Derbi meč 32.kola Super lige Srbije igra se u subotu u Humskoj gde domaći Partizan dočekuje goste iz Novog Sada, ekipu Vojvodine. Dueli ova dva velikana uvek su magnet za publiku, čini se potpuno opravdano, jer su uvek izuzetno borbeni, kvalitetni i atraktivni za gledanje. Nema sumnje da će značaj ovog susreta doprineti da i ovoga puta bude tako.

Ekipa Partizana se nalazi u odličnoj formi, a od starta prolećne polusezone crno-beli su ostvarili devet pobeda, uz jedan remi. U prethodnom kolu savladali su ekipu Crvene zvezde u 154.večitom derbiju odigranom na stadionu ’’Rajko Mitić’’ rezultatom 1:3.Trenutno zauzimaju 2.mesto na superligaškoj tabeli sa 40 bodova na svom kontu, koliko ima i prvoplasirana Crvena zvezda. Novosađani su tokom prolećnog dela šampionata imali učinak od pet pobeda, tri poraza i dva remija, što svakako nije bilans na nivou koji se očekivao. U prethodnom kolu savladali su na svom stadionu ekipu kruševačkog Napretka, nakon velike borbe, a rezultat je na kraju bio 2:1. Trenutno zauzimaju 3.mesto na tabeli sa 33 boda, šest više od četvrtoplasirane lučanske Mladosti.

Sutrašnji rivali su već odigrali dva susreta tokom aktuelne sezone, a nešto uspešnija bila je ekipa Vojvodine. Prvi meč odigran je u Humskoj gde su gosti iz Novog Sada slavili rezultatom 1:3(0:2). Strelac jedinog pogotka za domaći tim bio je Valeri Božinov, dok su pogotke za gostujući tim postigli Dejan Meleg, Aleksandar Paločević i Miloš Trifunović. Drugi meč odigran je u Novom Sadu, a završen je nerešenim rezultatom 0:0.Ako posmatramo rezultate prethodnog 51 međusobnog susreta u domaćim takmičenjima (u periodu 1996-2016) crno-beli su bili mnogo uspešniji sa 29 pobeda, uz 9 remija i 13 poraza. Ipak, ako posmatramo samo prethodnih deset okršaja ova dva tima ekipa Partizana je ostvarila samo tri pobede, uz dva remija i čak pet poraza.


FOTO: partizan.rs/Miroslav Todorović

Domaći tim u ovaj meč ulazi u najboljem mogućem raspoloženju, nakon sjajne igre i pobede u derbiju, ali su svi u klubu svesni da još uvek ne zavisi sve od njih i da moraju da nastave pobednički niz. O tome je na redovnoj konferenciji za medije održanoj pred ovaj susret govorio i šef stručnog štaba crno-belih Marko Nikolić koji je istakao da je pred njegovim fudbalerima veoma zahtevna utakmica i da "nema luksuz" da misli o utakmici Crvene zvezde protiv Napretka:

’’Ovog trenutka nemam luksuz da mislim o njihovoj utakmici. Pred nama je derbi kola, zahtevna utakmica kojom se bavimo već tri dana. Isključivo me zanima ishod naše utakmice, jer i dalje nismo u situaciji da bilo šta zavisi od nas, a da bismo došli u tu situaciju, moramo da pobeđujemo. Bez nastavka pobedničkog niza, ne vredi nam rezultat nijedne druge utakmice. Koliko god je lepo pobediti u derbiju, svoje ciljeve nismo ostvarili. To nije bilo finale, još nismo ni blizu nijednom peharu koje jako želimo. Moramo da nastavimo u istom ritmu, da radimo posvećeno, skromno i sa još većom količinoom samopouzdanja koje nam daju rezultati. Treba da zadržimo glad, skromnost, zajedništvo i želju da se izgara za Partizan.’’

On je potom istakao da je Vojvodine protivnik koji je poslednjih godina često umeo da bude izuzetno neprijatan za njegov tim:

’’Veoma su bitne utakmice pre i posle ove u prošlom kolu, pre svega ih treba rezultatski uspešno rešiti, a postoje i rivalitet i tradicija između Partizana i Vojvodine koja je poslednjih godina umela da bude veoma neprijatan protivnik. To je jedini tim koji Partizan još nije pobedio ove godine u Srbiji.’’

Trener Nikolić je potom poručio navijačima da očekuje veliku podršku, posebno zbog toga što će biti besplatan ulaz, a i što neće biti praznik ili radni dan:

’’Nema izgovora za publiku. Igrači su ti koji potpuno drugačije doživljavaju ambijent kada se igra pred hiljadu ili 10-15 hiljada gledalaca. Njima je potreban energetski impuls sa tribina kako bi nastavili seriju od 28 utakmica bez poraza.’’


