Derbi meč 24.kola Super lige Srbije ujedno je i 153.večiti derbi srpskog fudbala, duel domaće Crvene zvezde i gradskog rivala sa druge strane Topčiderskog brda, ekipe Partizana. Već sedamdeset godina ovi mečevi predstavljaju pravi fudbalski praznik, a ovakva sportska rivalstva mogu se nabrojati na prste jedne ruke, ne samo u evropskim okvirima.

Prvi večiti derbi između Crvene zvezde i Partizana odigran je 5.januara davne 1947.godine u okviru 13.kola tadašnje Prve savezne lige. Tada niko nije mogao ni da pretpostavi da će se dueli ova dva kluba pretvoriti u jedno od najvećih sportskih rivalstava u istoriji, a da će ova dva kluba osvojiti ukupno 53 šampionske titule. Promenile su se generacije i generacije fudbalera, vanserijskih asova, a strast nije nestajala čak ni u godinama najvećih kriza. I teško da je iko osetio šta znači biti heroj ili tragičar u srpskom fudbalu, a da nije bio akter jedne od tih veličanstvenih utakmica. Poneki izuzetak je samo tu da potvrdi ovo pravilo. I baš zato što za svih ovih sedamdeset godina u srpskom fudbalu nismo stvorili ništa veće, trajnije i reprezentativnije od toga, vrednost večitog derbija je neprocenjiva. Ovog vikenda crveno-beli i crno-beli će se sastati po 153.put, a ime i prezime u protokolu ove utakmice ujedno znači i sigurno mesto u istoriji fudbala.


FOTO: crvenazvezdafk.com

Crvena zvezda je prolećni deo šampionata započela sa dve sigurne pobede u duelima sa ekipama Novog Pazara u Beogradu (2:0) i OFK Bačka u Bačkoj Palanci (3:0). Crveno-beli su lideri šampionata sa 60 osvojenih bodova, šest više od narednog rivala Partizana. Ekipa Partizana je takođe startovala sa dve pobede, a bez velikih problema savladane su ekipe Rada na Banjici (1:0) i Borca u Humskoj (2:1). Crno-beli su na svom kontu sakupili 54 boda, tri više od trećeplasirane Vojvodine.

Dva tima su već odigrala jedan susret tokom aktuelne sezone, a ekipa Partizana je kao domaćin slavila rezultatom 1:0(0:0). Strelac pobedonosnog gola za crno-bele bio je Leonardo da Silva u 89.minutu susreta. Ako posmatramo ukupan istorijat prvenstvenih duela ova dva tima Crvena zvezda je bila daleko uspešnija sa 62 pobede, uz 45 remija i 45 poraza (gol razlika 218-185). Statistika duela u kojima su crveno-beli bili domaći tim je još više u njihovu korist, sa 38 pobeda, 22 remija i 15 poraza. Ekipa Partizana je na stadionu ’’Rajko Mitić’’ poslednji put slavila u sezoni 2011/12, a rezultat je tada bio 0:2(0:0). Od prethodnih deset prvenstvenih duela po četiri su pripala jednima i drugima, dok su dva završena remijem.


FOTO: crvenazvezdafk.com

U taboru domaćina svi priželjkuju da pobedom nad najvećim rivalom uveličaju proslavu rođendana SD Crvena zvezda, kao i da uvećaju bodovnu prednost pred start doigravanja. Šef stručnog štaba crveno-belih Miodrag Grof Božović istakao je na redovnoj konferenciji za medije održanoj pred ovaj susret da uz podršku navijača njegov tim može stići do izuzetno važne pobede:

Gosti u ovaj meč ulaze sa željom da nastave seriju sjajnih rezultata i unesu dodatnu neizvesnost u šampionsku trku koja ulazi u završnicu. Šef stručnog štaba crno-belih Marko Nikolić istakao je na redovnoj konferenciji za medije održanoj pred ovaj susret da ovaj meč neće odlučiti borbu za titulu, kakav god ishod bio:

DETALJE O PRODAJI ULAZNICA ZA 153.VEČITI DERBI MOŽETE POGLEDATI OVDE

Derbi meč 24.kola Super lige Srbije između Crvene zvezde i Partizana igra se sutra, u subotu 04.marta 2017.godine, sa početkom u 18:00 časova. Obezbeđen je direktan televizijski prenos ovog susreta na prvom programu TV Arena sport sa početkom u 18:00 časova, a treba reći da će ova televizija gotovo devet sati programa posvetiti obeležavanju velikog jubileja, 70 godina ''večitog derbija'' srpskog fudbala. Program će početi već u 12:00 časova dokumentarnim serijalom o istorijatu duela Crvene zvezde i Partizana u kome ćete biti u prilici da čujete mnoge zanimljovosti iz ugla aktera ovih mečeva, a potom će uslediti i serija zanimljivih uključenja iz muzeja oba kluba, iz studija u kome će gostovati poznata fudbalska imena, zatim uključenja neposredno sa terena, a na kraju ćete biti u prilici da ispratite i sam meč u kome će snage odmeriti naša dva najtrofejnija kluba.

FOTO: crvenazvezdafk.com
VIDEO: Sportnetwork