Jedan od najzanimljivijih mečeva pretposlednjeg 36.kola Super lige Srbije igra se u Ivanjici gde domaći Javor Matis dočekuje goste iz Beograda, ekipu Crvene zvezde. Za domećine je meč sa aktuelnim šampionom uvek povod da se u gradu stvori praznična atmosfera, za goste bi sve osim pobede značilo i oproštaj od titule, pa treba očekivati odličnu utakmicu.

Ivanjičani su tokom prolećne polusezone igrali daleko ispod nivoa koji je od njih očekivan, a na četrnaest odigranih utakmica uspeli su da zabeleže samo tri pobede, uz dva remija i čak devet poraza. U prethodna četiri kola pretrpeli su četiri poraza, poslednji minulog vikenda u Kruševcu kada je ekipa Napretka slavila pobedu rezultatom 3:0. Trenutno zauzimaju 8.mesto na superligaškoj tabeli i na svom kontu imaju 22 boda, četiri manje od sedmoplasiranog Voždovca. Ekipa Crvene zvezde nakon četrnaest prolećnih kola ima učinak od jedanaest pobeda, uz jedan remi i dva poraza. U prethodnom kolu crveno-beli su na svom stadionu nakon velike borbe i preokreta uspeli da ostvare ubedljivu pobedu nad ekipom Mladosti iz Lučana rezutatom 4:1. Trenutno su drugoplasirani tim šampionata sa 49 bodova na svom kontu, tri manje od prvoplasiranog Partizana.

Dva tima su se već sastala tokom aktuelne sezone, a Beograđani su oba meča rešili u svoju korist. Prvi meč odigran u Ivanjici završen je pobedom Crvene zvezde rezultatom 2:4 (1:2). Strelci za crveno-bele na tom susretu bili su Mičel Donald, Predrag Sikimić, Demjan Le Talek i Mihailo Ristić, dok su pogotke za domaći tim postigli Miloš Karišik i Eliomar Silva. Drugi meč odigran je na stadionu ’’Rajko Mitić’’, a crveno-beli su slavili rezultatom 3:0 (1:0): Strelci za domaći tim bili su tom prilikom Gelor Kanga, Srđan Plavšić i Džon Ruiz. Ako posmatramo rezultate prethodna 22 međusobna susreta ova dva tima u domaćim takmičenjima (u periodu 2002-2017) ekipa Crvene zvezde je bila daleko uspešnija sa 16 pobeda, uz jedan remi i pet poraza. Ivanjičani su poslednji put slavili u duelima sa crveno-belima u sezoni 2013/14, a rezultat je u Ivanjici bio 4:2.

Domaćini u ovaj meč ulaze desetkovani, ali ne i bez želje da pruže snažan otpor i pokažu se u najboljem svetlu. O tome je na konferenciji za medije održanoj pred ovaj susret gvorio i šef stručnog štaba ivanjičkog tima Srđan Vasiljević koji je istakao da očekuje da njegova ekipa odigra motivisano i odgovorno:

’’Kad razmišljam o narednoj utakmicu, moram da spomenem da i ovog puta ne možemo da računamo na Gafurova, Cvetkovića i Kikovića, već duže vreme povređene prvotimce. To je veliki hendikep, a još veći je ako zbog stomačnih problema ne bude igrao i Milović. Bez obzira na sve, kao i u svaku utakmicu, ući ćemo s namerom da se predstavimo na najbolji način. Potencijal koji posedujemo raste iz dana u dan, što je cilj svih u klubu. Kad je reč o rezultatu, nikada ne prognoziram ishod. Bitno je da moj tim odgovorno odradi posao na terenu, a rezultat će biti kakav bude na kraju utakmice.’’

Prisutnima se obratio i prvotimac domaćeg tima, golman Vladan Đogatović, koji je istakao da očekuje izuzetno tešku i borbenu utakmicu, kao i da njegov tim iznenadi favorita:

’’Očekuje nas izuzetno teška, borbena i zahtevna utakmica. Crvena zvezda sigurno će doći s ambicijom da nas pobedi, jer prvenstvo nije gotovo i gaji nadu u osvajanje titule. Mi ćemo kao i u svaku utakmicu ući maksimalno borbeno, odgovorno, disciplinovano i pokušaćemo da iznenadimo. Gost je apsolutni favorit, nismo u poziciji da pretimo jednom takvom timu. S druge strane, smatram da profesionalnim odnosom i zalaganjem možemo do pozitivnog rezultata.’’


