U subotu uveče se u okviru 35.kola Super lige Srbije na stadionu ’’Rajko Mitić’’ sastaju domaća Crvena zvezda i gosti iz Lučana, ekipa Mladosti. Za crveno-bele bi sve osim pobede bilo konačni oproštaj od odbrane titule, dok se Lučanci bore za najbolji plasman u istoriji kluba.

Ekipa Crvene zvezde je nakon trinaest prolećnih kola zabeležila deset pobeda, uz jedan remi i dva poraza. U prethodnom kolu crveno-beli su nakon velike borbe poraženi na Voždovcu od strane istoimenog superligaša rezultatom 3:2, čime su izgubli prvu poziciju na tabeli. Trenutno su drugoplasirani tim šampionata sa 46 bodova na svom kontu, tri manje od prvoplasiranog Partizana. Lučanci se nalaze u dobroj formi, a tokom prolećnog dela šampionata uspeli su da ostvare sedam pobeda, uz četiri poraza i dva remija. U prethodnom kolu poraženi su na gostovanju u Novom Sadu od ekipe Vojvodine rezultatom 2:1. Ipak, od prethodnih osam duela šest su rešili u svoju korist, pa tako sada zauzimaju 4.mesto na tabeli sa 33 boda na svom kontu, dva više od petoplasiranog Radničkog.

Dva tima su tokom aktuelne sezone već odigrala tri međusobna susreta, dva u šampionatu i jedan u okviru Kupa Srbije. Prvi meč odigran je u Lučanima, a završen je pobedom Crvene zvezde rezultatom 2:4(1:3). Strelac oba pogotka za domaći tim bio je Saša Jovanović, dok su strelci za crveno-bele bili Ugo Vijeira (dva pogotka), Zoran Rendulić i Marko Poletanović. Drugi meč odigran je u Beogradu, a završen je nerešenim rezultatom 2:2(1:1). Strelci za domači tim bili su tom prilikom Dušan Anđelković i Petar Orlandić, dok su strelci za Lučance bili Saša Jovanović i Vladimir Radivojević. Treći meč odigran je nedavno u okviru Kupa Srbije, takođe na stadionu ’’Rajko Mitić’’, a ekipa Crvene zvezde je slavila rezultatom 4:2(0:1). Strelci za domaći tim bili su Gelor Kanga, Nemanja Milić, Ričmond Boaći i Aleksandar Luković (penal), dok su strelci za goste bili Radomir Milosavljević i Milan Bojović (penal). Ako posmatramo rezultate prethodnih 19 međusobnih susreta u domaćim takmičenjima (u periodu 1996-2017) ekipa Crvene zvezde je bila daleko uspešnija sa čak 14 pobeda, uz četiri remija i jedan poraz. Ekipa Mladosti je jedinu pobedu ostvarila još u sezoni 1996/97, na svom stadionu, a rezultat je tada bio 1:0.


FOTO: crvenazvezdafk.com

U taboru domaćina sve je podređeno tome da se ekipa što pre vrati u željenu formu, a značajnu ulogu u tome trebalo bi da ima novi šef stručnog štaba Boško Đurovski koji se sa ekipom nalazi u karantinu. On je na redovnoj konferenciji za medije održanoj pred ovaj susret istakao da u ekipu vraća pozitivna energija i da to može doneti dobar rezultat:

’’Ekipa Mladosti izborila se za plasman u plej-of u veoma oštroj konkurenciji i to je rezultat za poštovanje. Predvodi je iskusan strateg Nenad Milovanović koji odlično poznaje srpski fudbal. Neće nam biti lako, tokom prethodnog susreta u Kupu u prvom poluvremenu smo gubili 1:0 i mislim da bismo iz te utakmice mogli da izvučemo pouke. Mnogo je bitno da ne primimo gol koji bi u ovoj situaciji možda dodatno poremetio situaciju u našoj ekipi. Mislim da se na poslednja dva treninga vratila pozitivna energija u ekipu i nadam se da će to doneti dobar rezultat na utakmici protiv Mladosti. Sutrašnja utakmica je mnogo važna iz više razloga. Pored toga što nam donosi tri boda, donosi i samopouzdanje, može da doprinese stabilnosti ekipe posle dva poraza i, što je najvažnije, ostavlja nas u borbi za prvo mesto do kraja prvenstva. Mi kao klub činimo sve napore kako bismo vratili mentalnu snagu našoj ekipi. Danas smo imali razgovor sa trenerom za mentalnu pripremu koji je razgovarao sa našim igračima. Imamo mnogo stranaca u ekipi i hteli smo da pokažemo kako treba da se ponaša igrač Cvrene zvezde, koje su njegove obaveze, koji su zahvtevi kluba na koje moraju da odgovore na pozitivan način. To je još jedan napor od strane kluba kako bismo stabilizovali ekipu i došli do titule ove sezone.’’

