Derbi meč pretposlednjeg 36.kola Super lige Srbije igra se na niškom Čairu gde domaći Radnički dočekuje lidera šampionata, ekipu Partizana. Biće to sigurno najveće iskušenje crno-belih u završnici borbe za titulu, jer u Nišu niko ne osvaja lako bodove, ali i prilika da domaći tim pokaže da su evropske ambicije bile sa pokrićem.

Fudbaleri Radničkog su od starta prolećnog dela šampionata igrali sa dosta oscilacija, pa su na četrnaest odigranih mečeva ostvarili sedam pobeda, uz četiri poraza i tri remija. Ipak, u prethodna četiri kola ostvarili su tri pobede i odigrali nerešeno minulog vikenda u Novom Sadu sa ekipom Vojvodine kada je rezultat bio 0:0. Trenutno zauzimaju 5.mesto na superligaškoj tabeli i na svom kontu imaju 32 boda, jedan manje od četvrtoplasirane Mladosti iz Lučana. Ekipa Partizana se nalazi u odličnoj formi, a od starta prolećne polusezone crno-beli su ostvarili čak trinaest pobeda, uz samo jedan remi. U prethodnom kolu savladali su na svom stadionu nakon velikog preokreta ekipu gradskog rivala Voždovca rezultatom 2:1. Crno-beli su lideri šampionata sa 52 boda na svom kontu, tri više od drugoplasirane Crvene zvezde.

Dva tima su se već sastajala tokom aktuelne sezone, a uspešniji su bili Beograđani. Prvi susret odigran je u Humskoj, a završen je nerešenim rezultatom 1:1(0:1). Nišlije su povele preko Milana Pavkova u prvom poluvremenu, a Beograđani su izjednačili preko Nikole Đurđića u drugom delu igre. Drugi susret odigran je tokom proleća u Nišu, a crno-beli su slavili rezultatom 0:2(0:0). Strelci za gostujući tim bili su tom prilikom Uroš Đurđević i Leonardo da Silva. Ako posmatramo rezultate prethodnog 21 međusobnog susreta u domaćim takmičenjima (u periodu 1998-2017) crno-beli su bili daleko uspešniji sa 15 pobeda, uz jedan poraz i pet remija. Jedini trijumf Nišlije su ostvarile tokom prethodne sezone na svom Čairu, a rezultat tog susreta bio je 1:0(1:0).


FOTO: partizan.rs/Miroslav Todorović

U taboru domaćina svi su svesni važnosti ovog duela za oba tima, a priznaju da im ne prija velika tenzija koja je zbog toga stvorena i koja ometa igrače i stručni šatb u pripremi utakmice. Šef stručnog štaba niškog tima, Milan Rastavac, istakao je na konferenciji za medije održanoj pred ovaj susret da veruje da će igrači uspeti da se koncentrišu isključivo na teren i ostavrenje zacrtanog cilja, a to je izlazak u Evropu:

’’Sigurno je da nas čeka utakmica čije smo važnosti svi svesni. Sa naše tačke gledišta ona je prilika da izborimo nešto o čemu sanjamo, čemu težimo i imamo priliku da to ostvarimo. Partizan je sam po sebi izazov, njihova serija je impresivna, ali i mi iza sebe imamo neki niz koji nas ohrabruje i daje nam za pravo da razmišljamo o tome da možemo da odgovorimo na pravi način. I to što smo nezadovoljni posle remija u Novom Sadu pokazuje da rastemo kao klub. No, sve što se priča u ’’uvodu’’ ove utakmice meni se ne sviđa, jer dosta stvari niti imaju puno veze sa Radničkim, niti nas dotiču. Radnički ne učestvuje u ovome da bi odlučivao o prvaku Srbije, već da se izbori za Evropu. Stoga pokušavamo da zanemarimo tenziju koja se stvara, gledamo samo sebe i nastojimo da iskoristimo priliku koja nam se ukazuje. Prema tome, sve naše misli su usmerene na to da se što bolje pripremimo i odgovorimo zadacima koje nam ova utakmica nameće. Neke pouke iz naše nedavne utakmice na Čairu smo svakako izvukli i verujem da ćemo se bolje i kvalitetnije pripremiti za ovaj duel. Naravno, dosta toga zavisi i od Partizana koji se u tom meču predstavio u odličnom izdanju, a tandem Leonardo – Đurđević je svima u ovoj ligi stvarao neprilike, ne samo nama. Ali, i nama prija podsećanje da smo na njihovom stadionu igrali nerešeno i pokazali da možemo da se nosimo sa njima.’’

Trener Rastavac se osvrnuo i na činjenicu da je nakon polovine susreta sa ’’večitima’’ niški tim pod njegovim vođstvom ostao neporažen, što mu daje nadu da tako može biti i ovoga puta:

’’Naravno, mi smo pokazali da smo ekipa koja uspeva da u relativno dobrom procentu odigra protiv naših najboljih klubova. I do sada smo se pripremali tako što smo se podizali i uveravali sebe da možemo. Jer, mi smo sami sebi najvažniji i kada se u to ubedimo, onda uspevamo da odigramo kako treba i protiv Zvezde i Partizana. Nadam se da će tako biti i u ovoj utakmici.’’

