Danas se u okviru 33.kola Super lige Srbije na stadionu u Humskoj sastaju domaći Partizan i gosti iz Kruševca, ekipa Napretka. Beograđani se nalaze u sjajnoj formi, ali je polufinalni meč Kupa Srbije pokazao da težak raspored ostavlja posledice, pa će biti zanimljivo videti da li će Kruševljani uspeti da prekinu neprijatnu tradiciju kada je reč o gostovanjima na ovom stadionu.

Ekipa Partizana se nalazi u odličnoj formi, a od starta prolećne polusezone crno-beli su ostvarili deset pobeda, uz jedan remi. U prethodnom kolu savladali su u Humskoj u derbiju kola ekipu novosadske Vojvodine rezultatom 1:0. Trenutno zauzimaju 2.mesto na superligaškoj tabeli sa 43 boda na svom kontu, koliko ima i prvoplasirana Crvena zvezda.Kruševljani su nakon slabog prolećnog starta u kome su zabeležili dva remija i dva poraza uspeli da značajno poprave formu i vežu čak pet uzastopnih pobeda. Ipak, u prethodna dva kola pretrpeli su poraze, poslednji prošlog vikenda na svom stadionu u duelu sa Crvenom zvezdom kada je rezultat bio 1:2. Trenutno zauzimaju odlično 5.mesto na superligaškoj tabeli sa 26 bodova na svom kontu, četiri manje od četvrtoplasirane lučanske Mladosti.

Današnji rivali su već odigrali tri međusobna susreta tokom aktuelne sezone, dva u Super ligi Srbije i jedan u Kupu Srbije. Prvi meč odigran je u Kruševcu u okviru šampionata, a ekipa Napretka je slavila rezultatom 2:1(1:0). Strelci za ’’čarapane’’ bili su tom prilikom Nenad Šljivić (penal) i Josip Projić, dok je jedini pogodak za crno-bele postigao Valeri Božinov (penal). Drugi susret odigran je u Kupu Srbije, a ekipa Partizana je kao domaćin slavila rezultatom 3:1(3:0). Strelci za domaći tim bili su Uroš Đurđević (dva pogotka) i Leonardo da Silva, dok je jedini pogodak za Kruševljane postigao Aleksa Vukanović. Treći susret odigran je takođe u Humskoj, a crno-beli su nakon velikog preokreta slavili rezultatom 3:2(1:2). Gosti su poveli preko Marka Gobeljića i Alekse Vukanovića, a pobedu su crno-belima doneli Leonardo da Silva (dva pogotka) i Alen Stevanović. Ako posmatramo rezultate prethodnih 19 međusobnih susreta u domaćim takmičenjima (u periodu 2000-2016) Beograđani su bili daleko uspešniji sa ček petnaest pobeda, uz dva remija i dva poraza. Zanimljivo je da su Kruševljani oba trijumfa ostvarili kao domaćini, a na stadionu u Humskoj osvojili su samo bod u sezoni 2013/14 kada je rezultat bio 1:1.


FOTO: partizan.rs/Miroslav Todorović

Domaćin u ovaj meč ulazi sa puno samopouzdanja, pre svega zbog dugačke serije mečeva bez poraza, ali i sa respektom prema rivalu koji je pokazao da ima kvalitet. O tome je na redovnoj konferenciji za medije održanoj pred ovaj susret govorio i šef stručnog štaba crno-belih Marko Nikolić koji je istakao da njegovu ekipu ne zanima ništa manje od pobeda do kraja šampionata:

’’Ulazimo u samu završnicu takmičenja. Znate da je Partizan izašao iz serije od tri derbija u devet dana, izašao dosta pozitivno rezultatski, a sada nas očekuje još jedan derbi protiv Napretka i po plasmanu ekipa na tabeli i po kvalitetu protivnika koji dolazi. Ekipa Napretka je protivnik koji cele sezone igra jako kvalitetan fudbal, ekipa koja ima širok igrački kadar na rasolaganju. Igraju jako dobro i o tome svedoče i rezultati u poslednje dve utakmice kada su jako nesrećno izgubili od Vojvodine i Zvezde. Uz maksimalno poštovanje Napretka naš cilj na našem stadionu je još jedna pobeda. Partizan se nalazi u seriji od 30 utakmica bez poraza i ništa manje od pobede nas ne zanima do samog kraja takmičenja.’’

