedimo. Nadam se da će biti tako i uopšte neću da razmišljam u bilo kakvom negativnom smeru. Ako bih poredio dva tima, ispalo bi da dajem prednost protivniku. S druge strane, ja tačno znam gde smo mi jači i gde je naša šansa, odnosno gde je problem protivnika. Svi smo svesni da Partizan ima kvalitet u napadu, ali i dosta problema kada je odbrana gola u pitanju i to ćemo pokušati da iskoristimo.’’

On se potom osvrnuo na trenutnu kadrovsku situaciju istakavši da je samo Filip Malbašić lakše povređen:

’’Značajnih problema nemamo, osim donekle sa Malbašićem koji se požalio na udarac koji je dobio na utakmici protiv Borca. Nadam se da će medicinsko osoblje uspeti da ga oporavi za ovu utakmicu, jer nam je jako bitno da imamo sve igrače na raspolaganju.’’


FOTO: partizan.rs/Miroslav Todorović

U taboru gostiju nadaju se da će poraz u duelu sa ’’zmajevima’’ pozitivno uticati na ekipu, da će malo ’’razmrdati’’ igrače pred seriju veoma važnih duea na domaćoj i evropskoj sceni. O tome je na redovnoj konferenciji za medije održanoj pred ovaj susret govorio i šef stručnog štaba crno-belih Miroslav Đukić koji je istakao da za trijumfe nije dovoljno da ekipa igra napadački, već da ceo tim mora učestvovati i u defanzivnim zadacima koji su jednako bitni:

’’Još jedan težak meč, derbi. Ti mečevi su uvek teški i dobra uvertira za evropske utakmice protiv Videotona. Biće zaista teško, ali mi smo Partizan, i uvek u tim teškim utakmicama verujem da će moja ekipa pružiti maksimum i odigrati dobar meč. Svaki poraz u Partizanu boli, ali mislim da je sve to proces i da ti teški porazi mogu da pomognu ekipi, da joj omoguće da ode dva koraka napred. Nadam se da ćemo svhatiti da ne možemo da živimo samo od ofanzive, već da moramo da radimo za ekipu. Želim da Partizan bude ofanzivna ekipa, ali da rade defanzivu, da Suma, Tavamba, Đuka shvate da moraju da rade za ekipu. Bez toga nema ushpeha u bilo kojoj ekipi. Moramo da povratimo defanzivnu stabilnost, a to mora da pruži cela ekipa. Ne golman ili četvorica pozadi, već cela ekipa. Kad imamo defanzivnu stabilnost, onda možemo da igramo ofanzivno.’’

Trener Đukić nije želeo da kaže ko će od golmana među stative u duelu sa Novosađanima. Što se tiče kadrovske situacije Uroš Đurđević ima lakšu povredu i neizvesno je da li će uopšte i biti u konkurenciji za sastav, dok će Nebojša Kosović pauzirati dve nedelje.

Prodaja ulaznica za ovaj susret započela je danas, a na dan odigravanja utakmice blagajne će biti otvorene od 15:00 časova pa sve do njenog početka. Na glavnoj blagajni stadiona (između zapadne i južne tribine) mogu se kupiti ulaznice za zapadnu tribinu, na blagajni na istočnoj tribini (pored restorana “Ognjište”) mogu se kupiti ulaznice sa istočnu tribinu, dok će se na blagajni na južnoj tribini (pored nekadašnjih teniskih terena) prodavati ulaznice za južnu tribinu namenjenu gostujućim navijačima. U prostorijama navijačke grupe Firma, na severnoj tribini stadiona, mogu se kupiti ulaznice za severnu tribinu. Cene ulaznica su sledeće: Zapad – 500,00 dinara, Istok – 400,00 dinara, Jug – 300,00 dinara i Sever – 200,00 dinara. jedno lice će, uz ličnu kartu na uvid, moći da kupi najviše tri ulaznice. Ulaznice će se prodavati po principu “jedna ulaznica – jedna stolica”, što znači da će morati da ih imaju i deca bilo kog uzrasta.

Derbi meč 5.kola Super lige Srbije između Vojvodine i Partizana igra se sutra, u nedelju 13.avgusta 2017.godine, sa početkom u 19:00 časova. Obezbeđen je direktan televizijski prenos ovog susreta na prvom programu TV Arena sport.

FOTO: partizan.rs/Miroslav Todorović