Trener Đurovski se potom osvrnuo i na odnose između igrača istakavši da nije primetio nikakva neslaganja tokom revanš meča Kupa Srbije sa ekipom Čukaričkog, kao i da je napetost normalna za ekipu koja je izgubila prvo mesto nakon skoro dve godine:

’’Govori se da je protiv Čukaričkog bilo slučajeva u kojima se igrači nisu dobro slagali, ali ja to nisam primetio. Situacija je dosta zategnuta i napeta, jer su igrači sigurno svesni u kakvoj se situaciji nalazimo, ali smatram da je došlo vreme da oni pokažu svoje pravo lice. Nemojte zaboraviti da su upravo ovi igrači skoro dve godine bili na vrhu tabele. Dosta je nefudbalskih stvari u pominjanju našeg kluba u medijima, ali nadam se da to ne opterećuje mnogo fudbalere. Polovina njih su stranci i pretopstavljam da ne znaju toliko šta se sve spominje u domaćim medijima, te tako ne verujem da to utiče na njihovu psihu u ovom trenutku. Ja kao trener ne želim da se vraćam na razmirice između uprava klubova, moje je da radim na terenu, da poštujem protivnika i da učinim sve kako bih motivisao i podigao samopouzdanje svojoj ekipi.’’

Gosti u Beograd stižu bez većeg broja igrača, ali ne i bez ambicija da pruže snažan otpor aktuelnom šampionu. U izjavi za medije datoj uoči ovog susreta šef stručnog štaba lučanskog tima, iskusni Nenad Milovanović, istakao je da se favorit zna, ali da je ekipa već ostvarila ovosezonske ciljeve i da može ući rasterećeno u ovaj duel:

’’Zvezdi gostujemo u trenutku kad ima dva poraza. To nam i ne ide u prilog, verujem da će rival biti motivisan da se vrati pobedom u ritam. Znate, najgore je kad se približite ranjenom lavu, mnogo puta se to pokazalo u sportu. Zvezda je favorit, ne tražim alibi za mogući poraz. Ali, igraćemo bez Nemanje Krznarića, Ivana Miloševića, Aleksandra Pejovića i Vladimira Radivojević zbog žutih kartona. Oporavio se Saša Jovanović, ali nije još uvek fizički spreman. Verovatno neće početi meč, dakle, praktično smo bez pola tima. Predaje nema, niti bilo kakve bele zastave. Bez kojih nema, moramo i moraćemo. Izostanak prvopozivaca biće prilika da ukažem šansu momcima koji su imali manju minutažu tokom sezone. Pred start plej-ofa potencirao sam da smo cilj ispunili i da ću šansu u doigravanju dobiti oni koji nisu igrali mnogo, da bih video kakvim potencijalom raspolažu. Pred nedeljni meč moraju znati da nemaju imperativ moranja osvajanja bodova, već mogu potpuno rasterećeno da igraju, uživaju u svakom momentu duela s Crvenom zvezdom. Naravno, zahtevaću da disciplinovano odgovore na postavljene zahteve, kad su u pitanju blok, razmak između linija, otvaranja.’’

Nakon pitanja novinara trener Milovanović se osvrnuo i na planirane taktiče varijante za ovaj susret istakavši da je to teško proceniti pre meča koji ima svoj tok kome se treba prilagoditi:

’’Teško je proceniti pre meča. Počnete na jedan način, ali kako minuti prolaze i od zavisnosti od rezultata, kreće prilagođavanje. Nadam se da ćemo se prikazati u dobrom svetlu, kao u Kupu Srbije, bez obzira što smo izgubili. Ali, ako Zvezda pobedi, pružićemo ruku i čestitati.’’

Trener gostiju je potom govorio i o činjenici da će ulaz na stadion biti slobodan istakavši da ga to ne opterećuje i da se nada da će se njegov tim predstaviti u najboljem svetlu:

’’Ne znam koliko će biti gledalaca, niti se time opterećujem. Bavim se samo našom igrom, trudiću se da se gledaocima koji dođu i onima koji putem TV prate meč prikažemo u najboljem svetlu. Ako kojim slučajem bude bio pun stadion, to će biti motiv više za igrače.’’

Kadrovska situacija u redovima Lučanaca je izuzetno loša, a pored izostanka četvorice standardnih igrača Milovanović možda neće moći da računa ni na lakše povređene napadače Milana Bojovića i Obiora Oditu. Šansu će gotovo sigurno dobiti Golubović koji je prošle godine debitovao na stadionu ’’Rajko Mitić’’, kao i mladi i izuzetno talentovani golman Rosić.

Uprava fudbalskog kluba Crvena zvezda odlučila je da ulaz na stadion ’’Rajko Mitić’’ do kraj asezone bude besplatan, pa će u skladu sa tim sutra kapije biti otvorene za posetioce.

Meč 35.kola Super lige Srbije između Crvene zvezde i Mladosti igra se sutra, u subotu 13.maja 2017.godine, sa početkom u 19:00 časova. Obezbeđen je direktan televizijski prenos ovog susreta na prvom programu TV Arena sport.

FOTO: crvenazvezdafk.com