Derbi meč 1.kola Super lige Srbije igra se na stadionu ’’Rajko Mitić’’ gde domaća Crvena zvezda dočekuje ekipu niškog Radničkog. Dueli ova dva tima decenijama unazad privlače veliku pažnju ljubitelja fudbala, pa nema sumnje da će tako biti i na ovosezonskoj premijeri.

Crveno-beli su tokom gotovo čitave prethodne sezone bili lideri šampionata, ali su na kraju ostali bez trofeja, pa treba očekivati da u ovu uđu sa još više energije i motiva. Nišlije su takođe imale neuspešan finiš, jer nisu uspele da ostvare svoje ’’evropske’’ ambicije zauzevši 5.mesto na tabeli. Videćemo hoće li im to poći ’’za nogom’’ u novoj sezoni.

Dva tima su se sastajala tri puta tokom prethodne sezone, a crveno-beli su sva tri susreta rešili u svoju korist. Prvi meč odigran je u Nišu, a ekipa Crvene zvezde je slavila rezultatom 0:3(0:2). Strelci su na tom susretu bili Ugo Vijeira i Aleksandar Katai (dva pogotka). Drugi meč odigran je u Beogradu, a crveno-beli su slavili rezultatom 2:1(2:1). Strelci pogodaka za domaći tim bili su Džon Ruiz i Mičel Donald, dok je jedini pogodak za Nišlije postigao sadašnji fudbaler beogradskog tima Milan Pavkov. Treći susret odigran je u poslednjem kolu plej-ofa i sezone, a rezultat na stadionu ’’Rajko Mitić’’ je bio 4:0(1:0) za crveno-bele. Strelci su tom prilikom bili Ričmond Boaći (het-trik) i Marko Petković. Ako posmatramo rezultate prethodna 22 međusobnog susreta u domaćim takmičenjima (u periodu 1998-2017) crveno-beli su bili daleko uspešniji sa 17 pobeda, uz četiri remija i samo jedan poraz. Nišlije su u tom periodu na stadionu ’’Rajko Mitić’’ uspele sa osvoje samo jedan bod, i to u sezoni 2015/16 kada je rezultat bio 1:1.


FOTO: crvenazvezdafk.com

U taboru gostiju već nekoliko nedelja vlada takmičarska atmosfera, jer su zbog evropskih kvalifikacija prvotimci već imali četiri zvanične utakmice. Novi šef stručnog štaba crveno-belih Vladan Milojević u nedelju će imati superligaški debi na klupi vicešampiona, a na redovnoj konferenciji za novinare održanoj pred ovaj susret istakao je da su očekivanja velika, a ciljevi maksimalni:

’’Početak je prvenstva i očekivanja su uvek velika, kao i svake godine. Ciljevi su maksimalni. Interesuje nas da igramo iz utakmice u utakmicu i uvek razmišljamo samo o narednom protivniku. Završili smo evropsku utakmicu i potpuno smo se okrenuli Radničkom. Želimo da od početka budemo klub koji će da nametne svoj ritam. Radnički je pretrpeo promene u igračkom kadru, ali imaju velike ambicije što pokazuje i dovođenje austrijskog trenera. Prošle godine su sve do poslednjih kola bili pretendent za izlazak u Evropu. Trudićemo se da se pripremimo maksimalno za ovu utakmicu. Znam za tradiciju prvih kola, ali ne smemo da se vodimo time. Svaka tradicija se ruši, mi ćemo da uradimo sve što je do nas. Ovo je novo prvenstvo, interesuje nas da damo sve od sebe, jer znamo šta su nam ciljevi i kojim putem se stiže do tih ciljeva.’’

Trener Milojević se suočio i sa situacijom da će zbog viška stranaca nekih morati i da se odrekne za duel sa Nišlijama, a tu je i odlazak prvog golmana Manojlovića koji je potpisao ugovor sa španskim Hetafeom:

’’Gledaćemo sebe i ono čime raspolažemo, a sa druge strane, i prethodne utakmice su pokazale da smo na Marakani mi ti koji ćemo se pitati. Danas je dan kada ćemo videti na koje igrače možemo da računamo. Ne zaboravite da imamo u ovom trenutku puno stranaca, prelazimo taj broj četiri i moraću da odaberem. Što se tiče pojačanja, danas ćemo videti. Još nisam ni upoznao nove igrače. Sigurno je samo da nemamo Manojlovića koji je otputovao i potpisao za Hetafe. Imamo nekih sitnih problema usled mehaničkih udaraca, ali ništa ozbiljno.’’

On je istakao da je najvažnije da forma ide uzlaznom putanjom i da ima puno prostora za napredak ekipe:

’’Gust nam je raspored, i želimo da dižemo formu. Imamo puno prostora da napredujemo i sigurno ćemo napredovati, ali ovo su takmičarske utakmice u kojima ne možete mnogo da eksperimentišete i sve to mora da se radi na treninzima. Igrači će, što duže budu zajedno, izgraditi snagu kolektiva. Napredak postoji u svakom segmentu, a ništa nije idealno. Nećemo imati trenutaka kada ćemo sesti i reći „to je to“. Jako je dobro da postoji napredak i da idemo uzlaznom putanjom. Tek smo na početku, ima puno da se igra, biće naporno takmičenje. Ne može odbrana da funkcioniše dobro ako napad ne igra odbranu. I odbranu i napad igraju svi igrači. Meni je bitno da napredujemo kolektivno, kao tim. Individualne stvari je lako rešiti, ali za timske je potrebno vreme.’’


FOTO: crvenazvezdafk.com

Gosti u ovaj meč ulaze sa ciljem da pruže maksimum, kako bi mogli da pariraju crveno-belima. O tome je na redovnoj konferenciji za medije održanoj pred ovaj susret govorio i novi šef stručnog štaba niškog tima Peter Pakult koji je istakao da će ekipa zbog ’’igračkog deficita’’ morati da trči više i da koristi malobrojne šanse koje joj se budu ukazale:

’’Zadovoljni smo što prvenstvo počinjemo protiv jednog takvog protivnika koji i ove godine pretenduje na najviše mesto na tabeli. Mislim da će koncetracija kod igrača baš zbog toga biti na najvišem nivou. Zbog trenutnog deficita u timu, jer je dosta igrača otišlo iz kluba, moraćemo mnogo više da trčimo nego ranije. Smatram da ćemo malo šansi imati u nedelju i one koje dobijemo moramo pametno da iskoristimo.’’

On se osvrnuo i na minule pripreme za koje je rekao da su bile zadovoljavajuće i da je igračima bilo potrebno vreme da se priviknu na novi sistem rada:

’’Sigurno je bilo i za nas i za igrače nešto novo i sigurno da je trebalo vremena da se priviknu na ono što sam tražio od njih. Taj proces još nije završen, sigurno da će još da traje naše upoznavanje, ali najvažnije da su igrači prihvatili novi sistem rada i da su uradili sve što smo od njih tražili.’’

Ulaznice za ovu utakmicu puštene su u prodaju u subotu, a na dan odigravanja utakmice prodavaće se u periodu od 11:00 časova pa sve do njenog početka. Cene ulaznica su sledeće: Sever – 300,00, Istok – 500,00 i Zapad – 600,00. Ulaznice su dostupne i putem Internet prodaje, tačnije sajta iticket.rs.

Derbi meč 1.kola Super lige Srbije između Crvene zvezde i Radničkog iz Niša igra se sutra, u nedelju 23.jula 2017.godine, sa početkom u 19:00 časova. Obezbeđen je direktan televizijski prenos ovog susreta na prvom programu TV Arena sport.

FOTO: crvenazvezdafk.com