Jedan od najatraktivnijih mečeva 24.kola Super lige Srbije svakako je onaj u Kruševcu gde domaći Napredak dočekuje starog rivala, ekipu niškog Radničkog. Dueli ova dva kluba odavno imaju epitet derbija, a ovoga puta dodatnu draž daje borba za plasman u Evropu.

Ekipa Napretka nije započela prolećnu polusezonu u skladu sa kvalitetom i očekivanjima, a u prva dva susreta zabeležen je remi u Kruševcu u duelu sa ekipom Voždovca (0:0) i poraz na Banovom brdu od ekipe Čukaričkog (0:1). Kruševljani trenutno zauzimaju 5.mesto na tabeli sa 36 osvojenih bodova. Nišlije su na startu prolećnog dela sezone imale polovičan učinak. U prva dva kola zabeležili su jedan poraz u duelu sa ekipom Mladosti u Lučanima (0:1) i jednu pobedu na svom Čairu u duelu sa ekipom Voždovca (2:0). Ekipa radničkog se trenutno nalazi na 6.mestu superligaške tabele sa 33 osvojena boda, tri manje od sutrašnjeg rivala, ekipe Napretka.

Dva tima su se već sastajala tokom aktuelne sezone, a meč na Čairu završen je nerešenim rezultatom 1:1(1:0). Povele su Nišlije u finišu prvog dela igre pogotkom Lazara Arsića, a izjednačenje je gostima doneo Bratislav Punoševac šest minuta pre kraja susreta. Ako posmatramo rezultate prethodnih 13 međusobnih susreta u domaćim takmičenjima (u periodu 2000-2016) ekipa Radničkog je bila dosta uspešnija sa šest pobeda, uz tri poraza i četiri remija.

U taboru domaćina sa puno optimizma očekuju duel sa Nišlijama, a svi su svesni očekivanja navijača i euforije koja vlada u gradu uoči ovog susreta. O tome je na redovnoj konferenciji za medije održanoj pred ovaj susret govorio i šef stručnog štaba ’’čarapana’’ Vuk Rašović koji je tom prilikom istakao da je njegov tim u potpunosti spreman:

’’Zadovoljan sam što imam priliku da učestvujem u ovom derbiju. Imao sam prilike ranije, i kao igrač i kao trener, da učestvujem u "večitom derbiju", kao trener u Belorusiji Bate i Danamo imaju rivalitet, tako da mi je izuzetno drago što ću učestvovati u još jednom derbiju. Sigurno je da smo spremni. Spremali smo se cele nedelje, znam šta se od nas očekuje, znam šta navijači očekuju. Uveren sam da igrači to osećaju, to se oseća i u gradu na svakom koraku. Volim što postoji pritisak i iz tog pritiska mi trebamo da izađemo jači. On treba da nam pomogne da se još bolje spremimo za to što nas očekuje u subotu. Radnički je ekipa koja ima lep kontinuitet u Super ligi , trenera koji dugo radi sa njima, i imaju korektne rezultate. Pojačali su se sa nekoliko kvalitetnih igrača, ambicije su im kao i naše, i u subotu je prilika da teren pokaže ko više zaslužuje to što želimo i mi i oni.’’

Prisutnima se potom obratio i prvotimac ’’čarapana’’ Nenad Šljivić koji je istakao da će njegovoj ekipi mnogo značiti domaći teren i podrška navijača:

’’Mogu da obećam lepu utakmicu sa dosta žara i borbe. Prednost je domaći teren i naši navijači. Očekujemo da nam to bude satisfakcija za rezultatsku krizu koja nas prati. Dobro je što greške popravljamo i nadamo se pobedi.’’

Gosti u ovaj meč ulaze ohrabreni dobrom igrom i osvajanjem tri boda u prethodnom prvenstvenom kolu, ali i sa puno respekta prema protivniku.  O tome je na redovnoj konferenciji za medije održanoj pred ovaj susret govorio i šef stručnog štaba niškog tima Milan Rastavac koji je istakao da veruje u svoj tim:

’’Baš se radujemo ovoj utakmici, jer ima u njoj i nečega teškog i nečega lepog. Igramo protiv dobrog tima koji se je u prethodnoj polusezoni pokazao i kvalitet i stabilnost, a još se i pojačao u zimskom prelaznom roku, što samo po sebi znači da ova utakmica predstavlja baš lep izazov za nas. Naravno, tu je i taj prestiž komšijskog derbija, koji takođe daje jednu posebnu „aromu“ ovoj utakmici. Mi u nju ulazimo sa verom da smo počeli da „rastemo“ u igri, da napredujemo, ali imamo obavezu da to pokažemo i u Kruševcu.’’

Trener Rastavac je potom govorio i o kvalitetima i taktičkim postavkama protivničkog tima:

’’Napredak je u prva dva kola igrao u formaciji 4-4-2, ali treba napomenuti da taj sistem samo delimično utiče na igru, jer će naspram sebe imati neki naš sistem i svakako ćemo i mi i oni morati da se u igri prilagođavamo jedni drugima. Ono što je neka njihova glavna odlika jeste što imaju izraženu brzinu u timu, koja je odraz sposobnosti grupe napadača. I tu se razlikuju u odnosu na sve druge timove u ligi. Mi ćemo se, naravno, truditi da toj brzini stanemo na put, da im suzimo prostor za igru, umirimo ih, a da sa druge strane, napadnemo neke njihove slabosti. Verujem da možemo da pružimo dobru partiju, jer je i teren u Kruševcu u boljem stanju od ovog na Čairu, a motiv više svakako će biti i to što ćemo imati i podršku naših navijača.’’

Šef stručnog štaba Nišlija je potom upoznao novinare sa trenutnom kadrovskom situacijom istakavši da prvotimci Vladimir Volkov i Radoš Bulatović još osećaju posledice povreda, da su još uvek pod znakom pitanja, ali da su svi ostali spremni za utakmicu.

Prisutnima se potom obratio i jedan od najboljih pojedinaca u redovima Radničkog, Lazar Arsić, koji je istakao da očekuje tešku utakmicu, ali i da je optimista:

’’Sigurno je da nas očekuje veoma teška utakmica. I oni su se, baš kao i mi, pojačali u prelaznom roku i sada moraju da ’’traže’’ formu. Biće neizvesno, tim pre što ovi bodovi imaju veliki značaj i u borbi za mesto koje vodi u Evropu. Ipak, nama je pobeda nad Voždovcem podigla samopouzdanje i verujem da sa puno optimizma možemo da čekamo ovaj meč.’’

Ulaznice za ovaj duel biće puštene u prodaju na dan odigravanja utakmice, od 10:00 časova, a prodavaće se na blagajnama stadiona ’’Mladost’’. Cene ulaznica su: Sever/Jug – 150,00 dinara, Istok – 250,00 dinara, Zapad 1 – 300,00 dinara i Zapad 2 – 400,00 dinara. Kapije stadiona biće otvorene od 12:30 časova.

Meč 24.kola Super lige Srbije između Napretka i Radničkog igra se sutra, u subotu 04.marta 2017.godine, sa početkom u 14:00 časova.