Derbi meč 27.kola Super lige Srbije igra se u nedelju na Banovom brdu gde domaći Čukarički dočekuje lidera šampionata, ekipu Crvene zvezde. Mečevi ovih timova poslednjih godina sa pravom nose epitet ’’derbija’’, ne samo zbog igračkih kvaliteta, već i zbog kvalitetnog fudbala koji se može gledati.

Ekipa Čukaričkog je odlično ’’otvorila’’ prolećnu polusezonu sa četiri pobede i jednim remijem, a u prethodnom kolu ’’brđani’’ su na gostovanju savladali čačanski Borac rezultatom 2:3. Trenutno zauzimaju 10.mesto na superligaškoj tabeli sa 33 osvojena boda, jednim manje od devetoplasiranog Spartaka i tri manje od osmoplasiranog Javor Matisa. Ekipa Crvene zvezde je u prvih pet prolećnih kola imala identičan učinak sa četiri pobede, uz jedan remi. U prethodnom kolu crveno-beli su na svom terenu savladali ekipu Javor Matisa rezultatom 3:0. Trenutno se nalaze na 1.mestu superligaške tabele sa 67 osvojenih bodova, šest više od drugoplasiranog Partizana.

Dva tima su se već sastajala tokom aktuelne sezone, a meč odigran na stadionu ’’Rajko Mitić’’ završen je pobedom crveno-belih rezultatom 3:1(0:0). Strelci za Crvenu zvezdu na tom susretu bili su Piasentin Lukas (autogol), Predrag Sikimić i Ugo Vijeira, dok je jedini pogodak za ’’brđane’’ postigao prethodno strelac autogola, Piasentin Lukas. Ako posmatramo rezultate prethodnih 36 međusobnih duela u domćim takmičenjima (u periodu 1996-2016) crveno-beli su bili daleko uspešniji tim sa 26 pobeda, uz šest poraza i četiri remija. Ipak, ako posmatramo rezultate samo prethodnih osam duela, situacija je nešto drugačija, jer su ’’brđani’’ u tom periodu ostvarili tri trijumfa i jedan remi.


FOTO: crvenazvezdafk.com

U taboru domaćina svi se nadaju da će dobra forma doneti i pozitivan rezultat u duelu sa liderom šampionata, ali su i svesni ko je favorit u tom susretu. O tome je na redovnoj konferenciji za medije održanoj pred ovaj susret govorio i šef stručnog štaba ’’brđana’’ Nenad Lalatović koji je istakao da je za njegov tim sve osim poraza dobar rezultat:

’’Mi smo u donjem delu tabele, Zvezda je prva. U poslednje vreme igraju promenjivo, ali opet pokazuju kvalitet. U Novom Sadu su to najbolje pokazali kada su od 2:0, preokrenuli do 3:2, što dovoljno govori o njima. Imaju individualni, ali i kolektivni kvalitet, imaju igrače koji jednim potezom mogu da reše utakmicu. Mi moramo da budemo koncetrisani svih devedeset minuta i da broj grešaka svedemo na minimum. Da nam se ne ponove greške kao protiv Borca iz prvog poluvremena. Sve to moramo da uradimo kako bismo napravili pozitivan rezultat, a pozitivan rezultat za nas ovde je sve osim poraza. Ako izgubite od Zvezde to su manje više svi očekivali, ali ako pobedite vi ste junaci. Jako je bitno da je atmosfera u ekipi sjajna. Imamo četiri pobede iz pet utakmica i da smo sada krenuli od nule, bili bismo na deobi prvog mesta sa Zvezdom i Partizanom. To govorim da bi moji igrači shvatili da igraju dobro i da poseduju kvalitet, da znaju i da veruju u sebe.’’

Trener Lalatović se potom osvrnuo i na trenutnu kadrovsku situaciju istakavši da su pod znakom pitanja Bogosavac i Radonjić, jer su se u četvrtak na treningu sudarili i povredili kolena:

’’Obojica su napustili trening i sada su na terapijama. Ja se nadam da će se do nedelje oporaviti. Đurić je protiv Borca dobio kartone, dok je Bašanović povredio tetivu na utakmici B timova protiv Zemuna. Docić se oporavio, poslednja tri dana je u punom treningu i konkurisaće za tim. To me raduje, jer je on jako bitan igrač za nas.’’

On je zatim govorio i o sada već sasvim realnoj mogućnosti da ekipa Čukaričkog, i pored izuzetno loših rezultata tokom minule jeseni, ipak izbori plasman u plej-of fazu takmičenja:

’’O plej-ofu smo pre početka samo mogli da sanjamo, ali sada smo u dobroj poziciji. Ne zavisi sve od nas, jer možemo sve da pobedimo do kraja i da ne uđemo, ali posle ovih pet kola nada postoji. Zvezda je u usponu forme, to se vidi, a imaju i kvalitetne strance koji zarađuju ozbiljan novac u Srbiji i u svakom trenutku mogu da reše utakmicu.’’


FOTO: crvenazvezdafk.com

Gosti u ovaj meč ulaze sa željom da ostvare još jednu pobedu i tako u dobrom raspoloženju odu na kratku pauzu u šampionatu. O tome je na redovnoj konferenciji za medije održanoj pred ovaj susret govorio i šef stručnog štaba crveno-belih Miodrag Grof Božović koji je naglasio da ’’brđani’’ po svom kvalitetu ne zaslužuju trenutni plasman na tabeli:

’’Sigurno nas očekuje teška utakmica, jer Čukarički po svom kvalitetu ne zaslužuje mesto na tabeli na kom se nalazi. Igraju u jako dobroj formi u drugom delu prvenstva. Oni su klub koji je najbolje organizovan u Srbiji i imaju bivšeg trenera Zvezde na klupi, koji jedan od najtalentovanijih trenera u Srbiji i sigurno priželjkuje da pobedi Zvezdu, kada već ne radi u njoj. To će im sigurno biti dodatni motiv. Imaju dosta kvalitetnih pojedinaca, moraćemo da zapnemo ako želimo da dođemo do pobede. Nadam se da ćemo to uraditi i da ćemo pauzu u prvenstvu dočekati zadovoljni. Ovo je sigurno jedna od najvažnijih utakmica, biće teška, to sam i ranije govorio. Ne mislim da nešto rešava, jer ovo prvenstvo je mnogo interesantnije nego ono prošlogodišnje, i sigurno će se do poslednjeg kola voditi borba za prvaka.’’

Trener Božović je potom govorio i o trenutnoj kadrovskoj situaciji istakavši da će Mihailo Ristić biti u konkurenciji za tim posle oporavka od povrede, dok će Luka Adžić i Uroš Račić biti s omladincima na utakmici protiv Brodarca.

Ulaznice za ovu utakmicu prodavaće se na blagajni stadiona na Banovom brdu (Beogradskog bataljona 25) u subotu 18. marta u periodu od 12:00 do 17:00 časova, kao i u nedelju na dan odigravanja susreta u periodu od 10:00 časova pa do njegovog početka. Cene ulaznica su 400,00 dinara za istočnu tribinu i 500,00 dinara za zapadnu. Pristalice Crvene zvezde ulaznice mogu kupiti i danas na blagajnama stadiona ’’Rajko Mitić’’ u periodu od 11:00 do 16:00 časova.

Derbi meč 27.kola Super lige Srbijeizmeđu Čukaričkog i Crvene zvezde igra se sutra, u nedelju 19.marta 2017.godine, sa početkom u 15:00 časova. Obezbeđen je direktan televizijski prenos ovog susreta na prvom programu TV Arena sport.

FOTO: crvenazvezdafk.com