Derbi meč 23. kola Mozzart Bet Super lige Srbije igra se u Kruševcu gde domaći Napredak dočekuje goste iz Niša, ekipu Radničkog. Biće to još jedan srpski ''El klasiko'', a bodovi imaju ogromnu važnost za oba tima, pa nema sumnje da nas čeka izuzetno zanimljiva utakmica.

Domaći tim je tokom aktuelne sezone zabeležio pet pobeda, uz četiri remija i trinaest poraza, pa sa 19 bodova na svom kontu trenutno zauzima 12. mesto na tabeli. U prethodnom kolu su kao domaćini poraženi u duelu sa ekipom Novog Pazara, a rezultat je bio 0:1. Gosti su tokom aktuelne sezone zabeležili pet pobeda, uz sedam remija i deset poraza, pa sa 22 boda na svom kontu trenutno zauzimaju 11. mesto na tabeli. U prethodnom kolu su kao domaćini podelili bodove sa ekipom Radnika, a rezultat je bio 0:0.

Prvi duel ovih timova odigran jesenas na niškom Čairu ekipa Radničkog je rešila u svoju korist, a meč je završen rezultatom 3:2 (1:2). Golove za domaći tim postigli su Saša Marjanović (2) i Nikola Štulić, dok su golove za Kruševljane postigli Nemanja Krstić i Nebojša Bastajić.

Novi šef stručnog štaba domaćeg tima Dragan Perišić ističe da je spreman da preuzme odgovornost, da ima kvalitetne igrače na raspolaganju i da će dati sve od sebe da opravda poverenje rukovodstva kluba:

’’Kad sam dobio poziv, prihvatio sam ga sa velikim zadovoljstvom. Želim da se zahvalim rukovodstvu koje je imalo, mogu da kažem i hrabrosti da da šansu mlađem. Naš posao je takav da uvek moramo da budemo spremni, da odreagujemo, da uskočimo, budemo u toku i to značajno olakšava pripremu sutrašnje utakmice. Mogu da kažem da sam video situaciju u timu, znam da imam kvalitetne igrače i pred današnji trening mi je preostalo samo da otklonim dve-tri dileme. Dakle, apsolutno sam spreman da prihvatim, ne mogu da kažem rizik, s obzirom da sam ceo život u sportu, kao profesionalni igrač, a bavim se i trenerskim poslom dugo, čak sam godinu i po dana proveo u Kazahstanu. Znam šta se očekuje od mene, znam koje su ambicije kluba i uradiću sve što se tiče mene i mog stručnog štaba. Verujem u igrače i dobru partiju sutra protiv niškog Radničkog. Svestan sam značaja ove utakmice, velikog rivaliteta. Naravno, znam i Nenada Lalatovića, drugari smo iz detinjstva. I sve smo uradili da i oni sada o nama razmišljaju. Ishod sutrašnjeg derbija, pa i daljeg toka, zavisi od načina kako ćemo mi igrati. Napredak ima mnogo igrača koji mogu da daju gol i to u Super ligi pravi razliku. Biće promena u stilu igre, naravno. U ovom trenutku na meni je da im sada vratim energiju i samopouzdanje.’’

Šef stručnog štaba gostujućeg tima Nenad Lalatović zadovoljan je igrom svog tima, više nego brojem osvojenih bodova, pa očekuje dalje smanjenje bodovnog zaostatka za ekipama u plej-of zoni:

’’Jako teško gostovanje za nas. Gledao sam utakmicu Napretka protiv Novog Pazara, gde je, da budemo iskreni, domaćin zaslužio da pobedi. Imali su više šansi, primili gol iz penala, iz jedne greške. Promenili su trenera, svaki trener donese nešto novo, neku novu energiju, prodrma ekipu. Ja kolegu Perišića poznajem, zajedno smo odrasli na Dorćolu. Mom drugaru želim mnogo sreće, ali tek posle naše utakmice. Napredak ima sjajne pojedince, neke sam čak ja želeo da dovedem ovde sada na polusezoni, ali nisam uspeo, jer su imali tamo ugovor. Utakmica se igra u četvrtak u pola tri, ne znam baš koliko je to dobro za publiku, moglo je u sedam, pod reflektorima, ali šta je tu je. Atmosfera je dobra, učinićemo sve da se u Niš vratimo sa tri boda. Što se tiče kadrovske situacije, Andrić je sasvim spreman, bio je standardan na pripremama, ali je dobio udarac u poslednjoj utakmici u Turskoj i dugo se oporavljao. Pavlović je dobio nezgodan udarac u prvom poluvremenu utakmice protiv Radnika, bukvalno mu je zglob izleteo iz ležišta. Ali, to je sanirano i on trenira. Sava Petrov je imao virus, nekoliko dana bio van stroja, ali se vratio i on. Imamo taj problem sa deficitom napadača, već sam govorio o Škrbiću, sa kojim moramo pažljivo, da brinemo o njegovom zdravlju, da se ne bi, daleko bilo, ponovo povredio. Kad je spreman, on je najbolji špic u ligi. Mali Matija Petrović, ako ga je neko hvalio, ja sam jesenas, ozbiljno sam računao na njega, ali je i on imao zdravstveni problem na pripremama. Imao je bronhitis, dete je ćutalo, to se iskomplikovalo, moramo i njega da sačekamo da se spremi, pa da ga svakako gurnemo u vatru. Imali smo najgoru odbranu u ligi, sada smo primili samo gol na tri utakmice. Za tri kola smo prepolovili zaostatak za plej-of zonom sa osam na četiri boda, nije ni to loše, iako smo mogli da priđemo na minus dva. Žal ostaje posle meča sa Radnikom, naročito kada smo videli ostale rezultate, ali momcima stvarno ništa ne zameram. Drugo poluvreme smo dominirali, stvarali šanse iz kojih je teže promašiti nego postići gol, a njima nismo dozvolili centar da pređu. Ekipe su potpuno izjednačene, nismo više tako dominantni kao u mom prvom mandatu u Radničkom, kada smo imali drim-tim. Sada se Radnik silno pojačao, Javor se skockao, Mladost GAT je svojim platama podigla cenu čitavoj ligi.’’

Derbi susret 23. kola Mozzart Bet Super lige Srbije između Napretka i Radničkog iz Niša igra se u četvrtak 23. februara 2023. godine, sa početkom u 14:30 časova. Obezbeđen je direktan televizijski prenos ovog susreta na programu TV Arena sport 2 Preminum.

FOTO: FK Radnički Niš