U okviru 1.kola Super lige Srbije u Ivanjici se danas sastaju domaći Javor Matis i gosti iz Čačka, ekipa Borca. Biće to duel starih rivala, koji se odlično poznaju, pa treba očekivati neizvesnu i zanimljivu utakmicu.

Ivanjičani su prethodnu sezonu završili na solidnom 8.mestu superligaške tabele, ali treba reći da se od ovog tima očekivalo više. Sa druge strane ekipa Borca je zbog dobro poznatih problema tokom čitave sezone vodila grčevitu borbu za opstanak i na kraju uspela u tome zauzevši 14.mesto na tabeli.

Dva tima su se tokom prethodne sezone sastajala dva puta, a nešto uspešniji bili su Ivanjičani. Prvi meč odigran je u Čačku, a završen je nerešenim rezultatom 1:1(0:0). Poveli su gosti autogolom Maria Maslaća, a izjednačenje je Čačanima doneo Stefan Drašković. Drugi meč odigran je u Ivanjici,a domaći tim je slavio rezultatom 2:0(2:0) nakon pogodaka Ivana Cvetkovića i Stefana Tripkovića. Ako posmatramo rezultate prethodnih 18 odigranih mečeva (u periodu 2005-2017) Čačani su ostvarili pet pobeda (od čega tri u gostima), Ivanjičani četiri, dok je čak devet mečeva završeno nerešenim rezultatom.

U taboru domaćina zadovoljni su urađenim tokom priprema i spremno dočekuju početak takmičenja. O tome je u izjavi za medije datoj uoči ovog susreta govorio i šef stručnog štaba ivanjičkog tima Srđan Vasiljević koji je istakao da bi pobeda bila od velikog značaja za nastavak borbe:

’’Tim je spreman fizički, psihički i motivaciono, naročito što nam je prva utakmica praktično derbi zapadne Srbije. Očekujem da moj tim pokaže maksimum, uđe u meč odgovorno i disciplinovano, sa samopouzdanjem, kako bi pokušao da ostvari pozitivan rezultat. To bi nam značilo posebno, jer je reč o prvom kolu. Nikoga nećemo potcenjivali ili precenjivati, jer znamo koji su naši dometi i šta je cilj ove ekipe.’’

Vođa i kapiten ove ekipe, iskusni Milovan Milović, istakao je da i pored velikih problema očekuje snažan otpor Čačana u Ivanjici:

’’Prvo kolo i košijski derbi, kazuje da su iznenađenja moguća. Ekipe su sličnog kvaliteta, Borcu je otišlo mnogo igrača, ali je stigla nova uprava, nova energija i sigurno će u Ivanjicu doći po što bolji rezultat. S druge strane, moramo pokazati borbenost i hrabrost i biti bolji od Borca na domaćem terenu.’’

Gosti u ovaj meč ulaze sa velikim kadrovskim problemima, zbog problema sa licenciranjem igrača. O tome je u izjavi za medije datoj pred ovaj susret govorio i novi šef stručnog štaba Igor Spasić koji je istakao da je zadovoljan napretkom ekipe i atmosferom:

’’Borac je, zbog dobro poznatih razloga, sigurno tim koji je poslednji počeo sa pripremama za novu sezonu. Zbog toga smo koristili svaki trenutak da se što bolje upoznamo i naravno što bolje pripremimo. Zato je jako važno što smo već duže vreme na Zlatiboru, a zbog sanacije našeg terena ćemo i nakon gostovanja u Ivanjici doći u našu bazu. Moram istaći da sam dosta zadovoljniji nego na početku i da iz dana u dan izgledamo sve bolje. Atmosfera je dobra i radna i ističem da sam jako zadovoljan odnosom igrača prema obavezama. Ovde na Zlatiboru imamo maksimalne uslove, i kada sve sagledam, poprilično spremni ulazimo u sezonu. Naravno da nismo sto odsto spremni, ali iz dana u dan očekujem da budemo sve bolji.’’

On se potom osvrnuo i na kvalitet protivničke ekipe istakavši da im prepušta ulogu favorita, ali i da se njegovi igrači sigurno neće unapred predati bez obzira na sve poteškoće:

’’Radi se o jednom od najstabilnijih klubova u ligi i timu koji svake godine pokazuje kvalitet. Nama otežavajuću okolnost predstavlja što nismo mogli da registrujemo nove igrače, pa u Ivanjicu putujemo sa dosta podmlađenim timom. To naravno ne znači da se unapred predajemo. Njima prepuštamo ulogu favorita, a mi ćemo sve dati od sebe da ostvarimo pozitivan rezultat. Prvo kolo uvek donosi dosta iznenađenja i nepoznanica, pa verujem da možemo ostati neporaženi na premijeri.’’

Meč 1.kola Super lige Srbije između Javor Matisa i čačanskog Borca igra se danas, u subotu 22.jula 2017.godine, sa početkom u 20:00 časova.