FOTO: partizan.rs/Miroslav Todorović

Šef stručnog štaba crno-belih je potom govorio i o trenutnoj kadrovskoj situaciji koja nije sjajna, jer neće moći da računa na suspendovane Evertona i Marka Jevtovića, dok Nemanja Miletić najverovatnije neće igrati zbog povrede:

’’Nije prvi put da je takva situacija. Svi ostali koji će nastupiti imaju apsolutno poverenje, jer su ga zaslužili dosadašnjim nastupima. Pokazali su da Partizan nije jedanaest ili samo Uroš Đurđević i Leonardo, i sada Leandre Tavamba. Tim je ono što je najvažnije, a ne pojedinac.’’

U taboru gostiju takođe vlada dobro raspoloženje i optimizam, nakon važne pobede u prethodnom kolu, ali i respekt prema protivniku sa kojim u kratkom vremenu treba da odigraju čak tri meča. Pomoćni trener novosadskog tima Vladimir Gaćinović istakao je na redovnoj konferenciji za medije održanoj pred ovaj susret da se njegov tim neće braniti u Humskoj:

’’Ovo nam je prva u nizu utakmica protiv Partizana i trenutno smo skoncentrisani samo na nju. Imamo respekt prema ekipi Partizana koja je ostvarila impozantan niz od 28 utakmica bez poraza, s obzirom na to da su poslednji put poraženi još u avgustu u Subotici. Marko Nikolić radi izvanredan posao, a imaju i izvanredan napad, kadar i za mnogo jače lige. Sa Đurđevićem, Leonardom i Jankovićem imaju moć i kreativnost, a sa Tavambom i visinu. Međutim, ići ćemo tamo da odigramo maksimalno.’’

On je potom istakao da je stručni štab izuzetno zadovoljan radom igrača i atmosferom u ekipi, kao i da to donosi rezultat:

’’Želim da se zahvalim našim igračima na tome što od samog dolaska ovog stručnog štaba rade maksimalno ozbiljno. Imamo izvanrednu atmosferu u svlačionici, a ta pozitivna energija se poprilično prenosi i na teren. Kada smo postigli drugi gol na poslednjoj utakmici, videli ste koliko je bilo izliva emocija i koliko smo se radovali. Ja sam i u najavi tog meča rekao da će pobedu ostvariti ona ekipa koja to više bude želela, a mislim da smo to bili mi. Ne volim da širim neki lažni optimizam i priče bez pokrića, ali mislim da imamo znanja, želje i kvaliteta da u Beogradu ne igramo dekadentan fudbal. Ne idemo tamo da se branimo i probaćemo da napadnemo Partizan. Znamo sve njihove dobre strane, neki igrači će im faliti, ali oni imaju širok roster u kojem svako svakog može da zameni. Ipak, mi se prvenstveno oslanjamo na nas.’’

Govorilo se zatim i o trenutnoj kadrovskoj situaciji koja je dosta dobra, a trener Gaćinović je istakao da na gostovanje crno-belima ekipa ide u kompletnom sastavu:

’’Imamo sve igrače na raspolaganju, tako da meč dočekujemo u kompletnom sastavu. Posle utakmice sa Napretkom manje zdravstvene probleme imao je Babić koji je imao temperaturu, ali sada je sve u redu i verujem da će i on biti spreman. Utakmicu dočekujemo pozitivni, našpanovani i daćemo sve od sebe. Još šest kola je ostalo do kraja prvenstva i svaki bod nam je bitan, jer Evropa još nije obezbeđena. Verujem da ćemo sutra odgovoriti zahtevima koje Vojvodina i njeni navijači očekuju, odnosno da ćemo se predstaviti u dobrom svetlu. Da li ćemo biti uspešni ili ne, to ne znam, ali znam da ćemo učiniti sve što možemo da igramo na gol više.’’

Uprava FK Partizan je u želji da se pomogne ekipi u veoma važnom susretu, kao i da se ekipa nagradi za sjajne rezultate, odlučila da otvori kapije stadiona u Humskoj i omogući besplatan ulaz na tribine u duelu sa ekipom Vojvodine.

Derbi meč 32.kola Super lige Srbije između Partizana i Vojvodine igra se sutra, u subotu 22.aprila 2017.godine, sa početkom u 17:00 časova. Obezbeđen je direktan televizijski prenos ovog susreta na prvom programu TV Arena sport.

FOTO: partizan.rs/Miroslav Todorović