On je potom govorio i o trenutnoj kadrovskoj situaciji istakavši da se nakon pauze zbog kartona u tim vraća Radoš Bulatović. Ipak, još uvek nije u potpunosti siguran u kom sastavu će ekipa istrčati na Čair, jer će mnogo toga zavisiti od eventualnog oporavka Saše Stojanović koji zbog povrede takođe nije igrao u Novom Sadu.

Prisutnima se zatim obratio i nekadašnji prvotimac Partizana, a danas jedan od glavnih aduta Nišlija, napadač Nemanja Kojić, koji je tom prilikom istakao da će njegov tim u meč ući sa ambicijom da pobedi:

’’U goste nam dolazi definitivno najkvalitetnija ekipa u zemlji i to u utakmici koja im tako mnogo znači. No, i mi imamo za šta da se borimo. Uz to, u svaku utakmicu ulazimo sa ambicijom da pobedimo, tako će biti i u ovoj. Iskreno, ne sviđaju mi se sve ove priče tipa ko će koga da ’’pusti’’, ali siguran sam da ćemo i mi i oni u meč ući bez kalkulacija. Naša želja je da izađemo u Evropu i za taj cilj ćemo ’’izginuti’’. ’’


FOTO: partizan.rs/Miroslav Todorović

Gosti u ovaj meč ulaze sa najvećim mogućim stepenom opreza i ozbiljnosti, jer je ulog ogroman za sve njegove aktere, a svi u klubu veruju da će ekipa nastaviti uspešnu seriju i uspeti da stigne do titule šampiona. O tome je na konferenciji za medije održanoj pred ovaj susret govorio i šef stručnog štaba crno-belih Marko Nikolić koji je istakao da ima mnogo poverenja u svoje igrače:

’’Nalazimo se u zaista jednoj izvanrednoj rezultatskoj seriji, ali koja nas još uvek nije dovela ni do jednog trofeja. Sve pohvale za takve rezultate idu na adrese igrača Partizana. Pokazali su stabilnost i kvalitet igre. Ja sam radostan zbog toga i imam veliko poverenje da će biti u stanju da zaista daju jedan pravi maksimum za ovaj dres koji nose. To je nesto što najvise imponuje publici, ali i stručnom stabu. Nemam dilemu da će takav odnos pokazivati do kraja ovog prvenstva i da će izneti pritisak do kraja. Partizan ne zna da igra na nerešeno, pogotovo u Srbiji. Ako smo mogli deset meseci da igramo bez prava na ’’kiks’’ i u tome da opstanemo, ne vidim razlog da se promeni nešto u poslednjih pet dana.’’

Trener Nikolić se potom osvrnuo i na činjenicu da će u duelu sa Nišlijama važnu ulogu imati i navijači Partizana za koje veruje da će doći u velikom broju i napraviti odličnu atmosferu:

’’Idemo uslovno u goste. Kažem uslovno, jer očekujem veliku podršku naših navijača. Siguran sam da će napraviti atmosferu za pamćenje. Poznato je koliko imamo publike u južnoj Srbiji. Očekujem jako dobar i prijatan ambijent protiv tima ima dobrog i kvalitetnog trenera, ali i nekoliko iskusnih igrača. Mislim da su oni jedan od najtakmičarskijih timova u ligi.’’

On se potom osvrnuo i na informaciju da je odlukom nadležnih organa Fudbalskog saveza Srbije suspendovan i novčano kažnjen zbog isključenja na meču sa Voždovcem:

’’Odluku nisam ni dobio. Zvanično još nisam kažnjen. Spremam se kao da ću da vodim ekipu, ali i da ne vodim, spremni smo i na to. Imam poverenja u stručni štab, ali i ekipu. Nije potrebno da sugerišem, jer mi sve ovo gledamo jednim očima. Dobro smo odradili pripremu utakmice. Motivisani smo maksimalno.’’

U timu Partizana sigurno neće biti dvojice standardnih prvotimaca tokom ove sezone, golmana Filipa Kljajića i štopera Bojana Ostojića, uz ranije povređenog Alena Stevanovića. Upražnjeno mesto štopera popuniće ili Lazar Ćirković ili Marko Jevtović, dok je još uvek neizvesno da li će stručni štab moći da računa na Evertona Luiza koji teško da će moći da se nađe u startnoj postavi:

’’'Mislim da su male šanse da može da počne utakmicu, uz njegovu veliku želju i volju da bude sa timom. Nešto više o tome ćemo znati posle današnjeg treninga, ali nije za očekivati da počne utakmicu.’’

Na dan odigravanja utakmice ulaznice će se prodavati isključivo na biletarnicama hale ''Čair'' u periodu od 10:00 časova pa sve do njenog početka. Cene ulaznica su sledeće: Jug - 200,00 dinara, Sever (tribina namenjena navijačima Partizana) - 400,00 dinara, Istok/Zapad - 600,00 dinara i Lože - 1.200,00 dinara.

Derbi meč 36.kola Super lige Srbije između Radničkog i Partizana igra se sutra, u sredu 17.maja 2017.godine, sa početkom u 19:00 časova. Obezbeđen je direktan televizijski prenos ovog susreta na četvrtom programu TV Arena sport.

FOTO: partizan.rs/Miroslav Todorović