FOTO: crvenazvezdafk.com

U taboru gostiju niko ne pomišlja na predaju u trci za odbranu titule, a samo dobra igra i pobeda ostavljaju crveno-bele u igri. O tome je na konferenciji za medije održanoj pred polazak za Ivanjicu govorio i šef stručnog štaba Boško Đurovski koji je tom prilikom istakao da njegovom timu mnogo znači podrška navijača koja u prethodnom susretu nije izostala ni dok je rezultat bio nepovoljan:

’’Naš cilj je poznat, moramo da ostanemo skoncentrisani do kraja prvenstva i da pobedimo u naredne dve utakmice. Prva prepreka nam je Javor, ekipa koja na svom terenu i prima i daje malo golova. Moramo da da budemo fokusirani, da nametnemo svoj stil igre i nadam se da izađemo iz tog meča kao pobednici. Javor je prethodnu utakmicu izgubio rezultatom 3:0, ali smatram da su odmarali neke igrače kako bi bili potpuno spremni za okršaj sa Crvenom zvezdom, što je nama dodatni motiv da damo sve od sebe i osvojimo nova tri boda. Moram da se osvrnem na utakmicu protiv Mladosti i da pohvalim naše navijače. Ja kao zvezdaš video sam da se stvara atmosfera kod naših navijača, proradio je inat koji nama, igračima i stručnom štabu daje još veću snagu i motivaciju da nastavimo u istom ritmu, da budemo maksimalno borbeni. Naši navijači su od početka utakmice, čak i u trenutku kada smo gubili 0:1 bili uz nas, podržali nas maksimalno, jer oni su ti koji osećaju atmosferu u klubu. Pozivam ih da i sutra, kao i na poslednjoj utakmici protiv Radničkog na našem stadionu budu uz nas. Oni su nam ogroman motiv i inspiracija na terenu.’’

Trener Đurovski je zatim govorio o kadrovskoj situaciji pred ovaj duel istakavši da neće moći da računa na dvojicu igrača, a najavio je i ofanzivnu igru:

’’Mislim da neće biti mnogo promena u ekipi u odnosu na prethodni meč, imam dilemu možda samo oko pozicije određenih igrača. Svi fudbaleri su nam na raspolaganju osim Luke Adžića koji je danas na treningu doživeo lakšu povredu i Ruiza koji je već neko vreme rovit. Idemo bez njih dvojice, ali u Ivanjicu vodim četiri klasična napadača tako da moramo ofanzivnim shvatanjem, sa obraćanjem pažnje na defanzivu, da dođemo do tri boda na ovom gostovanju.’’

On je potom govorio i o važnosti motivacije igrača, kao i o bogatom iskustvu koje mu pomaže da pripremi ekipu za iskušenja koja predstoje:

’’Jeste težak trenutak u kome se nalazimo, ali kada ste u Zvezdi i kada ste profesionalni sportista, ukoliko niste navikli da igrate pod velikim pritiskom, onda niste zaista veliki. Posebno igrači Crvene zvezde moraju da budu stalno silno motivisani i da znaju da se nose sa pritiskom. Igrače najviše motivišem tako što im govorim stvari iz ličnog iskustva. Kada sam ovde bio igrač dolazili su u naše redove najbolji i najpoznatiji fudbaleri, pisalo se o njima u svim novinama, ali na kraju sezone Boško Đurovski odigra 33 od 34 utakmice, a njih nigde nema. To znači da je teško biti igrač Crvene zvezde, samo pravi fudbaleri koji umeju da izdrže pritisak ostavljaju trag u ovom klubu. Kada dođe fudbaler i ako potone posle prvog ili drugog zvižduka sa zapada ili severa onda mu više nema spasa.  Nama trebaju igrači koji umeju da izađu na kraj sa pritiskom i koji znaju šta je Crvena zvezda.’’

Na kraju se šef stručnog štaba crveno-belih osvrnuo i na igru ekipe na mečevima koje je on vodio:

’’Bila je prisutna nervoza kod igrača u pojedinim segmentima na poslednje dve utakmice, posebno u ofanzivnim zadacima kada smo dosta žurili, išli smo iz tranzicije u tranziciju, a to ni najveći timovi na svetu ne mogu da izdrže. Moramo da budemo koncentrisani kao ekipa, kada imamo posed lopte da budemo mirniji, da se zna ko napada gol protivnika, a ko ostaje u odbrani. Znate da se igre gotovo svih ekipa protiv nas baziraju na kontranapadima, a kada u toj situaciji svi naši igraču odu u napad i žele da daju gol ostavljaju previše mesta protivnicima. Borbenost i želju uvek pozdravljam, ali moramo bolje da čitamo igru i budemo spremni da reagujemo, da se ekipa ne bi mnogo trošila kada se svi zajedno vraćaju u odbranu. Najviše smo na tome radili u poslednjih nekoliko dana.’’

Ulaznice za ovaj susret prodavaće se na dan odigravanja ispred kafea ’’Smajli’’ u periodu od 10:00 do 16:00 časova, kao i na blagajnama stadiona od 17:00 časova pa sve do početka utakmice. Cene ulaznica su sledeće: Istok – 400,00 dinara, Zapad – 500,00 dinara i Jug (tribina namenjena navijačima Crvene zvezde) – 500,00 dinara.

Meč 36.kola Super lige Srbije između Javor Matisa i Crvene zvezde igra se danas, u sredu 17.maja 2017.godine, sa početkom u 19:00 časova. Obezbeđen je direktan televizijski prenos ovog susreta na prvom programu TV Arena sport.

FOTO: crvenazvezdafk.com