Danas se u okviru 27.kola Super lige Srbije na gradskom stadionu u Subotici sastaju domaći Spartak i gosti iz Čačka, ekipa Borca. Važnost ovog susreta za oba tima garantuje nam da ćemo biti u prilici da pratimo veliku borbu i dobar fudbal.

Ekipa Spartaka je u prvih pet prolećnih kola igrala dosta promenjivo i ispod očekivanog nivoa, pa su uz tri poraza ostvarili samo jednu pobedu i jedan remi. U prethodnom kolu pretrpeli su poraz na Banjici od ekipe Rada rezultatom 0:2. Subotičani trenutno zauzimaju 9.mesto na superligaškoj tabeli sa 34 osvojena boda, dva manje od osmoplasiranog Javor Matisa. Ekipa Borca je prolećnu polusezonu započela pobedom, da bi potom ’’zebre’’ vezale četiri poraza. U prethodnom kolu pretrpeli su na svom stadionu poraz u duelu sa ekipom Čukaričkog rezultatom 2:3. Trenutno zauzimaju pretposlednje 15.mesto na superligaškoj tabeli sa samo 18 osvojenih bodova, jednim više od poslednjeplasiranog Novog Pazara i tri manje od prvog tima ’’iznad crte’’, ekipe Radnika.

Dva tima su se već sastajala tokom aktuelne sezone, a meč odigran na gradskom stadionu u Čačku završen je nakon velike borbe nerešenim rezultatom 3:3(2:2). Strelci za čačanske ’’zebre’’ bili su Marko Zoćević, Lazar Jovanović i Tiago Galvao, dok su strelci za goste bili Nemanja Milić (dva pogotka) i Aranđel Stojković. Ako posmatramo rezultate prethodnih 12 međusobnih susreta u domaćim takmičenjima (u periodu 2009-2016) Subotičani su bili nešto uspešniji sa četiri pobede i dva poraza, uz šest mečeva završenih remijem. Zanimljivo je da je od prethodnih pet susreta ova dva tima čak četiri završeno podelom bodova. Čačani su samo jednom slavili u Subotici, u sezoni 2010/11, a rezultat je tada bio 1:2 u korist ’’zebri’’.

Domaćini u ovaj meč ulaze sa željom da ostvare veoma važnu pobedu i tako zadrže šansu za plasman u plej-of fazu takmičenja. O tome je na redovnoj konferenciji za medije održanoj pred ovaj susret govorio i pomoćni trener u stručnom štabu ’’golubova’’ Miloš Kruščić koji je istakao da su bodovi jednako važni i protivničkoj ekipi:

’’Pred nama je utakmica koja posle dužeg vremena ima veliki rezutatski značaj, i to za obe ekipe. Mi pobedom želimo da ostanemo u trci za plej-of. Pokušaćemo da prekinemo neugodnu seriju kod kuće. Moramo da popravimo igru u odnosu na poslednju utakmicu, pogotovo prvo poluvreme. Imamo imperativ pobede za borbu za plej-of. Naša ekipa je mlada i videćemo kako će se ona snaći pod moranjem. Trudimo se da mladi igrači ne osete taj pritisak, želimo da on bude na leđima stručnog štaba, međutim oni moraju da se suoče sa time. Dosta smo promenili ekipu, sve to nekako ide u hodu. Spartak odavno nije imao u prvom timu toliko reprezentativaca, a u ovoj pauzi pet igrača će biti pozvani za razne nacionalne selekcije. To je pokazatelj da se u Spartaku radi i da se promovišu mladi igrači.’’

On je potom najavio da se u tim nakon odrađene suspenzije vraća kapiten Torbica, kao i  Radovanović koji se oporavio od povrede. Pod znakom pitanja je jedino nastup prvotimca Kerkeza. Igrači koji još nisu potpuno spremni i koji već neko vreme rade po posebnom programu su Jočić, Anđić i Banjac.

U taboru gostiju sve je okrenuto ostvarenju ključnog cilja, a to je opstanak u elitnom rangu. Za to je potrebno prekinuti neprijatnu seriju poraza i tako popraviti atmosferu u timu. O tome je na redovnoj konferenciji za medije održanoj pred ovaj susret govorio i šef stručnog štaba ’’zebri’’ Mladen Dodić koji je istakao da će za pobedu u ovom susretu biti potrebna i doza sreće, koje nije bilo u prethodnim susretima:

’’Nema mnogo tajni među nama, jer smo dobar deo priprema na Ohridu proveli sa Subotičanima. Odličan su tim koji se bori za plej-of i sigurno je da nas očekuje težak posao na severu Srbije. Imaju odličan napad koji predvodi Mudrinski, a Torbica predstavlja jednog od najboljih i najiskusnijih plejmejkera u ligi. Moramo hrabro odgovoriti izazovu i imati mnogo više koncetracije u defanzivi. To naravno ne znači da ćemo se braniti, ali će svakako primaran cilj biti da odbranimo svoj gol. Spartanski moramo odgovoriti Spartaku i očekujem da nam se konačno malo i sreća osmehne, jer smo uprkos dobrim igrama ostali bez bodova u prethodna četiri meča.

Prisutnima se potom obratio i prvotimac ’’zebri’’, golman Saša Mišić, koji je tom prilikom istakao da situacija nije laka, ali da njegovi saigrači i on veruju u svoje mogućnosti:

’’U teškoj smo situaciji i bilo bi jako bitno da prekinemo seriju poraza. Spartak dobro poznajemo i znamo da se radi o kvalitetnom rivalu. Uprkos seriji poraza mislim da imamo snage da ostvarimo povoljan rezultat na gostovanju. Bitno je da budemo skoncetrisani svih devedeset minuta, jer se svaka greška u ovoj ligi skupo plaća. Atmosfera je dobra i verujemo u svoje mogućnosti.’’

Meč 27.kola Super lige Srbije između Spartaka i Borca igra se danas, u subotu 18.marta 2017.godine, sa početkom u 14:00 časova. Obezbeđen je direktan televizijski prenos ovog susreta na prom programu Radio-televizije Vojvodine.