On je potom govorio i o trenutnoj kadrovskoj situaciji i istakao da još uvek nije poznato koliko će jedan od najboljih prvotimaca Everton odsustvovati sa terena:

’’Ne znamo još koliko će to trajati, možda nedelju, možda dve ili tri. Učinićemo sve da ga oporavimo što je pre moguće. Sve ostalo dolazi iz tog ritma utakmica koji ostavlja trag, prebrojaćemo se još danas i sutra. Mislim da će biti dve-tri promene u timu u odnosu na meč sa Vojvodinom, ali ne bih o imenima.’’

Trener Nikolić se posebno osvrnuo na podršku navijača istakavši da je ona najvažnija u trenucima kada se ekipa bori za dva trofeja:

’’Sada nam je podrška najpotrebnija, energija sa tribina se prenosi na igrače. Osećamo da mnogi navijači razmišljaju da smo na neki način već šampioni, zbog svih rezultata, ali niko od nas iz kluba ne razmišlja tako. Mogu da obećam da ćemo dati poslednji atom snage da pobedimo sve utakmice do kraja i osvojimo duplu krunu. Očekujem da navijači naprave ambijent kao protiv Vojvodine.’’

U taboru gostiju posvetili su veliku pažnju pripremama za meč, naročito analizi igre golgeterskog dvojca crno-belih, a veliku šansu vide u činjenici da je ekipa mnogo svežija od protivnika koji je u sredu nastupao u Kupu Srbije. O tome je na redovnoj konferenciji za medije održanoj pred ovaj susret  govorio i asistent šefa stručnog štaba Zoran Stojanović koji je istakao da su igrači upoznati sa kvalitetima protivnika i spremni za predstojeći meč:

’’Partizan je u prvenstvu pokazao ozbiljnost, kontinuitet, i taj pobednički niz je za svako poštovanje. Osnovne njihove karike su Đurđević i Leonardo i od njih preti najveća opasnost. Nedelju za nama smo iskoristili za upoznavanje sa ovim igračima i za pripremu utakmice, jer znamo šta nas čeka. Skrenuo bih pažnju i na golmana Kljajića koji je ozbiljan stub odbrane Partizana. On unosi sigurnost u njihovu igru i doprinosi stabilnosti cele ekipe i odbrane.’’

Stručni štab Kruševljana će na raspolaganju imati sve igrače, osim Marka Gobeljića koji se povredio u susretu prethodnog kola kada je pre vremena morao da napusti teren.

Prisutnima se potom obratio i prvotimac ’’čarapana’’ i nekadašnji igrač crno-belih Nemanja Tubić koji je istakao da nije potrebna dodatna motivacija kada se igra protiv "velikih" protivnika i da u meč ne ulazi sa nekim posebnim emocijama:

’’Emocije su po strani, ja sam profesionalac i igrač Napretka, daću sve od sebe . Spremamo se kao i za svaku drugu utakmicu, dodatnih motiva nema, mi ne znamo da igramo drugačije nego da damo sto odsto sebe. Celu polusezonu smo odigrali maksimalno angažovano i motivisano i nismo se obazirali ni na šta. Kada daš sebe potpuno onda je sve drugo u Božjim rukama.’’

Kao što je od ranije poznato, ulaz na tribine stadiona u Humskoj će biti besplatan za sve posetioce.

Meč 33.kola Super lige Srbije između Partizana i Napretka igra se danas, u nedelju 30.aprila 2017.godine, sa početkom u 16:00 časova. Obezbeđen je direktan televizijski prenos ovog susreta na prvom programu TV Arena sport.

FOTO: partizan.rs/Miroslav Todorović